Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Το μυστικό της αποστολής «ΝΙΚΗ» του ‘74 στην Κύπρο που επιμελώς αποσιωπούν

 





Περί της αποστολής «ΝΙΚΗ» των 15 Noratlas, της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, για την αποστολή Ελλήνων κομάντος και του οπλισμού τους, έχουν γράφει πολλά τον τελευταίο μισό αιώνα και ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες δημοσιοποιούνται τα τελευταία χρόνια μέσω του διαδικτύου. Ο λογαριασμός με το ψευδώνυμο Angra Mainyu στο Χ (πρώην Twitter) παρατηρεί: «Κανένας από τους Αξιωματικούς - Κυβερνήτες της αποστολής «ΝΙΚΗ» δεν πέρασε τον βαθμό του Υποπτεράρχου»!!

Αντίθετα, προήχθη αργότερα στον βαθμό του Πτεράρχου και μάλιστα διετέλεσε Α/ΓΕΕΘΑ ο Αθανάσιος Τζογάνης που αρνήθηκε να απογειωθεί για την Κύπρο!!!». 

 

Ναι! Κάπως έτσι έγινε. Δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς εάν ο Τζογάνης αρνήθηκε ή αθόρυβα υπάκουσε στην εντολή να μην απογειωθεί από τη Σούδα για την Κύπρο, ακολουθώντας το ηρωικό παράδειγμα του συναδέλφου του Βαγγέλη Πετρουλάκη που παράκουσε την εντολή και απογειώθηκε εκτελώντας επιτυχώς την αποστολή του μεταφέροντας τους καταδρομείς της Α' Μοίρας Καταδρομών και της Διμοιρίας της Γ' Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών από την Σούδα στην Κύπρο.

Αλλά τι μας κάνει εντύπωση; Κάπως έτσι γράφεται η ιστορία. Οι θαρραλέοι συνήθως δεν ανταμείβονται - κυρίως ηθικά - από το σύστημα γιατί προφανώς δεν είναι αρεστό το θάρρος και η ανυπακοή τους.

Δ.Β. 

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.