Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Σπήλαιο Αλιστράτης : Η “Περσεφόνη” μιλάει και ποντιακα

 




Επιστρέφει στο Σπήλαιο Αλιστράτης, σε 10 περίπου ημέρες η «Περσεφόνη» το μοναδικό παγκοσμίως ρομπότ ξεναγός σπηλαίου.

Η πολυμαθής ξεναγός βρίσκεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη όπου και δημιουργήθηκε από Έλληνες επιστήμονες ερευνητές του Ιδρύματος (ΙΤΕ) για να γίνει ο προγραμματισμός του προκειμένου να προστεθεί στις 33 γλώσσες που μπορεί να κάνει την ξενάγηση και η Ποντιακή διάλεκτος.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την εγκατάσταση των ποντίων προσφύγων στην Αλιστράτη και οι κάτοικοι θέλησαν με τον τρόπο αυτό να τιμήσουν τους προγόνους τους. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Σπηλαίου Αλιστράτης κ. Νίκο Καρτάλη πολλοί είναι οι επισκέπτες που θα ήθελαν να ακούσουν την ξενάγηση στα ποντιακά και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία αυτή από τον Σεπτέμβριο. Η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί και μάλιστα πρόσφατα βρέθηκαν στο σπήλαιο Αμερικανοί τουρίστες που ταξίδεψαν στη χώρα μας με το κρουαζιερόπλοιο Voyager Of The Seas 

 

 https://epiloges.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.