Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Κυβέρνηση και κόμματα σε αναβρασμό μετά τις ευρωεκλογές

 




Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν έφερε αναταράξεις μόνο στην Ευρώπη, λόγω ανόδου της ακροδεξιάς, όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά έχει προκαλέσει αναταραχή και στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τα εκλογικά αποτελέσματα ανέδειξαν τα προϋπάρχοντα προβλήματα στα κόμματα, τόσο στην κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που πλέον προσπαθούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την πρώτη στιγμή ομολόγησε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, επέμεινε ότι η πολιτική της κυβέρνησής του δεν θα αλλάξει, αλλά θα επιταχυνθεί, αδυνατώντας να δει -ή να παραδεχθεί- ότι το 28,3% ήταν αποτέλεσμα αποδοκιμασίας. Τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, που επίσης δεν κατόρθωσαν να πετύχουν τους στόχους τους, μετράνε δυνάμεις και σπαταλούν δυνάμεις επιτιθέμενα το ένα στο άλλο, την ώρα που η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και στην Ελλάδα και τίθεται μετ' επιτάσεως και το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα.

«Πήραμε το μήνυμα»

Advertisement

Για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που στη συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ υποστήριξε ότι ούτε οι υποκλοπές, ούτε τα Τέμπη, ευθύνονται για το χαμηλό ποσοστό του κόμματος στις 9 Ιουνίου. Αντίθετα, υποστήριξε ότι οι πολίτες ουσιαστικά καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα στο πρόγραμμά της, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να λάβει μέτρα που «δεν αντέχει ο προϋπολογισμό» και δεν επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Απέφυγε όπως αναμενόταν να απαντήσει αν θα γίνει ανασχηματισμός, πληροφορία που διακινείται ήδη από το βράδυ των ευρωεκλογών, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τέσσερα χρόνια και έχει 158 βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «προβληματισμένος» και ταυτόχρονα «ανακουφισμένος», πάντως από το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας πως «είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα το μήνυμα ο λαός».

 https://www.efsyn.gr

 

2 σχόλια:

  1. Πώς λέτε ότι η άνοδος της λεγόμενης ακροδεξιάς είναι πρόβλημα... Δεν υπάρχουν για σας όλοι αυτοί οι τόσοι άνθρωποι που ψηφίζουν την λεγόμενη ακροδεξιά; Θέλετε να προσποιείστε ότι είναι κοινόε τόπος αυτός ο προβληματισμός; Οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, οι εθνικές θέσεις, δεν είχαν ποτέ θέση σε συστημικά κόμματα, και κόμματα που δεν τολμούν να αντιδράσουν στον μεταμοντέρνο φασισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τα μηνύματα. Μας δουλεύουν όλοι τους και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.