Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Άνοιγμα Κασσελάκη σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας, «πάγος» σε σχέδια συνένωσης

 




Ξέκοψε κάθε περίπτωση συνένωσης δυνάμεων σε ένα νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, αλλά απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας για κοινές προτάσεις νόμου ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την πρώτη του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τις Ευρωεκλογές.

«Παροτρύνω τις Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν μαζί μας σε προτάσεις νόμου» είπε και απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του είπε «παροτρύνω και εσάς» να συνεργαστείτε μαζί τους, ενώ στην πορεία της ομιλίας του δεσμεύτηκε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει προτάσεις τους.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν σαφής πως δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή πορεία με άλλα κόμματα στις επόμενες κάλπες. Έκανε λόγο μάλιστα για «μια φαντασιακή δημόσια εντολή να ενωθούμε με άλλα δημοκρατικά κόμματα για να κερδίσουμε την κυβέρνηση» και τόνισε πως «δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής, πιστεύω στις δυναμικές που αναπτύσσονται από την βάση προς την κορυφή». 

«Το να κλειστούμε σε ένα γραφείο τρεις- τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί και να συμφωνήσουμε σε μια ένωση, αντί να επιμείνουμε στην πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αυτοτελές κόμμα εξουσίας που θα προσκαλεί με ένα ελκυστικό αφήγημα τους δημοκρατικούς πολίτες στο πλευρό του, είναι λάθος. Γιατί μας βάζει στο ίδιο κάδρο με τους ήδη ηττημένους και προσδίδει αξία φόβητρου σε έναν ήδη απαξιωμένο πρωθυπουργό. Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση αυτή θα πέσει, αν η Αξιωματική Αντιπολίτευση κάνει σωστά την δουλειά της κι αν πείσουμε τους δημοκρατικούς πολίτες με την θετική μας ατζέντα ότι αξίζουμε να γίνουμε κυβέρνηση» τόνισε.

«Βεβαίως χρειάζονται συγκλίσεις» είπε και έκανε την ανοιχτή πρόταση κοινοβουλευτικής συνεργασίας σε προτάσεις νόμου.

Επιπλέον, ανέφερε πως για να έχει μέλλον και ρίζες μια συνένωση θα πρέπει να έχει προηγηθεί στην πράξη η ενότητα μέσα και έξω απ' το κοινοβούλιο.

Επανέλαβε την άρνησή του για συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, την οποία χαρακτήρισε εκ  νέου «μόρφωμα».

Παρόλ' αυτά σημείωσε ότι δεν είναι πρόεδρος της «καρέκλας», λέγοντας: «Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίνεσης τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο, θα ήταν η δική μου καρέκλα. Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης, θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία. Διότι όντως συμφωνώ, ότι οι ηγεσίες πρέπει πάντα να έχουν τη σφραγίδα της βάσης. Και η βάση μας είναι μεγαλύτερη από την δεξιά-ακροδεξιά που μας κυβερνούν».

«Σενάριο να αποχωρήσω και να έρθει ένας από μηχανής θεός δεν υπάρχει» διαμήνυσε πάντως ο Στ. Κασσελάκης και συμπλήρωσε πως «η ψήφος του ελληνικού λαού με ανέδειξε ως αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας».

\

Στη συζήτηση περί νέου φορέα  στην Κεντροαριστερά κλήθηκε να τοποθετηθεί αργότερα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Ο Στ. Κασσελάκης είπε ότι από την επιχειρηματική του σταδιοδρομία έχει μάθει ότι πρέπει να παίρνεις αποφάσεις δεδομένων και όχι υποθέσεων και ότι από την πολιτική του σταδιοδρομία έχει μάθει «πάντα να επενδύεις στη βάση και στην κοινωνία». «Θα δώσουμε κάθε δυνατότητα στην κοινωνία να μιλήσει, μόνοι μας με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτές πόρτες» είπε και πρόσθεσε πως «αν η κοινωνία αποφασίσει ότι θέλει ένα μεγαλύτερο σχήμα, τότε ο ηγέτης του θα πρέπει να έχει νομιμοποίηση από τον λαό».

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να κατέβει υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας σε μια τέτοια περίπτωση και αν θα κατέβαινε απέναντί του, απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Είπε πως «όλοι οι Έλληνες δικαιούνται» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί ως ένα κόμμα ανεξάρτητο ανεξάρτητο, φιλοευρωπαϊκό, που θα πάρει στάσεις ηθικές στη σωστή πλευρά της ιστορίας. 

Ερωτηθείς αν θα πάει στη Διεθνή Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι θα πάει, αλλά σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως δεν θα μιλήσει στην εκδήλωση, σημειώνοντας ότι δεν είναι εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θέλει να το πολιτικοποιήσει. Είπε ακόμα ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και σημείωσε ότι «έχει παραδεχθεί λάθη, αλλά έχει αφήσει παρακαταθήκες».

Κατά τη συνέντευξη επανέλαβε πως η Νέα Αριστερά πρέπει να επιστρέψει τις έδρες.

Κάνοντας αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στη συνεδρίαση της Κ.Ο. ανέφερε «δεν πετάω από τη χαρά μου γιατί αυτό που ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να πρωταγωνιστεί και να αλλάξει την Ελλάδα προς το καλύτερο». Ταυτόχρονα επισήμανε ότι «αντέξαμε σε πείσμα πολλών που ήθελαν να ξεμπερδέψουν μαζί μας», «αντέξαμε απέναντι σε διασπάσεις και σε αυτή την γιγαντιαία αποχή και αδιευκρίνιστη διαφημιστική εκστρατεία της Ν.Δ. καταφέραμε και ρίξαμε τη διαφορά στις 10 ποσοστιαίες μονάδες».

Παράλληλα είπε ότι πρέπει να γίνουν τομές και ότι «και το κόμμα μας είναι επιβεβλημένο να αλλάξει, γιατί τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα είναι διαφορετικά». Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι και το κόμμα μας είναι επιβεβλημένο να αλλάξει επειδή είναι το σπίτι μας, και πρέπει να φροντίσουμε να το κάνουμε πιο φιλόξενο, πιο δημιουργικό για περισσότερος πολίτες, συμπλήρωσε. «Θέλουμε ένα κόμμα φρέσκο, ανοιχτό, δυναμικό, με αυτοπεποίθηση» είπε μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι από τις Ευρωεκλογές «ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πιο δυνατός» και πήραν την απάντησή τους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, και ο πρόεδρος του είναι εδώ, και δεν πάμε πουθενά μέχρι να αλλάξουμε τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «έχουμε δημιουργήσει τη βάση μιας κοινωνικής αντεπίθεσης».

 

Ακόμα, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκτησε τις δυνάμεις του στις λαϊκές συνοικίες και δήλωσε «περήφανος που με θετική ατζέντα και σκληρή αντιπολίτευση καταφέραμε να καταρρίψουμε το αφήγημα του 41% και του παντοδύναμου πρωθυπουργού».

«Ο πρώτος στόχος επετεύχθη» είπε και εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες όλο θα πέφτει η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβαίνει.

Είπε ακόμα «ότι όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα ασχολούταν με τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να «χτυπάει» τον πρωθυπουργό για την ανεπάρκειά του, την αλαζονεία του, και τα ψέματά του. Ψέματα που έφτασαν μέχρι και να εργαλειοποιούν τον Καθολικό Επίσκοπο στην Κέρκυρα για να δικαιολογήσουν την παραδοχή του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει πολιτεία να βοηθήσει μια συνταξιούχο γυναίκα να επιβιώσει με 140 ευρώ το μήνα.

Άρα βεβαίως είμαι υπερήφανος που εμείς, με θετική ατζέντα αλλά και πολύ σκληρή αντιπολίτευση, καταφέραμε να καταρρίψουμε το αφήγημα του 41%. Το αφήγημα του παντοδύναμου πρωθυπουργού. Και τώρα το χρονόμετρο μετρά αντίστροφα για τον κ. Μητσοτάκη. Και αυτό, χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ. Χάρη σε όλους εσάς. Πλέον ανατέλλει η ελπίδα της αλλαγής, της εναλλακτικής διακυβέρνησης».

Ανάμεσα σε άλλα είπε ακόμα ότι «ακούγοντας τον πρωθυπουργό να απολογείται στη μισή του βάση για την ισότητα στο γάμο αισθάνθηκα πολύ περήφανος και επαναλαμβάνω ότι το προοδευτικό κέντρο έχει το σπίτι του στον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, προανήγγειλε πρόταση για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για το μπάζωμα στα Τέμπη.

 https://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.