Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Δήμος Σερρών: 58.000€ για το Δημοτικό Σχολείο Προβατά

 




90 κιλά ήταν οι σοβάδες που έπεσαν στην τάξη – απο καθαρή τύχη αποφεύχθηκε ο τραυματισμός μαθητών ή δασκάλων

Τύχη βουνό είχαν οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Προβατά καθώς το βάρος των σοβάδων που έπεσαν από το ταβάνι στο κέντρο της αίθουσας του σχολείου είχαν βάρος 90 κιλά!!! και η έκταση που καταλάμβαναν ήταν 3τμ, σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σερρών.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Παρασκευή 31/5, την ώρα της Γυμναστικής, οπότε από καθαρή τύχη δεν κινδύνεψαν μαθητές και δάσκαλοι.

Συμφωνα με την έκθεση το περιστατικό δεν μπορούσε να προβλεφθεί, καθώς δεν υπήρχαν εμφανείς φθορές. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η καθολική καθαίρεση όλου του σοβά των ταβανιών του παλιού σχολείου (συνολική επιφάνεια περίπου 800τμ) και η αντικατάσταση με νέο σοβά.

 

Κλειστό το σχολείο

Την αναστολή λειτουργίας για επιπλέον δύο (2) ημέρες, στις 3 και 4 Ιουνίου 2024, του Δημοτικού Σχολείου Προβατά του Δήμου

 Σερρών, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες αποσόβησης πιθανού κινδύνου για τους χρήστες της σχολικής μονάδας, υπέγραψε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Κείσογλου, μετά από την εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. (ς.ς. το πιο πιθανόν το σχολείο να μην ανοίξει ξανά για φέτος αφου η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος και οι εργασίες επισκευών θα διαρκέσουν περισσότερο)

58.000€ για την αποκατάσταση της ασφάλειας

Παράλληλα με κατεπείγουσες διαδικασίες εγκρίθηκε η διενέργεια κατασκευής του έργου «Ανακατασκευή οροφών Δημοτικού Σχολείου Προβατά» λόγω του κατεπείγοντος συνολικού προϋπολογισμού 46.774,19€ (χωρίς το Φ.Π.Α.24 %) ή 58.000,00€ (συμπ/νου ΦΠΑ 24%)

Τι λέει η Εκθεση

Σύμφωνα με την Εκθεση των Τεχνικών υπηρεσιών, όπως είναι αναρτημένη στην διαύγεια:

«Το Δημοτικό Σχολείο Προβατά είναι ένα παλιό κτίριο κατασκευασμένο το 1963, με ξύλινη στέγη με κεραμίδια.

 

Η οροφή του δεν είναι πλάκα σκυροδέματος αλλά είναι ψευδοροφή κατασκευασμένη από ξύλινες δοκούς με ασβεστοκονίαμα ενισχυμένο με νευρομετάλ, η ψευδοροφή αυτή έχει 2 στρώσεις επιχρίσματος συνολικού πάχους 2 εκατοστών. Ενώ τα υλικά δεν είναι αποσαθρωμένα και δεν υπάρχουν εμφανείς φθορές ή κάποια υγρασία, το πρόβλημα δημιουργείται από την ισχνή επικόλληση των 2 στρώσεων επιχρίσματος στην ψευδοροφή.

Η αποδυνάμωση της επικόλλησης του επιχρίσματος προήλθε από την χρόνια καταπόνησή της από την διαφορετική συμπεριφορά υλικών κατασκευής της οροφής. Η ψευδοροφή λόγω των ανεμοπιέσεων που δέχεται, έχει ταλαντώσεις τις οποίες δεν μπορεί να παραλάβει σωστά το επίχρισμα με αποτέλεσμα αυτή η διαφορά συμπεριφοράς των δύο αυτών υλικών να αποδυναμώνει την μεταξύ τους επικόλληση.

Αυτό παρατηρείται πιο έντονα στο κέντρο των αιθουσών όπου οι ταλαντώσεις είναι πιο μεγάλες. Αυτήν τη στιγμή ενώ το σώμα του επιχρίσματος είναι καλό και η όψη του φαίνεται καλή τίποτα δεν προδίδει το πρόβλημα της ισχνής επικόλλησής του με την ψευδοροφή και τον κίνδυνο κατάρρευσής του ανά πάσα στιγμή.

Λόγω του ότι το σώμα του επιχρίσματος είναι καλό και δεν είναι αποσαθρωμένο η κατάρρευση του γίνεται σε μεγάλα μονοκόμματα τμήματα όπως το συγκεκριμένο που κατέρρευσε, επιφάνειας περίπου 3 τμ με εκτιμώμενο βάρος τα 90 κιλά. Με μία πρώτη διερεύνηση που έγινε διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την οροφή στη συγκεκριμένη αίθουσα που υπήρξε το συμβάν, αλλά την οροφή ολόκληρου του σχολικού κτιρίου.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνεται η καθολική καθαίρεση των επιχρισμάτων της οροφής και η κατασκευή νέας οροφής με γυψοσανίδα στερεωμένης σε μεταλλικό σκελετό έτσι ώστε η νέα οροφή να είναι μηχανικά στερεωμένη – αγκυρωμένη στον ξύλινο σκελετό της στέγης και όχι απλά επικολλημένη στην ψευδοροφή του κτιρίου.»

Επιτακτική η ανάγκη ελέγχου των σχολικών μονάδων και διεκδίκησης των πόρων για την ορθή συντηρησή τους

Το περιστατικό, θα πρέπει να ηχήσει συναγερμό στην Δημοτική Αρχή της Βαρβάρας Μητλιάγκα, καθώς η τύχη δεν θα είναι πάντα με το μέρος μας. Απαιτείται έλεγχος των δημοτικών εγκαταστάσεων, που όλες σχεδόν έχουν εμφανή τα σημάδια του χρόνου και της ανεπαρκούς συντήρησης, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους δημότες (παιδιά και ενήλικες). Μπορεί η κεντρική κυβέρνηση, άκριτα και χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση, να μετέφερε τις αρμοδιότητες συντήρησης των κτιρίων στους Δήμους, όμως θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και δικεδίκηση των πόρων που απαιτούνται από την Κυβέρνηση. Να απαιτήσουμε αυτό που δικαιούμαστε.

 

 https://www.anexartitos.gr

1 σχόλιο:

  1. Είστε με τα καλά σας εκεί στο Δήμο;; Θα δώσετε λεφτά για το σχολείο (που παρεμπιπτόντως θα κλείσει για το καλοκαίρι, άρα προς τι τόση βιάση, από Σεπτέμβρη και βλέπουμε!) ;;; Αφού είπαμε, προέχει το γήπεδο!!! Θέλετε να αρχίσουν οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι να εξαπολύουν μυδρους για την κωλυσιεργία, να μας επιπληξει ο "πληρώστε τα όλα εσεις" πρόεδρος και να μας αρχίσουν με τα νταούλια οι Σαψαλίστας;;; Να φέρνουν οι μαθητές ομπρέλες από το σπίτι. Ακούς εκεί! Έχουμε προτεραιότητες εμείς κύριοι, δεν αγόμαστε και φερόμαστε! Το γήπεδο, έστω και για τρεις αγώνες το χρόνο που θα χρειαστούν οι επιπλέον κερκίδες, είναι ιερό! Στο σχολείο κάνεις δε θέλει να πάει!! Και μην ακούω χαζά, ότι αν αλλάξει πορεία ή κατηγορία η ομάδα δεν θα πατάνε ούτε 20 ατομα; Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους παρέχουμε γήπεδο προδιαγραφών "χτυπάμε πρωτάθλημα " Άιντε , όλα εγώ θα σας τα λέω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.