Μόλις δυο εβδομάδες μετά το βράδυ των ευρωεκλογών, η κουβέντα για την Κεντροαριστερά, και την πιθανή ανασύνθεση της, έχει ανοίξει για τα καλά. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται οι μετεκλογικές εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο συνεργασίας αυτών των πολιτικών χώρων. Ιδιαίτερα από την στιγμή που η έκφραση «χαμηλό ταβάνι» περιγράφει με ακρίβεια το εκλογικό αποτέλεσμα που έφεραν τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη στις ευρωεκλογές.
Ένα εκλογικό «σκορ» που δεν δίνει σε κανέναν - και σε καμία περίπτωση όσο και αν οι ηγεσίες Κασσελάκη και Ανδρουλάκη θέλουν να το «διαβάζουν» με τον δικό τους τρόπο - από τους δυο «παίχτες» προβάδισμα μίας κάποιας κυβερνητικής προοπτικής μπροστά στα τρία χρόνια που μένουν μέχρι τις εθνικές κάλπες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως η συζήτηση για την ανασύνθεση και συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς αναδεικνύεται, σε κάθε περίπτωση στο μετεκλογικό τοπίο, ως το πρωταρχικό αίτημα των ψηφοφόρων του χώρου.
Οι πρωταγωνιστές
Ως «καταλύτης» για την «ταχύτητα αντίδρασης» των διεργασιών στον προοδευτικό χώρο λειτούργησε, μέσα στο κλίμα των τελευταίων ημερών, το διήμερο Συνέδριο του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα και τα «μηνύματα» που «έφυγαν» προς κάθε κατεύθυνση από το Ωδείο Αθηνών. Ενεργός στο πολιτικό παιχνίδι, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε μήνυμα πανστρατιάς στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, όπως στη Γαλλία, εκπέμποντας μαζί το μήνυμα για την κατεύθυνση των πολιτικών δυνάμεων της ευρύτερης παράταξης. «Οι προοδευτικές δυνάμεις, δεν μπορούν στις σημερινές συνθήκες να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα. «Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. Να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση. Να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας, παράλληλα, τις προοδευτικές δυνάμεις «να αναλάβουν πρωτοβουλίες». Ο Στέφανος Κασσελάκης, την ώρα που «φουντώνει» η συζήτηση για την Κεντροαριστερά, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις μετράνε τους επικρατέστερους για την επόμενη ημέρα ενός μεγάλου προοδευτικού σχήματος καταγράφοντας ισχυρό προβάδισμα Τσίπρα, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού επιχειρεί να καταγράψει και να υπενθυμίσει την δυναμική του εντός του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει τεθεί θέμα ηγεσίας ευθέως. Στην μακροσκελή ανάρτηση του δεν αναφέρεται στο ζήτημα της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς, σημειώνοντας μόνο πως: «Το έχω τονίσει επανειλημμένως: Οι συνεργασίες χτίζονται από κάτω προς τα πάνω - και σε αυτήν τη διαδικασία είμαστε παρόντες». Ωστόσο, αποδίδει σε σχεδιασμούς του συστήματος την σχετική συζήτηση της μετεκλογικής περιόδου. «Κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφοι, δημοσκοπήσεις - ολόκληρο το σύστημα θέλει να σας επιβάλλει και το πρόβλημα και τη λύση. Τους δήθεν σωτήρες που θα μπορούν να ελέγξουν» σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται, πως έχει διεμηνύσει πως το κόμμα συνεχίζει αυτόνομα, με ορόσημο το καταστατικό Συνέδριό του και τις αλλαγές που αυτό θα σηματοδοτήσει και έχει καλέσει το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας σε κοινοβουλευτική συνεργασία. Πρόσφατα μάλιστα ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει, πως στο ενδεχόμενο η σύγκλιση να τεθεί ως ένα ευρύ κοινωνικό αίτημα, τότε για την αρχηγία του υπό ένωση σχήματος θα πρέπει να υπάρξει εκλογή από τη βάση. Σε αυτή τη διαδικασία ο ίδιος έχει δηλώσει από τώρα πως θα είναι υποψήφιος, ακόμη και απέναντι στην Αλέξη Τσίπρα αν χρειαστεί.
Το ΠΑΣΟΚ «ζει και αναπνέει» για την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος του μήνα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του και για τις διαδικασίες εντός της παράταξης, με κορυφαίο το πότε θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες, όσο και για τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «ο χώρος μπορεί να αναταχθεί, όχι με γυρολόγους και ανθρώπους που όταν χάνουν την καρέκλα, ξαφνικά θυμούνται τη δημοκρατική παράταξη. Αλλά με πολιτικές πρωτοβουλίες, ιδέες, θέσεις και αξιοπιστία».
Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας έχει στείλει τα μηνύματα του. «Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι' αυτό» είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αθηναίων πρόσφατα. Προσθέτοντας πως ο ίδιος έγινε και παραμένει στόχος επιθέσεων, για να σημειώσει με νόημα: «Όμως, δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ». Στην συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος της Αθήνας είχε σημειώσει πως «οι ψηφοφόροι του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου υπάρχουν, είναι πολλοί και είναι σε αναμονή. Προσδοκούν βιώσιμες πρωτοβουλίες και πολιτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και στη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου». Είχε προσθέσει μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη, πως «η ανασύνθεση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης είναι πλέον κοινός τόπος. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής κατέγραψε τα κενά, τις καθυστερήσεις, τις ολιγωρίες, τις ανεπάρκειες. Στην προσπάθεια της ανασύνθεσης δεν περισσεύει κανείς και, πρώτα απ’ όλα, ο κόσμος που έχει επενδύσει όνειρα και προσδοκίες σε μια νέα εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε αυτή την πορεία μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα: Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες. Δεν μπορεί να αναζητηθεί σε κλειστά γραφεία, σε κινήσεις ηγεσιών και σε συνεννοήσεις μηχανισμών».
Μετρήσεις
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός πως η συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς απασχολεί το πολιτικό σκηνικό. Η πρώτη μετεκλογική έρευνα της GPO για το Star αποτύπωσε αναλυτικά τις απόψεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις διεργασίες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Στο ερώτημα αν πρέπει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 70,9%. Την ίδια απάντηση δίνει το 52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Από την έρευνα προκύπτει μια τετράδα πρωταγωνιστών από την οποία σημειώνεται το ισχυρό προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα για την ενότητα της κεντροαριστεράς. Μεταξύ των προσώπων που θεωρείται ότι μπορούν να ενώσουν την κεντροαριστερά πρώτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 19%, δεύτερος ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,6%, τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 10,4%, τέταρτος ο Χάρης Δούκας με 9,3%. Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έρχεται και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας που συγκεντρώνει 45,6%, ενώ ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 27,2%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πρώτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 13,2%.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.