Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Σέρρες : “Καγκελάρης” – Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση

 


 

 Ο κορυφαίος Παραδοσιακός Ηπειρώτικος Πασχαλινός Χορός “Καγκελάρης” ήταν το θέμα της εκδήλωσης, που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης 9 Μαΐου, το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών “Ο Πύρρος”, με τη συμμετοχή εννέα ακόμη πολιτιστικών Συλλόγων.

 

 Ο Καγκελάρης Παπαδατών είναι κατά γενική ομολογία ο κορυφαίος παραδοσιακός Ηπειρώτικος Πασχαλινός χορός. Είναι ένα είδος χορού με ιδιόμορφο χαρακτήρα. Ρυθμός αργός, λιτός, λεβέντικος, πήρε το όνομά του από τους σχηματισμούς που μοιάζουν σαν κάγκελο τα λεγόμενα καγκελίσματα. Οι χορευτές σχηματίζουν κύκλο ενώνουν τα χέρια τους στους αγκώνες και στα δάχτυλα κι έτσι όλοι μαζί μοιάζουν με σφιχτοπλεγμένη αλυσίδα.

 

 Στην εκδήλωση συμμετείχαν εννέα σύλλογοι εντός και εκτός νομού Σερρών, που παρουσίασαν υπέροχα μουσικοχορευτικά προγράμματα και κέρδισαν το χειροκρότημα του κόσμου, που κατέκλυσε το χώρο μπροστά από το Διοικητήριο, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

 

 Συμμετείχαν οι Σύλλογοι:
Χορευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης “Η Ήπειρος”
Σύλλογος Ηπειρωτών Κρύας Βρύσης Γιαννιτσών «Ο Πύρρος»
Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»
Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων &  Φίλων “Λαϊλιάς” Ν. Σερρών
Σύλλογος Εβριτών Ν. Σερρών
Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες»
Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου
Σύλλογος Γυναικών Προβατά «Οι Αμαζόνες»

 

 Στην εκδήλωση οι διοργανωτές προσέφεραν το παραδοσιακό πασχαλινό κουλουράκι και κόκκινο αυγό στους παρευρισκόμενους, ενώ ακολούθησε γλέντι για όλους!

 

 Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η Δήμαρχος Σερραίων Βαρβάρα Μητλιάγκα, αιρετοί της Τ.Α, πρόεδροι και εκπρόσωποι Συλλόγων και πλήθος Σερραίων που παρακολούθησαν το πολιτιστικό δρώμενο με ενθουσιασμό.

 

 Την εκδήλωση παρουσίασε η Φανή Ασπογαλή
Χορηγός: Εταιρείες “Βέρρος Κωνσταντίνος”

Ο Πρόεδρος του Εργαστηρίου Λαογραφικών Μελετών και Παραδοσιακών Χορών “Ο Πύρρος”, Σάκης Κασελούρης, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος τόσο από την προσέλευση του κόσμου, όσο και από τη συμμετοχή των Συλλόγων.

 https://www.serrespost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.