Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ιράν - Ο... σκληροπυρηνικός «χασάπης της Τεχεράνης»

 


 

Ο 63χρονος Εμπραχίμ Ραΐσι, η τύχη του οποίου αγνοείται μετά την πτήση - θρίλερ το απόγευμα της Κυριακής, είναι ένας σκληροπυρηνικός κληρικός που εξελέγη πρόεδρος του Ιράν το 2021 όταν διαδέχθηκε τον μετριοπαθή Χασάν Ροχανί. Κατά τη θητεία του ως πρόεδρος, έχει ηγηθεί της στρατηγικής για την επέκταση της περιφερειακής επιρροής της Τεχεράνης, με στήριξη σε αντιπροσώπους μαχητών σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ επισπεύδει τα πυρηνικά προγράμματα της πατρίδας του.

 Του έχει αποδοθεί το προσωνύμιο «χασάπης της Τεχεράνης», αφού φέρεται να οδήγησε στο θάνατο δια των δικαστικών αποφάσεών του αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους. Στο παρελθόν έχει διατελέσει επικεφαλής του δικαστικού σώματος στην πρωτεύουσα της χώρας. Μάλιστα, θεωρείται ως ο πιθανός διάδοχος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ του ανώτατου ηγέτη, της υψηλότερης πολιτικής και θρησκευτικής θέσης στην Ισλαμική Δημοκρατία και είναι πρακτικά το νούμερο #2 στην Τεχεράνη. Ανέλαβε καθήκοντα όταν το Ιράν βρισκόταν σε βαθιά κοινωνική κρίση, με μια κατεστραμμένη οικονομία από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

 

Γεννηθείς στην ανατολική πόλη Μασάντ το 1960 σε μια ευσεβή θρησκευόμενη οικογένεια, ο Ραΐσι στήριξε την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν, η οποία ανέτρεψε τη μοναρχία της χώρας το 1979. Ως θρησκευτικός λόγιος στη θεοκρατική κυβέρνηση της χώρας και προστατευόμενος του Χαμενεΐ, ο Ραΐσι ανέβηκε στις τάξεις του δικαστικού σώματος της χώρας, υπηρετώντας ως εισαγγελέας σε πολλές πόλεις.

Ως κορυφαίος δικαστής του Ιράν, πιστεύεται ότι ήταν μέλος μιας μικρής επιτροπής που διέταξε την εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών αντιφρονούντων το 1988. Ο Ραΐσι είχε κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ιράν βρέθηκε στη δίνη κύματος μαζικών διαδηλώσεων που προκάλεσε ο θάνατος του Μάχσα Αμίνι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τις ιρανικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2022 .

 Τον Μάρτιο του 2023, Ιράν και Σαουδική Αραβία, περιφερειακοί αντίπαλοι, υπέγραψαν μια αιφνιδιαστική συμφωνία με την οποία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα προκάλεσε ξανά περιφερειακές εντάσεις με αποκορύφωμα την κλιμάκωση που απείλησε να προκαλέσει μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με την Τεχεράνη να εκτοξεύει εκατοντάδες πυραύλους και ρουκέτες απευθείας στο έδαφος του Ισραήλ από το Ιράν τον Απρίλιο του 2024.

 Η Τεχεράνη συνέχισε επίσης το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και προχώρησε στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων. Ο πολύχρονος σκιώδης πόλεμος της χώρας με το Ισραήλ ξέσπασε τον περασμένο μήνα αφότου το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ.

 

Η επίθεση προέκυψε από την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά την επιδρομή της Χαμάς, μιας μαχητικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, στις 7 Οκτωβρίου. Την ίδια περίοδο, το Ιράν έχει αναδειχθεί, επίσης, ως ο πιο αξιόπιστος ξένος προμηθευτής στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας. Το 2023, το Ιράν προχώρησε σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις.

insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.