Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Δήμος Σερρών : Χοντρό παρασκήνιο για το νέο κολυμβητήριο κατήγγειλε ο Αλ. Χρυσάφης

 




Φαινόμενα αυταρχισμού, αλαζονείας και εκδικητικότητας, από την δημοτική αρχή της Β. Μητλιάγκα, καταλόγισε ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, στην  πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον νέο  θεσμικό του ρόλο.

Φαινόμενα που διαπιστώνει καθημερινά και για τα οποία η παράταξη του δεν σκοπεύει να μείνει σιωπηλή.

Αρχικά ο Αλέξανδρος Χρυσάφης  στηλίτευσε τη δημοτική αρχή για την προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. (Ειδική συνεδρίαση απολογισμού διμήνου), λέγοντας ότι υπήρξε παράτυπη σύγκληση του οργάνου καθώς δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία.

« Η δημοτική αρχή αντί να ζητά συγνώμη επιτίθεται για τα λάθη της, λάθη που αφορούν την νομιμότητα της συνεδρίασης. Για να μην κηρυχθεί η συνεδρίαση άκυρη, από την αποκεντρωμένη διοίκηση, ζητήσαμε να μην πραγματοποιηθεί και να γίνει σε επόμενο στάδιο.

Και ξεκίνησε μία ανεπίτρεπτη συμπεριφορά από την δήμαρχο η οποία χαρακτήρισε την αποχώρηση της δημοτικής ομάδας σαν ένα πρόσχημα για να παρακολουθήσουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Είναι ντροπή να λέγονται αυτά από μία δήμαρχο που εκπροσωπεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Εμείς ποτέ δεν προσβάλαμε αυτοδιοικητικά κανέναν. Εμείς αποχωρήσαμε αιτιολογώντας την αποχώρηση μας. Και είδα σήμερα ένα δελτίο Τύπου να επιτίθενται σε μένα για σόου. Τα σόου μας έχουν συνηθίσει να τα κάνουν οι ίδιοι. Και στη δημοτική επιτροπή και στα Δ.Σ. με όλους τους τραμπουκισμούς που υφίσταμαι εγώ προσωπικά και μέλη της παράταξης μας. Δυστυχώς αυτοί οι τραμπουκισμοί δεν βρίσκουν απάντηση από τη δημοτική αρχή και από το προεδρείο. Είναι συγκεκριμένα πρόσωπα που όταν παίρνω τον λόγο αρχίζουν και φωνασκούν δίνοντας ένα επίπεδο που το βάζει ως στόχευση η ίδια η δημοτική αρχή, η ίδια η δήμαρχος αφού επιτρέπει αυτές τις συμπεριφορές, και όχι μόνο τις επιτρέπει αλλά τις εκπέμπει και η ίδια. Η προχθεσινή συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και οι Σερραίοι συμπολίτες μας βγάζουν τα συμπεράσματα τους και θα δώσουν τις απαντήσεις τους μέσα από την γνώμη που διαμορφώνουν για το ήθος και την αλαζονεία αυτής της δημοτικής αρχής, μίας δημοτικής αρχής που βγήκε με ελάχιστη διαφορά.»

Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης επικεντρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου σε όσα θα ειπωθούν, όπως είπε,  στο Δ.Σ. γιατί θα συγκληθεί και πάλι η ειδική συνεδρίαση της λογοδοσίας με το θέμα του νέου κολυμβητηρίου.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα παραχωρούνται συνεντεύξεις Τύπου, για διάφορα θέματα που απασχολούν το Δήμο Σερρών.

Για το θέμα του νέου κολυμβητηρίου ο Αλ. Χρυσάφης είπε ότι  υπάρχουν τρία ψέματα, τρείς αλήθειες και  πέντε αμείλικτα ερωτήματα προς την δημοτική αρχή.

Για τα τρία ψέματα και τις τρείς αλήθειες που τις συνοδεύουν και τα οποία λειτούργησαν κυρίως προεκλογικά είπε:

 Ψέμα Νο 1

Το 2019 πήρε η δημοτική μας αρχή μία έτοιμη χρηματοδότηση.

Αλήθεια Νο 1

Η χρηματοδότηση αυτή δεν ήταν έτοιμη γιατί το τεχνικό δελτίο στο οποίο βασίστηκε ήταν ξεπερασμένο και ανεφάρμοστο. Αν είχαμε απλώς επικαιροποιήσει εκείνο το τεχνικό δελτίο, που είναι ουσιαστικά η συνέχεια του 2004- εκεί βασίστηκε στο έργο του 2004 με εκείνο το τεχνικό δελτίο προχώρησε όλη η μελέτη, αν είχαμε επικαιροποιήσει αυτό το τεχνικό δελτίο θα είχαμε ένα κολυμβητήριο κλειστό και άχρηστο. Εμείς προτιμήσαμε να βρούμε μία χρηματοδότηση μέσω του τέως υπουργού κ. Καραμανλή και κάναμε μία νέα προγραμματική από την αρχή. Δεν βασιστήκαμε στο ανώριμο και ανέτοιμο που βρήκαμε το 2019. Και εδώ να κάνω μία υποσημείωση, το χρησιμοποιούν πολύ συχνά, για τις χρηματοδοτήσεις που είχε ο Αγγελίδης και τις χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε ο Καραμανλής. Οι χρηματοδοτήσεις είναι ένα σύνθετο αποτέλεσμα  συντονισμένων προσπαθειών, των πολιτικών συμμάχων που έχει ο καθένας, των πολιτικών πιέσεων που γίνονται αλλά και της προσπάθειας της δημοτικής αρχής. Ο κ. Αγγελίδης με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ενέγραψε αυτή την χρηματοδότηση, η νέα δημοτική αρχή της Συμμαχίας Σερραίων, μαζί με την βοήθεια του κ. Καραμανλή, εγγράψαμε μία νέα χρηματοδότηση για να γίνει το κολυμβητήριο όπως πρέπει. Άρα το πρώτο  ψέμα είναι ότι δεν κάνατε τίποτα από το 2019 και δεν ξεκινήσατε κάτι που βρήκατε έτοιμο. Δεν ήταν έτοιμο, δεν ήταν ώριμο και αν επικαιροποιούσαμε εκείνη την μελέτη θα ήταν ένα άχρηστο κολυμβητήριο.  Γιατί;  Το έχουμε πει πολλές φορές: θα κόστιζε με τα σημερινά ενεργειακά δεδομένα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, άρα θα ήταν ένα κλειστό κολυμβητήριο.  Αυτό θέλαμε;

Ψέμα Νο 2

Καθυστερήσατε τη σύμβαση για τη μελέτη

Η δημοπράτηση της σύμβασης έγινε στις 10/3/ 2021. Τότε ξεκίνησε η δημοπράτηση της σύμβασης. Ξεκίνησε τότε γιατί η προγραμματική που υπογράψαμε με την Γ.Γ.Α. η προγραμματική με την οποία ξεκινούσε αυτό το έργο υπογράφτηκε στις 3/12/ 2020. Γιατί υπογράψαμε τότε ; Γιατί έπρεπε να προσδιοριστούν οι νέες προδιαγραφές για αυτό το έργο και να μπει φυσικά η ενεργειακή αναβάθμιση και ο χαρακτηρισμός του Βιοκλιματικού κολυμβητηρίου. Άρα 3/12/20 έγινε η  υπογραφή της προγραμματικής και πότε έγινε το ξεκίνημα της δημοπράτησης; Η δημοπράτηση ξεκινά από τις 10/3/2021. Το ιδανικό σενάριο ήταν αυτό στο οποίο βασιζόμασταν  και λέγαμε ότι έτσι θα πάει η κατάσταση και για αυτό με βλέπατε από την αρχή στο ξεκίνημα που βάζαμε κάποιες ημερομηνίες που ήταν οι προβλεπόμενες.

Ότι μετά τις 3/12/20 που υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση με την ΓΓΑ θα προχωρούσαμε στην διακήρυξη της μελέτης (10/3/21 την κάναμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα βγήκε στον αέρα). Κανονικά όλη αυτή η διαδικασία θα έπαιρνε ένα εξάμηνο, άρα μέχρι το καλοκαίρι του 2021 θα είχαμε ανάδοχο για τη μελέτη, θα γινόταν η μελέτη μέσα σε ένα χρόνο- τόσο ήταν η προβλεπόμενη διαδικασία, άρα το καλοκαίρι του 2022 θα είχαμε μελέτη για το έργο και θα προχωρούσαμε σε δημοπράτηση του έργου, τέλη του 2022 το έργο θα ξεκινούσε

 Αυτό ήταν το αρχικό σενάριο; Γιατί δεν τηρήθηκε όμως;

Όπως σας είπα μέχρι τον Μάρτιο του 2021 πήγαν τα πράγματα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο. Τι έγινε εκεί; Από τον Μάρτιο του 2021 ξέρετε πότε υπογράφτηκε η σύμβαση με τους μελετητές; Τον Μάιο του 2022. Ένα  διάστημα δηλαδή 14 μηνών. Ξέρετε γιατί; Φταίει ο Δήμος;  Ήταν να κάνει κάτι ο Δήμος και δεν το έκανε; Η απάντηση είναι όχι. Έγιναν επανειλημμένες προδικαστικές προσφυγές από τις εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τη μελέτη. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι αυτή που ανέλαβε το έργο, στελέχη αυτής της εταιρείας και μέτοχοι αυτής, ακόμη μέχρι και σήμερα, είναι η αντιδήμαρχος και έμμισθη αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κυρία Δέσποινα Χατζηγαβριήλ και ο έμμισθος γενικός γραμματέας του Δήμου, ο σύζυγος της κ. Αναστασιάδης.

Να μην χαρακτηρίσω εδώ αυτή την συγγενική σχέση νεποτισμού που συμβαίνει στο Δήμο Σερρών. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, αντρόγυνο να έχουν έμμισθες θέσεις ευθύνης στο Δήμο. Αλλά αυτό το αφήνω στη κρίση των Σερραίων.

Δεν είναι κάτι παράνομο, αλλά σε επίπεδο ηθικό- αυτοδιοικητικό δεν μπορεί να σταθεί.

Οι άνθρωποι αυτοί ήταν και μέτοχοι αλλά και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας σε όλη αυτή τη διαδικασία που είχαμε με την ΓΓΑ, που θα σας πω στη συνέχεια.

Αυτές οι εταιρείες κάνουν προδικαστικές προσφυγές, κάνουν ενστάσεις, κάνουν διαδικασίες που δεν μπορεί ο Δήμος να ελέγξει και τελειώνει η δημοπράτηση μετά από πολλά, πολλά κύματα τον Μάιο του 2022, για να κάνουμε σύμβαση με την εταιρεία αυτή τον Μάιο του 2022 με έναν χρόνο αποπεράτωσης της μελέτης 12 μήνες, άρα μέχρι τον Μάιο του 2023 έπρεπε να έχουμε έτοιμη τη μελέτη.

 Ψέμα 3

Οι μελετητές έκαναν την δουλειά τους γρήγορα και έγκαιρα, αλλά ο Δήμος φταίει που δεν τελείωνε αυτή η δουλειά.

 Αλήθεια 3

Όπως σας είπα η σύμβαση υπογράφτηκε στις  24/5/2022. Ξέρετε πότε πήγε η μελετητική ομάδα τα αρχιτεκτονικά σχέδια στην ΓΓ Αθλητισμού ;

Τα πήγε στις 13/12/2022, γιατί αυτά τα σχέδια είναι η βάση των σχεδίων για τις υπόλοιπες μελέτες, είναι δηλαδή το πρώτο στάδιο. Δηλαδή χωρίς να γίνει καμία συνάντηση με την ΓΓΑ, που η συνάντηση ήταν από τα πρώτα πράγματα που έπρεπε να κάνουν οι μελετητές. Να δουν ότι αλλάζουν τα δεδομένα και οι προδιαγραφές, έχουμε νέες προδιαγραφές σε σχέση με αυτές που ίσχυαν. Αντί να το κάνουν από την αρχή υπέβαλαν  την μελέτη και μετά έκαναν συνάντηση με την ΓΓΑ. Ξέρετε πότε έκαναν τη συνάντηση με την ΓΓΑ; Τον Φεβρουάριο του 2023, τρείς μήνες προτού τελειώσει η προθεσμία της μελέτης, που έπρεπε να την είχαν έτοιμη. Τρείς μήνες προτού πηγαίνουν και κάνουν συνάντηση με την ΓΓΑ,  που τους πήγαν τα σχέδια- για να δουν  τις παρατηρήσεις της ΓΓΑ και εκεί η ΓΓΑ τους λέει το αυτονόητο. Έρχεστε τώρα; Το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί με δικιά σας υπαιτιότητα.»

Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης παρουσίασε το έγγραφο της επιτροπής της ΓΓΑ η οποία λέει: Ότι το έργο άρχισε να κινδυνεύει με αυτή την καθυστέρηση γιατί ο  ανάδοχος, στελέχη  του οποίου ήταν στελέχη της κυρίας Μητλιάγκα, έκαναν όλα αυτά που έκαναν και δεν έκαναν.

Μέτοχος ακόμη και τώρα είναι η κυρία Χατζηγαβριήλ,  ακόμη και τώρα έχει κατατεθειμένο το πτυχίο της. Και  οι δυο (αυτή και ο σύζυγος της) έχουν κατατεθειμένα τα πτυχία τους σε αυτή την εταιρεία που είναι ανάδοχος. Αυτό που δήλωσε, σε ερώτηση του κ. Μισιρλή, η κ. Χατζηγαβριήλ ότι έκανε αίτηση για να αποσύρει το πτυχίο της, αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Είναι ακόμη και τώρα μέτοχος και η κυρία Χατζηγαβριήλ και ο κ. Αναστασιάδης έχουν  τα πτυχία τους  στην εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι για να συμμετέχει μία εταιρεία σε ένα διαγωνισμό πρέπει να έχει κάποια τάξη πτυχίου, αυτή η τάξη πτυχίου είναι το άθροισμα των πτυχίων που παίρνει από διάφορους μελετητές μηχανικούς. Άρα και τα πτυχία της κυρίας Χατζηγαβριήλ και του κ. Αναστασιάδη ήταν μέσα στην ομάδα με την οποία πήρε η εταιρεία αυτή το έργο. Και εδώ συμβαίνει το εξής απαράδεκτο. Οι ίδιοι αυτοί που είναι στελέχη αυτής της εταιρείας οι ίδιοι έρχονται τον Ιανουάριο του 2024 και δίνουν παράταση στην εταιρεία για να παρατείνει τις εργασίες της. Δηλαδή Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.

Πόσο νόμιμο και ηθικό είναι αυτό;

Δεν έγιναν καθόλου επαφές,   μέχρι το  δεύτερο μήνα του 2023 ,τρείς μήνες πριν την λήξη της σύμβασης και προφανώς η ΓΓΑ τους απάντησε το αυτονόητο, αυτό που σας διάβασα. Και δεν φθάνει μόνο αυτό, αλλά στις 9/5/2023, είκοσι μέρες πριν την λήξη της σύμβασης έρχονται και κάνουν παύση εργασιών γιατί δεν είχαν πληρωθεί, όχι με υπαιτιότητα του Δήμου,  έναν λογαριασμό που είχαν υποβάλλει τον Σεπτέμβριο του 2022 για ένα ποσό γύρω στις 60 χιλιάδες (ούτε το 1/10) του συνολικού έργου.

Κάνουν παύση εργασιών μετά την συνάντηση που έκαναν στην  ΓΓΑ ακριβώς για να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν  όλη αυτή την καθυστέρηση.

Άρα αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τις 9/5/2023 έπρεπε να είχαν τελειώσει το 95% των μελετών, γιατί η προθεσμία ήταν 24/5/2023, έρχονται λίγες ημέρες πριν και κάνουν παύση εργασιών. Και σαν να μην έφθανε αυτό- δεν σταματά το σκάνδαλο με αυτή  την συμπεριφορά τους – έρχονται και  ζητούν με έγγραφο τους στις  31/5/2023 επιπλέον χρήματα, άλλες 100 περίπου χιλιάδες για αρχιτεκτονική αποτύπωση και προσχέδια τα οποία ήταν δική τους υποχρέωση και περιλαμβανόταν στην αρχική μελέτη.  Και φυσικά πήραν από το Δήμο αρνητική απάντηση στις 10/6/2023.

Αυτά λοιπόν  όσον αφορά το 3ο ψέμα και το ποια είναι η αλήθεια, για ποιο λόγο καθυστέρησε όλη αυτή η διαδικασία και δεν έχουμε ακόμη μελέτη.

Είχαμε τρία ψέματα που έπαιξαν πολύ την προεκλογική περίοδο.

Και το ερώτημα που θα θέσω στο Δ.Σ. είναι τι θα έκαναν οι ίδιοι διαφορετικό, τι θα έκαναν πιο γρήγορα από ότι κάναμε εμείς.

Εγώ δίνω πραγματικά συγχαρητήρια στις τεχνικές υπηρεσίες, που προχωρούν γρήγορα τις διαδικασίες και δεν είμαι από αυτούς που, για να δικαιολογήσουν τις απευθείας αναθέσεις που κάνουν και είναι ουσιαστικά διπλάσιες από αυτές που γίνονταν το προηγούμενο διάστημα,  κατηγορούν τις υπηρεσίες. Γιατί το ακούσαμε και αυτό. Ότι για τις απευθείας αναθέσεις φταίνε οι υπηρεσίες που είναι ανοργάνωτες, επειδή δεν ξέρουν να κάνουν μελέτες και το λέει αυτό αντιδήμαρχος, έλεος, εγώ δεν κατηγόρησα, ούτε θα  κατηγορήσω τις υπηρεσίες.

Έτρεξαν γρήγορα οι υπηρεσίες αλλά βρήκαν σε αυτό το κομμάτι εμπόδια, με ενστάσεις και προσφυγές που είχαν κάθε δικαίωμα να κάνουν κάποιοι, που τις αξιοποίησαν τις εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι και έκαναν τις προσφυγές που μπορούσαν να κάνουν.

Αλλά αυτό να γυρνά στον δήμαρχο και την δημοτική αρχή, για να κερδίσουμε κάποιους ψήφους, πάει πολύ.

Όταν μέλη της παράταξης αυτής συμμετέχουν σε αυτή την καθυστέρηση με τον τρόπο που σας είπα. Και όλα αυτά δεν είναι λόγια, υπάρχουν έγγραφα, στοιχεία που ζητούν απαντήσεις.

Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, έθεσε τα εξής ερωτήματα

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο

Γιατί δεν πήγε η μελετητική ομάδα ( μέλη της οποίας ήταν συνεργάτες της Δημάρχου) στην Γ.Γ.Α με το που ανέλαβαν το έργο για να δοθούν τότε οι απαραίτητες οδηγίες;

Γι’ αυτό και η Γ.Γ.Α με έγγραφό της στις 08-03-2023 αναφέρει ότι έχει υπαιτιότητα ο ανάδοχος για την καθυστέρηση.

ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο

Πόσο ηθικό και νόμιμο είναι, μέτοχος της αναδόχου εταιρείας να είναι η κ. Χατζηγαβριήλ, εντεταλμένη σύμβουλος και έμμισθη αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, και εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ο κος Αναστασιάδης, έμμισθος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Σερρών- σύζυγος της κας Χατζηγαβριήλ;  (Εδώ θα αφήσουμε στην κρίση των Σερραίων το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας που κατά ορισμένους διοικεί τον Δήμο Σερρών.)

ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο

Πόσο ηθικό και νόμιμο είναι, μέτοχος της εταιρείας, το πτυχίο της οποίας έχει κατατεθεί στην εταιρεία αυτή, να συμμετέχει σε λήψη απόφασης, παράτασης του έργου στην ίδια εταιρεία;

Είναι αυτό που λέει ο λαός «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει…»

 

ΕΡΩΤΗΜΑ 4ο

Θα είναι έτοιμη η μελέτη μέχρι τον Αύγουστο του 2024; Το ερωτώ αυτό γιατί αν δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη κινδυνεύει με απένταξη το έργο.

ΕΡΩΤΗΜΑ 5ο

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε μια δωρεά μελέτης για ένα κολυμβητήριο φούσκα!

Μια δωρεά από τον Γενικό γραμματέα του Δήμου.

Δωρεά για μια μελέτη, που δεν ξέρουμε πως έγινε, γιατί δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, άρα υπάρχει θέμα νομιμότητας.

Επιπρόσθετα, η μελέτη αυτή δεν παρουσιάστηκε ποτέ σε κανένα όργανο του Δήμου, αν και ζητήθηκε επανειλημμένα από μέλη της παράταξής μας.

Ρωτάμε λοιπόν: Αυτή η μελέτη φάντασμα για το κολυμβητήριο φούσκα, πότε θα εμφανιστεί;

Αφού υποτίθεται ότι ήταν έτοιμη.

Μήπως και αυτό είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα της Δημοτικής αρχής;

Ο κ Χρυσάφης κατέληξε λέγοντας:

Κυρία Μητλιάγκα, το χρονικό διάστημα, που μπορούσατε να λέτε ό,τι θέλετε, κοροϊδεύοντας ουσιαστικά τους Σερραίους, έχει περάσει.

Βρίσκεστε, πλέον, αντιμέτωπη με τις ευθύνες σας…

Δ.Ν.

 https://sertharros.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο Χρυσάφης βρίσκεται σε έναν ολισθηρο δρόμο τοξικότητας, ψεύδους και διαστρεβλωσης της αλήθειας, επιβεβαιωνοντας για μια ακόμη φορά τον αλαζονικό και εμπαθή χαρακτήρα του. Η ήττα του στις δημοτικές εκλογές τον πήρε για τα καλά από κάτω και δεν πρόκειται να συνέλθει. Όσο περνάει ο καιρός θα χειροτερεύει ο Χρυσάφης και θα συνεχίζει να κάνει ζημιά στον Δήμο Σερρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.