Ως θετική κρίνεται η εικόνα που βγαίνει από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Φυσικά το γεγονός ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα ερωτήσεων από δημοσιογράφους, όπως έγινε και στην προηγούμενη συνάντησή τους στην Αθήνα, δίνει μια εικόνα ότι κάποια θέματα οι δύο πλευρές θέλουν να μην τα «σηκώσουν» επικοινωνιακά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο που αποκάλεσε «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης είναι θρησκευτική, ενώ ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο κυπριακό, εμμένοντας στην τουρκική θέση ότι η επίλυσή του πρέπει να γίνει στη βάση της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, δηλαδή της λύσης των δύο κρατών.
Θετικό είναι το γεγονός ότι υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες στα θέματα υγείας, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ίδρυσης κοινού ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε (όπως έκανε και στην Αθήνα) το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Επίσης οι δύο ηγέτες θετικά σχολίασαν το θέμα της εφαρμογής του καθεστώτος της χορήγησης βίζας σε δέκα νησιά του Αιγαίου.
Αποκαλύφθηκε ωστόσο η διαφορετική θέση που έχει η κάθε πλευρά στο θέμα του παλαιστινιακού με την αντίδραση του Τούρκου προέδρου όταν ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό συμβαίνει γιατί η Τουρκία αποτελεί έναν από τους παράγοντες στήριξης της Χαμάς ενάντια στο Ισραήλ.
Επιπροσθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργός δημόσια αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετατροπής της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί, αφού λίγο πριν ο Τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε τη στάση αυτή ως μια κίνηση διατήρησης των μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς της Τουρκίας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι αν και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στα θέματα που συμφωνούν, εντύπωση προκαλεί η συνέντευξη του κ. Ερντογάν στην «Καθημερινή», στην οποία τόνισε ότι η Τουρκία διατηρεί τις αξιώσεις της σε θέματα κυριαρχίας στο Αιγαίο, στα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας μάλιστα παραπομπή στο ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι δύο μέρες πριν στο πλαίσιο της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν αποβατικό σενάριο κατάληψης εχθρικού νησιού στον κόλπο της Μαρμαρίδος, έναντι της Ρόδου.
Φαίνεται από τα παραπάνω ότι Ελλάδα και Τουρκία προχωρούν μαζί σε θέματα που συμφωνούν με υπογραφή σχετικών συμφωνιών, όμως δεν πρέπει να παραλείπεται το γεγονός ότι με βάση τη συνέντευξη Ερντογάν στην «Καθημερινή», η Τουρκία διατηρεί τις αξιώσεις στα θέματα κυριαρχίας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Σημεία που αποτελούν «αγκάθια» στο δρόμο για μία μόνιμη επίλυση της διαφοράς που αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά, δηλαδή της ΑΟΖ/ υφαλοκρηπίδας. Με τον Τούρκο πρόεδρο στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» να βλέπει τις αξιώσεις που συνεχώς εγείρονται ως ένα ενιαίο «πακέτο» διαφορών.
* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022
https://www.liberal.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.