Τρίτη 23 Απριλίου 2024

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών : Η “Αντιγόνη” στο ΣΔΕ Νιγρίτας

 




Στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και του Σ.Δ.Ε Νιγρίτας με κοινό στόχο τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δράσεων που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών παρουσίασε  πέρυσι την θεατρική παράσταση «Ναι» του Γκαμπριέλ Αρού στο Σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας, παρουσία των κρατουμένων-σπουδαστών, μέρος του προσωπικού του καταστήματος και του διδακτικού του προσωπικού.

Φέτος θα παρουσιαστεί το εμβληματικό έργο που ανέβηκε από την Κεντρική – Εφηβική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Σερρών «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή είναι αναμφισβήτητα μία από τις τελειότερες τραγωδίες που έχουν διασωθεί. Το μεγαλείο της ομώνυμης ηρωίδας που αρνήθηκε να υποκύψει στον ανθρώπινο νόμο και ν’ αθετήσει το Θείο, η τραγική σύγκρουση που μοιραία ακολουθεί μεταξύ των δύο αυτών αξιών, η αποφασιστικότητα και η προσήλωση των κεντρικών ηρώων στις αρχές τους, τα δημοκρατικά και υψηλά ιδεώδη της εποχής εκείνης, η άρτια ηθογραφία, η δραματική ένταση, η αριστοτεχνική ανέλιξη της πλοκής, το λυρικό στοιχείο καθώς και οι φιλοσοφικές προεκτάσεις του έργου, προσδίδουν στην τραγωδία αυτή μια ξεχωριστή «αίγλη».

Τα διαλογικά μέρη και οι μονόλογοι του έργου από δίδονται σε μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Τα χορικά και η έξοδος (κομμός Κρέοντα) αποδίδονται στο πρωτότυπο κείμενο του Σοφοκλή. Η πρόκληση για μένα είναι αυτή η ΣΥΝΎΠΑΡΞΗ μέσα σε μια παράσταση των δύο εκφάνσεων της ίδιας γλώσσας με διάφορα 2.500 ετών. Το ευχάριστο είναι ότι έπειτα από λίγες πρόβες χωρίς να το καταλάβουμε λειτουργούσαμε σαν να ήταν μια γλώσσα. Σαν να βρεθήκαμε μέσα σ’ ένα ιδιότυπο και γοητευτικό εκκρεμές όπου τα δύο ακραία σημεία του ήταν τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά. Για το μέρος των Αρχαίων οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ξεκινήσαμε από το μηδέν.

Οδηγός μας σ’ αυτή την προσπάθεια είναι μια ιστορική παράσταση- “πρότυπο” που δημιούργησε το 1986 ο Σπύρος Βραχωρίτης με την Θεατρική Λέσχη Βόλου -εξ ολοκλήρου στο πρωτότυπο κείμενο, βραβευμένη από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1992. Ήταν χτισμένη επάνω στην μελέτη του μετρικού συστήματος του έργου από τον καθηγητή του Α.Π.Θ. Μιχάλη Κοπιδάκη. Στην μελέτη αυτή στηριχθήκαμε και μείς για την απόδοση των χορικών και της εξόδου…

Για την ιστορία, είχα την τύχη και την ευτυχία να συμμετέχω ως ηθοποιός σ’ εκείνη την παράσταση στους ρόλους του Αίμωνα της Ισμήνης και του Άγγελου…

Παντελής Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.