Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Ο Σαμαράς κατηγορεί τον Μητσοτάκη για εθνική μειοδοσία!

  


 

Νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο με τίτλο... «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά». Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για «συναίνεση» και «επίτευξη λύσης στα ελληνοτουρκικά», ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε ουσιαστικά τον Μητσοτάκη για εθνική μειοδοσία, καθώς οδεύει σε συνθηκολόγηση άνευ πολέμου (που είναι ο ορισμός της μειοδοσίας).

«Αν υπάρχει διάλογος, σε όλα τα επίπεδα, είναι πάντα κάτι γόνιμο και θετικό. Όταν όμως ακούω τη λέξη “συναίνεση” και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση, αυτό μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης» είπε και μίλησε για «βήματα υποχώρησης».

Εύλογα κανείς μπορεί να αναρωτηθεί  αν και πότε ο Σαμαράς θα απολογηθεί για τις ευθύνες του, καθώς εκείνος είναι υπεύθυνος για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ.!

Την ίδια στιγμή, προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς είχε το θράσος να επικαλεστεί τη δράση του ως υπουργός εξωτερικών το 1991, ενώ αυτός ήταν ο υπεύθυνος που τα Σκόπια κατάντησαν να αποκαλούνται και «Βόρεια Μακεδονία»!

«Αυτό που έγινε από όλους δεκτό, τελικά κατέρρευσε. Εγώ είπα ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για έναν λόγο που τον βλέπουμε και σήμερα ως προς τη μακεδονικότητα για τους Βούλγαρους της γλώσσας τους. Αυτό τίθεται ως προϋπόθεση εισόδου στην ΕΕ από τους Βούλγαρους, και άρα το θέμα αυτό δεν έχει λήξει», δήλωσε ο Σαμαράς.

Ο Σαμαράς ακόμα και σήμερα έχει το θράσος να παριστάνει τον Μακεδονομάχο εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι αυτοί που γνωρίζουν τι έπραξε κατά της πατρίδας δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή. Ας του θυμίσουμε λοιπόν εμείς.

Μιλάμε για την αναφορά – κόλαφο στο βιβλίο του Γεωργίου Ράλλη που αποτελεί ράπισμα για τον Σαμαρά. Όμως δεν ήταν μόνο ο Γεώργιος Ράλλης που είχε αντιληφθεί τι ακριβώς έκανε ο Σαμαράς εκείνη την εποχή. Ο αείμνηστος Μιλτιάδης Έβερτ από το βήμα της Βουλής αλλά και ο ίδιος ο Κώστας Μητσοτάκης ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για τους χειρισμούς Σαμαρά, δίνει το μεγαλύτερο ράπισμα.

Παραθέτουμε απόσπασμα από το άρθρο του Κώστα Μποτόπουλου:

Η σχεδόν συνειδητή, και πάντως για κομματικούς λόγους (όπως επισήμαναν στη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου 1995 της Βουλής ο Κάρολος Παπούλιας –πρακτικά Βουλής, σελ. 1031- αλλά και ο Μιλτιάδης Έβερτ –πρακτικά Βουλής, σελ. 1033-, αργότερα δε σε βιβλίο του και ο Γεώργιος Ράλλης), απουσία Έλληνα συμμετέχοντος στην «Επιτροπή Μπαντεντέρ» (από το όνομα του σπουδαίου Γάλλου νομομαθούς και πρώτου Υπουργού Δικαιοσύνης του Μιτεράν), η οποία συστάθηκε για να καθορίσει τους όρους και τα προσόντα αναγνωρίσεως των περιοχών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Στην Επιτροπή αυτή συμμετείχαν πρόεδροι Συνταγματικών Δικαστηρίων χωρών της ΕΚ (Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Βελγίου, Ιταλίας) και ζήτησε να συμμετάσχει, λόγω προφανούς εννόμου συμφέροντος, και η Ελλάδα. Επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητήθηκε από την Επιτροπή η συμμετοχή του τότε Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας Βασίλη Μποτόπουλου.

Όμως η κυβέρνηση, θεωρώντας το συγκεκριμένο ανώτατο δικαστή persona non grata, αρνήθηκε τη συμμετοχή του και αντιπρότεινε έναν Αντιπρόεδρο του ίδιου Δικαστηρίου, που δεν έγινε δεκτός από την Επιτροπή. Η χώρα μας έμεινε χωρίς εκπροσώπηση και η Επιτροπή εξέδωσε ένα πολύ δυσμενές για τις ελληνικές θέσεις πόρισμα, στο οποίο αναφερόταν ότι «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας ικανοποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αναγνώριση των νέων κρατών» -κι έτσι άνοιξε διάπλατα ο δρόμος των περί το όνομα διεκδικήσεων. Δεν το λέω επειδή ήταν ο πατέρας μου και ξέρω τι θα μπορούσε να προσφέρει, αλλά γιατί, με τα λόγια του Γεωργίου Ράλλη στο βιβλίο του «Εις ώτα μη ακουόντων» (εκδ. Ελληνοεκδοτική, 1995), «δεν υπάρχει προηγούμενο Υπουργοί Εξωτερικών ή Πρωθυπουργοί οποιασδήποτε ελληνικής κυβερνήσεως να απεμπόλησαν το δικαίωμα της χώρας να διορίσει εκπρόσωπό της σε διεθνή οργανισμό, όταν επρόκειτο να συζητηθεί σ’ αυτόν εθνικό μας θέμα» (σελ. 32). Κάτι που αναγνώρισε, προς τιμήν του, έστω και εκ των υστέρων, και ο Πρωθυπουργός της εποχής, Κων/νος Μητσοτάκης: «Η Επιτροπή Μπαντεντέρ ήταν πλήγμα για την Ελλάδα» (συνεδρίαση 6ης Νοεμβρίου 1995, πρακτικά Βουλής, σελ. 1035). Ακόμα σιωπή από τον μακεδονομάχο Σαμαρά για την επιτροπή Μπαντεντέρ Θυμάστε κύριε Σαμαρά τι ήταν η επιτροπή Μπαντεντέρ; Σαφώς και θυμάστε. Ήταν η επιτροπή που όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, δημιουργήθηκε από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή για να κρίνει αν και κατά πόσον τα Σκόπια πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να γίνουν κράτος και με ποιο όνομα. Τότε λοιπόν εσείς, με τους άθλιους χειρισμούς σας, αφήσατε την Ελλάδα να μην εκπροσωπείται στην επιτροπή Μπαντεντέρ. Σας είχαν διαμηνύσει τότε από πλευράς της Ευρωπαΐκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα μπορούσε και έπρεπε να συμμετάσχει για να εκφράσει τις απόψεις της. Είχαν θέσει όμως όρο, λόγω της δικαστικής ιδιότητας του Μπαντεντέρ, να μετέχει σε αυτή την επιτροπή ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Βασίλης Μποτόπουλος. Έπειδή όμως δεν σας άρεσε ο πολιτικός προσανατολισμός του Μποτόπουλου προτιμήσατε να μην συμμετέχει Έλληνας σε αυτή την επιτροπή! Άρα η Ελλάδα έμεινε άφωνη σε αυτή την επιτροπή, την ώρα που η επιτροπή αυτή αποφάσιζε για την τύχη των Σκοπίων και για το όνομά τους. Όταν καταλάβατε την γκάφα ή το έγκλημα σας αρχίσατε να το ρίχνετε στο τσάμικο και να παριστάνετε τον Μακεδονομάχο απέναντι στον Κώστα Μητσοτάκη, επειδή αντιλαμβανόσασταν πολύ καλά ότι δεν μπορούσατε πια ως υπουργός εξωτερικών να διαχειριστείτε αυτό το ολέθριο λάθος η έγκλημα.

 newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.