Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Δήμος Σερρών : Θρίαμβος της realpolitik

 


 
 Κείμενο : Αθανάσιος Μποικος
Τελικά ο “ρεαλισμός” θριάμβευσε στη σημερινή (14/11) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών στο θέμα της κατάργησης των δύο νομικών προσώπων του δήμου (ΟΠΑΚΠΑ και ΚΕΔΗΣ).
 
Το θριαμβευτικό λάκτισμα δόθηκε από τη νέα δήμαρχο, κα Μητλιάγκα, η οποία τόνισε πέντε συνολικά φορές τη φράση “πρέπει να είμαστε ρεαλιστές” (3 στην πρωτομιλία της και 2 στη δεύτερη) και κάλεσε το σώμα να προσαρμοστεί στα “νέα δεδομένα”. 
 
Και φυσικά ο πρώτος που δήλωσε ευδιάθετα παρόν και ενδιαφερόμενος για προσαρμογή ήταν ο κος Χρυσάφης. Πολύ καλύτερη επίδοση από την προηγούμενη φορά (6/11), όταν είχε δηλώσει πως δε θα έφερνε καν το θέμα προς συζήτηση, αν δε του το είχε ζητήσει η νέα δήμαρχος.
 
Όλοι/ες σχεδόν οι δημοτικοί/ές σύμβουλοι επεσήμαναν τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση νομοθέτησε την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων. Χωρίς καμία διαβούλευση με την Τ.Α., δίχως καν προηγούμενη ενημέρωση. 
 
Κάποιοι από τους συμβούλους “παραπονέθηκαν” για την αδράνεια της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας). Άλλοι ανέφεραν τους παλαιότερους αγώνες της Τ.Α. για τη θεσμοθέτηση – δημιουργία των οργανισμών που τώρα καταργούνται χωρίς αντίδραση των άμεσα ενδιαφερόμενων δήμων. Πλην όμως, στο τέλος και επί του πρακτέου, όλοι έλκονταν από το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του “ρεαλισμού”.
 
Άκουσα κάποια στιγμή την αρχική τοποθέτηση του κου Φωτιάδη. Ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα στο οποίο το δημοτικό συμβούλιο να διακηρύσσει την αντίθεσή του σε αυτό το νόμο. Να αρνηθούμε τα τετελεσμένα, πρόσθεσε. 
 
Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους. Με κόπο και αγωνία τρέχαμε επί Καποδίστρια να στήσουμε αυτά τα νομικά πρόσωπα. Να κατεβούμε με σθένος και αυτοπεποίθηση στην κυβέρνηση και να της ζητήσουμε να τεκμηριώσει αυτή την ψήφιση του νόμου και όχι να ζητά από εμάς να τεκμηριώσουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης-λειτουργίας των οργανισμών αυτών .
 
Αναθάρρησα μ’ αυτά τα λόγια. Να και κάποιος που σηκώνει ψηλά τη σημαία της Τ.Α., σκέφτηκα. Μα κράτησε λίγο η χαρά μου, γιατί στη δευτερομιλία του υπέκυψε στη σαρωτική επέλαση του “ρεαλισμού” και ζήτησε και αυτός να απευθυνθούμε, με τεκμήρια όμως, την κυβέρνηση να μας αφήσει το μισό ΟΠΑΚΠΑ (τη λειτουργία των βρεφονηπιακών – παιδικών σταθμών μόνο), όπως είχαν ήδη προτείνει αρκετοί στο μεταξύ, με προεξάρχουσα την κα Μητλιάγκα.
 
Όσο για την ΚΕΔΗΣ ... ας πάει και το παλιάμπελο.
 
Ο κος Χρυσάφης, απαντώντας στην πρώτη θέση του κου Φωτιάδη, παρατήρησε ότι αν πάμε με ψήφισμα ΟΧΙ στην κατάργηση, αυτό σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την κατάργηση !
[Ενώ, λέω τώρα εγώ, αν παρακαλέσουμε τεκμηριωμένα την κυβέρνηση, μπορεί να μας αφήσει το ήμισυ του ΟΠΑΚΠΑ! Και χαρά εμείς ύστερα!!]
Ο κος Γεωργούλας (Διάβαση Πεζών) τόνισε ότι η κατάργηση αυτή μάς γυρίζει 40 χρόνια πίσω.
Ο κος Γκότσης (Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων) ζήτησε επιτακτικά η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να είναι “ομόφωνη”. Προφανώς για ν’ ακουστεί βροντερά η φωνή των Σερραίων στην άσπλαχνη Αθήνα!
Ο κος Φαρμάκης (ΛΑ.ΣΥ.) πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα για τη διατήρηση και των δύο νομικών προσώπων και να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων. Επεσήμανε, επίσης, ότι η ψήφιση αυτού του νόμου δεν ήρθε ξαφνικά, αφού με το Ν. 4674/20 δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να ιδρύουν “αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες”, που λειτουργούν με κριτήρια αγοράς (σχέση οφέλους – κόστους).
………………………..
Κοντεύουν μεσάνυχτα και ακόμα δε λέω να στεγνώσω από αυτό το γενναίο/μπρουτάλ απογευματινό λουτρό “ρεαλισμού”.
Ζω σε μία smart city … smart αλλά και της realpolitik συνάμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.