Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Τα διλήμματα των διαγραφών

 




Αντικρουόμενες εισηγήσεις δέχεται ο Στ. Κασσελάκης για τη στάση που πρέπει να τηρήσει έναντι των τεσσάρων στην Κεντρική Επιτροπή ● Διάσταση απόψεων και στην «Ομπρέλα».
Ενα μεγάλο ερώτημα πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου. Θα επιμείνει η νέα ηγεσία στις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών; Θα κυριαρχήσει το ζήτημα στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο; Θα προκαλέσει αντιδράσεις και ενδεχομένως απρόβλεπτες εξελίξεις;

Από την άλλη πλευρά, τι προτίθεται να κάνει η «Ομπρέλα»; Πώς θα κινηθούν οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Στέφανος Τζουμάκας και Δημήτρης Βίτσας; Πολλά τα ερωτήματα και οι απαντήσεις αναζητώνται. Προς το παρόν, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται πως δέχεται εισηγήσεις και προς τη μία και προς την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή και στο να διαγράψει τους τέσσερις και να βάλει νερό στο κρασί του.


Κάποια στελέχη που βρίσκονται στο πλευρό του νέου προέδρου έχουν ήδη καταθέσει δημόσια την άποψή τους, όπως η κ. Τζάκρη, η οποία πριν από λίγες μέρες χαρακτήρισε «πολιτική αυτοκτονία» του κ. Κασσελάκη να μην προχωρήσει το θέμα των διαγραφών. Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που, βλέποντας την κατρακύλα που έχει πάρει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις, εκτιμούν ότι η ενδεχόμενη διαγραφή των τεσσάρων θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα από όσα θα κληθεί να λύσει.

Τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι που ελπίζουν και σε ένα «βελούδινο» διαζύγιο με τους διαφωνούντες, που θα μπορούσε να λύσει το θέμα χωρίς να συνεχιστούν οι εντάσεις. Το τι θα πράξει τελικά ο κ. Κασσελάκης είναι άγνωστο προς το παρόν, ενδεχομένως η εισηγητική του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Το να μη συζητηθεί καθόλου το θέμα των διαγραφών μοιάζει δύσκολο. Και να μην το θέσει η ηγεσία, θα το βάλουν στο τραπέζι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας είναι προγραμματισμένη μια εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» που εκφράζει την «Ομπρέλα», στο «Τριανόν» με αντικείμενο το μέλλον της ανανεωτικής-ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των ομιλητών και οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν από τους παριστάμενους.

Ωστόσο, και στην «Ομπρέλα» οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν μεν οι φωνές που μιλούν για αποχώρηση ακόμα και στην Κεντρική Επιτροπή, υπάρχουν δε και άλλοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να κρατήσουν στάση αναμονής και να διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες είτε παραμονής στο κόμμα είτε εξόδου στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, όλων τα βλέμματα είναι στις δημοσκοπήσεις και ειδικά σε εκείνο το κομμάτι των παλαιών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που δεν είναι αμελητέο και το οποίο δηλώνει «αναποφάσιστο» για το αν θα ψηφίσει το κόμμα ή όχι στο μέλλον.

Υπό αυτό το πρίσμα, δίνεται και απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει χώρος για νέο σχηματισμό στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ βέβαια ελλοχεύει ο κίνδυνος του πολιτικού πυροτεχνήματος και το ζητούμενο είναι το νέο σχήμα –αν αυτό τελικά δημιουργηθεί– να μην έχει τη σύντομη πορεία και το άδοξο πολιτικό τέλος άλλων σχημάτων του παρελθόντος.

 

 https://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.