Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Βασίλης Ρόκος: Το όραμά μου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να βρεθεί στη θέση που της αξίζει

 





Στα κυριότερα προβλήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τις οποίες έχει «χτενίσει» με τις συνεχείς επισκέψεις του το τελευταίο διάστημα, αναφέρεται στη συνέντευξή του στο TheOpinion ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Ρόκος. Ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝεργασία» εξηγεί γιατί αποφάσισε να στραφεί στην αυτοδιοίκηση, όντας νέος επιτυχημένος επιχειρηματίας. 

Γιατί ένας νέος και ήδη επιτυχημένος επιχειρηματίας, με διακρίσεις διεθνώς, θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά;

«Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ερώτηση. Πριν περίπου δέκα χρόνια ξεκινήσαμε μαζί με τον αδερφό μου μία start up επιχείρηση και δόξα το Θεό, πηγαίνει πολύ καλά εντός και εκτός Ελλάδος. Θα μπορούσα λοιπόν να γυρίσω την πλάτη μου στα προβλήματα του τόπου μου.

Οι βασικοί λόγοι λοιπόν που αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική είναι δύο:

Πρώτον γιατί αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να τον δω να προοδεύσει. Η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει όλες τις προδιαγραφές να γίνει ο φάρος του πολιτισμού και ένας οικονομικός κόμβος σε παγκόσμιο επίπεδο. Την παρομοιάζω με ένα ακατέργαστο διαμάντι που χρειάζεται όμως για να αναδείξει την λάμψη του, κάποιον με αίσθημα ευθύνης και πολιτική βούληση. Αυτό είναι το μοναδικό στοιχείο που μας λείπει.

 

Αυτά είναι δύο από τα στοιχεία που λείπουν εδώ και μία δεκαετία και από την απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας.

Δεύτερον, η απόφασή μου αυτή έχει να κάνει και με την νέα γενιά. Ως νέος κι γω, λυπούμαι βαθύτατα που ακόμη και σήμερα που μιλάμε, συνομιλώ με νέα άτομα, τα οποία με βαριά καρδιά παίρνουν την απόφαση να φύγουν στο εξωτερικό γιατί νιώθουν ανασφάλεια για το μέλλον τους. Θα πω ότι ένας μεγάλος αριθμός των προσωπικών μου φίλων, με πτυχία και μεταπτυχιακά, ζουν και εργάζονται πλέον σε χώρες του εξωτερικού ενώ όταν ήταν εδώ δούλευαν 8ωρα για 400 ευρώ μισθό και πολλές φορές μάλιστα ως ανασφάλιστοι. Ως υποψήφιος Περιφερειάρχης θέλω οι νέοι και οι νέες μας, να επιστρέψουν πίσω».

 ίναι εντυπωσιακό το πρόγραμμά σας. Εκτός από τις προτεραιότητες ανά νομό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνονται και δράσεις για ανέργους, δημοσίους υπαλλήλους, ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, εργαζόμενους γονείς, οδηγούς ταξί κ.α. Τελικά, η Περιφέρεια εκτός από έργα υποδομών, είναι κυρίως οι άνθρωποί της;

«Τολμώ με ιδιαίτερη χαρά να δηλώσω ότι το πρόγραμμα της «ΣΥΝ-εργασίας» είναι το πιο καλοδομημένο πρόγραμμα που έχει γραφθεί ποτέ στην ιστορία της αυτοδιοίκησης της χώρας. Πρόκειται για ένα 100σέλιδο πρόγραμμα μελετημένο από εμάς και σε συνεργασία με μία μεγάλη ομάδα επιστημόνων από διάφορες ειδικότητες, που όμως δεν έχει δημιουργηθεί απλά για λόγους προεκλογικούς.

Απευθύνεται αποκλειστικά στους συμπολίτες μας και έχει πρώτη προτεραιότητα την βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Αυτή άλλωστε θα έπρεπε να είναι και η πρώτη προτεραιότητα της εκάστοτε τοπικής ή κεντρικής διοίκησης. Για αυτό τον λόγο γίνονται εκλογές, για αυτόν τον λόγο οι πολίτες τιμούν με την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη τους, έναν π.χ. Περιφερειάρχη, για να εργαστεί σκληρά ώστε οι συμπολίτες του να αισθάνονται ασφάλεια σε τομείς όπως η οικονομία, η εργασία, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια κα.

 

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω, κάτι που το σύνολο των πολιτών δεν γνωρίζει: Γενικά μία διοίκηση Περιφέρειας έχει τόσες αρμοδιότητες και μπορεί να λειτουργεί σχεδόν σαν τοπική «κυβέρνηση».

Δυστυχώς για τους πολίτες της ΠΚΜ, η απερχόμενη διοίκηση δεν έχει τιμήσει την ψήφο τους όπως θα έπρεπε, εδώ και 13 χρόνια».

Από τις περιοδείες σας όλο αυτό το διάστημα στην Περιφέρεια, ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που καταγράψατε και με τα οποία θα καταπιαστείτε;

«Δε θα ήταν υπερβολή αν σας έλεγα ότι όλο αυτό το διάστημα έχω «χτενίσει» όλους τους νομούς της Περιφέρειάς μας. Μιλώ καθημερινά με τους συμπολίτες μου και ακούω με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα που βιώνουν στον τόπο τους.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η ανεργία.

Η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας διατυμπανίζει ότι είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση κονδυλίων (δηλαδή έχουν παραχθεί έργα υποδομών) και ότι οι εφτά περιφερειακές ενότητες χαίρουν οικονομικής ανάπτυξης.

Πώς είναι δυνατόν τότε τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ΠΚΜ να δείχνουν την ανεργία να καλπάζει? Κατέχαμε την πρώτη θέση στο ΑΕΠ και σήμερα έχουμε πέσει στην 8η. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της INTERVIEW οι πολίτες της ΠΚΜ πιστεύουν – πιστεύουν γιατί το βιώνουν- ότι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της Περιφέρειας είναι η ανεργία και έλλειψη υποδομών. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας, δεν μπορείς να καταπολεμήσεις την ανεργία γιατί δε θα υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας και δεν μπορείς να έχεις έσοδα. Όταν δεν έχεις έσοδα, πώς θα είσαι σε θέση να παράγεις ουσιαστικά έργα υποδομών και να οδηγήσεις τον τόπο σου σε ανάπτυξη?

Να μιλήσουμε για νοσοκομεία υποστελεχωμένα τόσο σε εργατικό δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό ή ότι οι κάτοικοι π.χ. των Σερρών υπάγονται υγειονομικά στην ανατολική Μακεδονία?

Να αναφερθούμε σε επενδύσεις που δεν προσελκύονται? Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Google η οποία ήθελε να κάνει επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη και τελικά επειδή δε βρήκε έδαφος πήγε στην Φιλανδία και έκανε επενδύσεις πάνω από 2 δις μέσα σε 2 χρόνια.

Να μιλήσουμε για τους οδικοί άξονες που έχουν μετατραπεί σε δρόμους του τρόμου για τους πολίτες της Περιφέρειας? Την Κυριακή 1/10 συμμετείχα στην διαμαρτυρία για το υποτιθέμενο οδικό έργο της απερχόμενης διοίκησης στο Κιλκίς. Χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Κιλκίς ζήτησαν το αυτονόητο: Πρώτον να μη χαθεί άλλη ζωή, να είναι ασφαλείς και να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο.

Ή να πούμε για τα άφαντα από πλευράς απερχόμενης διοίκησης, αλλά από πλευράς πολιτών απολύτως αναγκαία αντιπλυμμηρικά και αντιπυρικά έργα?

Ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας παραδέχθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο MEGA ότι οι πόλεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι θωρακισμένη «επαρκώς» σε αντιπλημμυρικά έργα, πλην της Θεσσαλονίκης η οποία είναι προστατευμένη από ακραία καιρικά φαινόμενα. Και το δεύτερο είναι ψεύδος, καθώς μόλις στις 06/09/23 η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την ΕΥΑΘ για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Θεσσαλονίκη.

Έχετε την εντύπωση πως με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην ΠΚΜ, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να επανακάμψουμε αν, ο μη γένοιτο, υποστούμε μία καταστροφή μεγέθους όπως αυτών που συνέβησαν σε Έβρο και Θεσσαλία?

Γιατί εδώ και 13 χρόνια δεν έχουν γίνει τα αυτονόητα για την προστασία των ζωών και των περιουσιών των πολιτών της ΠΚΜ αλλά και για τις επιπτώσεις μιας οικολογικής καταστροφής?

Ως υποψήφιος Περιφερειάρχης και με την ομάδα της «ΣΥΝ-εργασίας» ήμασταν οι πρώτοι που αναδείξαμε το ζήτημα, πριν τις πυρκαγιές στον Έβρο και την θεομηνία στην Θεσσαλία. Και δε θα σταματήσουμε να αναδεικνύουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην κεντρική Μακεδονία.

Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να πω ότι δεν είναι ούτε στείρα αντιπολίτευση, όταν βλέπεις να κινδυνεύει άμεσα το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Σε κάποιους δεν αρέσει αυτό. Τοποθετούν την κομματική ατζέντα πάνω από την αξία των πολιτών. Για αυτό άλλωστε και μας έχουν αποκλείσει από εμφανίσεις σε μεγάλους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς των Αθηνών.

Δεν μας ανησυχεί όμως καθόλου γιατί καθημερινώς δεχόμαστε την αγάπη του κόσμου, έχουμε δίπλα μας τους πολίτες της Περιφέρειας ,οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει με τόσο θέρμη το όραμα και το πρόγραμμα της «ΣΥΝ-εργασίας».

Κι αυτό το επιβεβαιώνουν δημοσκοπήσεις, οι οποίες μας κατατάσσουν ως το πιο ισχυρό αντίπαλο στην παρούσα διοίκηση-«φάντασμα» της Περιφέρειας ΚΜ».

 

Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την Περιφέρεια;

«Βασικός στόχος για μένα, ως ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι μέσα αυτού του αξιώματος να βοηθήσω στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας όπως και να επαναφέρω την Μακεδονία στην κορυφή των παγκόσμιων εξελίξεων, καθώς οι αρμοδιότητες του περιφερειάρχη δίνουν τη δυνατότητα για την ανάπτυξη του βιοτικού, του κοινωνικού και του οικονομικού επιπέδου.

Το όραμά μου είναι η ΠΚΜ να βρεθεί στη θέση που της αξίζει.

«Ναυαρχίδα» του προγράμματος της «ΣΥΝ-εργασίας» αποτελεί η γεωστρατηγική ανάπτυξη και εξέλιξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένα μέρος του 100σελιδου προγράμματος αφορά την ουσιαστική ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Έργα που θα ενώνουν τον Αξιό ποταμό με τον Δούναβη για μεταφόρτωση (με ποταμόπλοια) των προϊόντων, που θα έρχονται από χώρες της Ανατολής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου το κόστος μεταφοράς θα είναι χαμηλότερο και θα προωθούνται με ταχύτερο τρόπο. Άλλωστε ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο στον κόσμο των επιχειρήσεων και του εμπορίου. Μην ξεχνάμε ότι, βάσει της ΕΕ, η χώρα όπου γίνεται η εισαγωγή των αγαθών από τρίτες χώρες, είναι η χώρα που κρατάει τα κόμιστρα, δηλαδή τα τελωνειακά έσοδα. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να δημιουργήσουμε τον «δρόμο της Μακεδονίας», ο οποίος θα ενώνει την Ανατολή με τη Δύση σε εμπορικό επίπεδο.

Επίσης μιλάμε για την δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής.

Βέβαια Περιφέρεια δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη.

Πολύ σημαντικό αποτελεί και η μείωση του ΦΠΑ στις Σέρρες και στο Κιλκίς, περιοχές οι οποίες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης θεωρούνται ακριτικές. Η μείωση του ΦΠΑ θα τις καταστήσει πλήρως ανταγωνιστικές έναντι των Σκοπίων ή της Βουλγαρίας.
Στο πρόγραμμά της «ΣΥΝ-εργασίας» μιλάμε για την ανάπτυξη του τουρισμού και της τοπικής επιχειρηματικότητας.

 

Λόγω της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας έχω επισκεφθεί πέρα από την Ευρώπη, χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία κτλ. Αποτελεί ντροπή να μην υπάρχουν πινακίδες στους δρόμους της Περιφέρειας που να μην «διαφημίζουν» π.χ. τον Όλυμπο. Είναι κρίμα να μην αναδεικνύεται η Βεργίνα, είναι κρίμα να μην αναδεικνύεται η ομηρική Χαλκιδική, το Κιλκίς που έχει την δική του ιστορία και έναν π.χ. υπέροχο βοτανικό ο οποίος θεωρείται από τους καλύτερους στην Ευρώπη, την πόλη των Σερρών με το σπήλαιο της Αλιστράτης κα.

Οι πολίτες της ΠΚΜ μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας www.vasilisrokos.gr, όπου υπάρχουν αναλυτικά ένα μέρος των προτάσεων του προγράμματός μας για κάθε νομό ξεχωριστά, όπως και απαντήσεις για το πώς θα υλοποιήσουμε το όραμά μας».

 https://www.theopinion.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.