Του Μανώλη Κοττακη
Στις δημοκρατίες ωστόσο όποιος έχει την ελευθερία έχει την ευθύνη. Αν και υπαινιχθήκαμε σε ορισμένα σημειώματά μας ποιο ήταν το σχέδιο του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, το οποίο πριμοδότησε την εκλογή συγκεκριμένων περιφερειακών συμβούλων στη Ροδόπη και την Ξάνθη με στόχο τον έλεγχο (!) της σύνθεσης του νέου περιφερειακού συμβουλίου και την απόκτηση προβαδίσματος στον ορισμό του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης (παλαιός νομάρχης), αποφύγαμε να υποδείξουμε στους πολίτες τι να κάνουν και τι να μην κάνουν. Εκείνοι, άλλωστε, ζουν στην περιοχή, εκείνοι γνωρίζουν, δεν χρειάζονται παιδονόμους εξ Αθηνών.
Οι πρωταγωνιστές μάς ήταν άλλωστε γνωστοί από τα φοιτητικά μας χρόνια και δεν θα θέλαμε επ’ ουδενί να δείξουμε ότι μεροληπτούμε υπέρ ή εναντίον κανενός. Ωστόσο το πρόβλημα υπήρχε και ήταν πάρα πολύ σοβαρό. Κάποιοι στο παρασκήνιο σχεδίαζαν με πάσα λεπτομέρεια τον νέο χάρτη του «κρατικού μηχανισμού» στην περιοχή. Ητοι:
1. Εκλογή χάρτινου περιφερειάρχη ο οποίος θα ήγετο και θα εφέρετο στο μέλλον από την πλειοψηφία των ελεγχόμενων από το βαθύ προξενείο περιφερειακών συμβούλων του (ήδη στην προεκλογική εκστρατεία υπέκυψε στα αιτήματά τους για το μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης).
2. Ορισμό μουσουλμάνου «νομάρχη» Ροδόπης ελεγχόμενου από το προξενείο.
3. Εκλογή μειονοτικών δημάρχων νέας γενιάς συγκεκριμένων προδιαγραφών και θέσεων. Με στόχο να δυναμιτιστεί το κλίμα στο εσωτερικό της διοίκησης.
Η Αθήνα άργησε να καταλάβει τι συμβαίνει στη Θράκη , αμφιβάλλουμε αν μερικές πολιτικές συνιστώσες της ήθελαν να καταλάβουν. Πιθανόν και να αδιαφορούσαν για τις συνέπειες, αρκεί να βαφόταν το βράδυ ο χάρτης μπλε. Τι θα γινόταν από εκεί και κάτω, στάχτη και μπούρμπερη. Και ενώ όλα ήταν προδιαγραμμένα και «σίγουρα» σε σημείο που ο πρωθυπουργός να περιοδεύει με τον περιφερειάρχη του αλά μπρατσέτα παραμονές εκλογών στην περιοχή, έγινε το θαύμα. Επαναστάτησε ο χριστιανικός πληθυσμός. Στο σύνολό του. Νεοδημοκράτες, πασόκοι, συριζαίοι, ακροδεξιοί. Ολοι.
Τρεις αιτίες προκάλεσαν την επανάσταση. Στον πρώτο γύρο ο συνδυασμός του κυβερνητικού υποψηφίου εξέλεξε πέντε μουσουλμάνους στους επτά στον νομό Ροδόπης. Μόνον δύο χριστιανούς. Στον πρώτο γύρο στον μεικτό Δήμο Ιάσμου, όπου ζουν 11.000 κάτοικοι, ο κόσμος διαπίστωσε ότι στο νέο δημοτικό συμβούλιο δεν εξελέγη κανένας χριστιανός! Ενώ αυτοί αποτελούν σχεδόν το 30% του πληθυσμού του δήμου. Η «σταυροδοσία» οδήγησε σε φαινόμενα θρησκευτικού και εθνικού αποκλεισμού. Για να μην πούμε ρατσισμού. Και ας ονομαζόταν ο συνδυασμός του νικητή «Μαζί»…
Και τέλος: Σε όλα τα εκλογικά μειονοτικά τμήματα όπου είχε σαρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές με ποσοστά άνω του 80% τώρα σάρωνε ο περιφερειάρχης της Ν.Δ. με ποσοστά 80%. Χωρίς αυτό να ενοχλεί τη Ν.Δ. ώστε να καταγγείλει πάλι το τουρκικό προξενείο για τη δράση του. Ηταν παραπάνω από προφανές τι συνέβαινε. Ο πληθυσμός ξύπνησε την εσχάτη ώρα. Με εξαίρεση τη Ροδόπη όπου το ποσοστό του κυβερνητικού υποψηφίου αυξήθηκε και άλλο, από 55% σε 60%, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Εβρος και Θάσος συνέτριψαν την κυβερνητική υποψηφιότητα. Με λίαν καθοριστικό τον ρόλο της μεικτής Ξάνθης, η οποία αποδοκίμασε και τον δήμαρχο που είχε παίξει παιχνίδια με τον ψευτομουφτή.
Ο πληθυσμός ξύπνησε στέλνοντας στα αζήτητα και χριστιανό δήμαρχο μεικτού δήμου, ο οποίος στην περίοδο των πυρκαγιών είχε ποστάρει στον λογαριασμό του στο facebook μια τεράστια φωτογραφία του με τον Τούρκο πρόξενο. Που για να τον υποδεχθεί όπως ήθελε άδειασε το δημαρχείο από διοικητικούς υπαλλήλους. Δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότης να αποδοκίμασαν τα σχέδια του προξενείου και κάποιοι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Ξάνθης και του Εβρου.
Το μόνο που απέμεινε από το σχέδιο του τουρκικού προξενείου είναι η εκλογή νέας γενιάς δημάρχων στους μειονοτικούς Δήμους Μύκης (Ξάνθη) και Αρριανών (Ροδόπη) στους οποίους αποδίδονται σκληροπυρηνικές απόψεις. Αμφιβάλλω αν η Αθήνα, πλην ενός δύο προσώπων, κατάλαβε από τι τη γλίτωσε το αποτέλεσμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει και να εφησυχάζει. Αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων και αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας αγνόησαν συστάσεις προϊσταμένων τους και πολιτεύτηκαν με λίαν αμφιλεγόμενα πρόσωπα στην περιοχή χωρίς να καταφέρουν να εκλεγούν. Κάποιοι δεν το βάζουν κάτω και επιχειρούν να διεισδύσουν στα Σώματα Ασφαλείας και στον Στρατό.
ΥΓ.: Επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων αναλαμβάνει στη Θράκη γυναίκα διπλωμάτης. Της ευχόμαστε ολόθερμα καλή επιτυχία και είμαστε περίεργοι να δούμε πώς θα μπορέσει να σπάσει το άβατο για τις γυναίκες για να καταφέρει να επισκέπτεται τα τεμένη της περιοχής… Στο Ισλάμ υπάρχουν δυστυχώς «γυάλινες οροφές»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.