Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Σέρρες : Ως τις 15 Οκτωβρίου η έκθεση "ΕΡΓΑ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΩΝ"

 

 

 

 

 

 

 


Στα "ΕΡΓΑ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΩΝ",στα μοναδικά καλλιτεχνήματα "ΒΕΛΟΝΙΣΙΑ" των γυναικών του Παλαιού και Νέου Σκοπού, και οπωσδήποτε σαν ένας φόρος τιμής για εμένα στην εκλιπούσα πεθερά μου ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΚΑΓΚΛΟΥ, που ήταν μια από τις αξιολογότερες τεχνίτριες των ΒΕΛΟΝΙΣΙΩΝ τεχνουργημάτων, των έργων της μετεχόντων, στην σπουδαία και μοναδική έκθεση που παρουσιάζεται από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 και μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2023 και καθημερινά από τις 10πμ μέχρι τις 14μμ εκτός Τρίτης, στο Ζιντζιρλί Τζαμί, Ανατολικής Θράκης 12, στις Σέρρες, αυτή μου η ελάχιστη συνεισφορά.
 Η έκθεση γίνεται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του Νέου Σκοπού 1923-2023.
Οι πρόσφυγες από τον Παλαιό Σκοπό στην Ανατολική Θράκη όταν εγκαταστάθηκαν στην πλειονότητά τους στον Νέο Σκοπό Σερρών έφεραν μαζί τους και τις γενικότερες παραδόσεις του τόπου τους. Μια αξιόλογη και μοναδική παράδοση ήταν και αυτή της τέχνης του ΒΕΛΟΝΙΣΙΟΥ κεντήματος. Κεντήματα φτιαγμένα με το βελόνι ραψίματος και πολύ λεπτή άσπρη συνήθως κλωστή που δενόταν με δεξιοτεχνία σε κόμπους σχηματίζοντας έτσι μοναδικές με βάσει την φαντασία την δημιουργικότητα,την εσωτερική αναζήτηση και τον πλούτο ψυχής κάθε γυναίκας, συνθέσεις κεντημάτων. Φαντασία, κόμποι ατελείωτοι, γεωμετρία στην σύνθεση των σχεδίων, σιωπηρή υπομονή δημιουργούσαν χρηστικά για την εποχή τους χειροτεχνήματα, τραπεζομάντηλα, σεμέν, καφεδάκια, ποδιές, νυφικά κ.ά. Μέσα από αυτήν την έκθεση θα αντιληφθούμε ότι αυτά τα "έργα ψυχής και χειρών" των γυναικών του Νέου Σκοπού αναδεικνύονται έργα τέχνης μοναδικά που ξεπερνούν πλέον τον κατά το παρελθόν περισσότερο χρηστικό σκοπό τους σε έργα τέχνης που επάξια διεκδικούν μια αξιοζήλευτη θέση μέσα στην σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του έθνους μας και του κόσμου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.