Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Δήμος Σιντικής; : Έρχεται το Βelles Historic Trail


 

 

 

 

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου  09:00 📏 22 & 8,1 Km
 Πληροφορίες & Εγγραφές: www.belleshistorictrail.gr
 
 

Έρχεται το Βelles Historic Trail στις πλαγιές ενός βουνού, που μοιράζονται τρεις χώρες

Ξέρετε ότι η οροσειρά της Κερκίνης ή Μπέλλες στις Σέρρες, αποτελεί φυσικό βόρειο σύνορο της Ελλάδας ; Πως και από τις κορυφές του επιτέθηκαν το 1941 οι Γερμανοί στη χώρα μας και έλαβαν μέρος σφοδρές μάχες με τους λιγοστούς υπερασπιστές των θρυλικών οχυρών ; Πως έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990 το βουνό ήταν «Απαγορευμένη Ζώνη» για τους πολίτες και μόνο στρατός κυκλοφορούσε στις πλαγιές και στις κορυφές του ; Πως το βουνό είναι διάσπαρτο με γραφικά μονοπάτια που παλαιότερα χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι (ξυλοκόποι, κτηνοτρόφοι) για τον βιοπορισμό τους ;

Αυτές και άλλες περισσότερες πληροφορίες για την οροσειρά του Μπέλλες, στο βόρειο τμήμα των Σερρών, μας δίνουν οι διοργανωτές του Belles Historic Trail, που φέτος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Νεό Πετρίτσι. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον και παρθένο βουνό που αξίζει να τρέξουμε (ή ακόμη να περπατήσουμε) με τους δύο αγώνες της φετινής διοργάνωσης (Belles Historic Trail/22 Km &ι Sultanitsa Run Trail/8,1 Km), απολαμβάνοντας τη φυσική ομορφιά και ανακαλύπτοντας την πλούσια ιστορία του βουνού που αναφέρει και ο αρχαίος Θουκυδίδης.

Ρίξτε μια ματιά :
1) Την οροσειρά της Κερκίνης ή Μπέλλες, μοιράζονται Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία. Για την ακρίβεια στη χώρα μας ανήκει το 45% (νότιο και ανατολικό τμήμα), στη Βόρεια Μακεδονία 35% (δυτικό τμήμα) και τη Βουλγαρία 20% (βόρειο τμήμα).
2) Το βουνό αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στις τρεις χώρες με τα σύνορα τους να συμπίπτουν στο λεγόμενο «Τριεθνές» (υψόμετρο 1.883), βόρεια του χωριού Πλατανάκια.
3) Το μήκος της οροσειράς αγγίζει τα 60 χλμ, το πλάτος 7 με 9 χλμ. ενώ το γενικότερο υψόμετρο ποικίλλει μεταξύ των 300 και 1900 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
4) Το ψηλότερο σημείο της οροσειράς βρίσκεται στην κορυφή Καλαμπάκα στα 2.029 μ (Ράντομιρ για τους γείτονες), βόρεια του χωριού Μανδράκι.
5) Οι πλαγιές καλύπτονται από πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές, καθώς πεύκα και οξιές ψηλότερα, ενώ οι κορυφές του βουνού είναι γυμνές με ελάχιστη χαμηλή βλάστηση.
6) Το βουνό αποτελεί σημαντικό βιότοπο του δικτύου Natura 2000, με πολύ σημαντική ορνιθοπανίδα ενώ στη χλωρίδα παρατηρούνται τοπικά ενδημικά είδη ή ενδημικά της Βαλκανικής.
7) Ιστορικά η οροσειρά ταυτίζεται με τη δασώδη και ακατοίκητη Κερκίνη, που μνημονεύεται από τον Θουκυδίδη.
8) Βόρεια του Μπέλλες έλαβε μέρος η «Μάχη του Κλειδιού» (πλησίον βουλγαρικού χωριού Klyuch/Κλειδί) μεταξύ Βυζαντινών και Βουλγάρων (1014) που έληξε με συντριπτική ήττα των τελευταίων.
9) Στο δυτικό τμήμα του βουνού κατασκευάστηκαν (1936-1940) πέντε από τα 21 οχυρά της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά», που οι φρουρές τους αντιστάθηκαν με ηρωισμό τους Γερμανούς εισβολείς κατά την επίθεση στην Ελλάδα (1941).
10) Το βουνό είναι γεμάτο από βαθύσκιωτα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι ντόπιοι (ξυλοκόποι, κτηνοτρόφοι κ.α), που ανηφόριζαν στο βουνό για τον βιοπορισμό τους, αλλά και ο στρατός για να φτάσει στα απομακρυσμένα φυλάκια.

H άγρια ομορφιά και η μαγεία του Μπέλλες, αποτυπώνεται απόλυτα στο video drone του Γιάννη Nτάνου. Αξίζει να το δείτε :

 

Το Belles Historic Trail στοχεύει στην ανάδειξη του φυσικού και ιστορικού πλούτου του Μπέλλες και στην προώθηση του ως ιδανικού προορισμού εναλλακτικού τουρισμού και δραστηριοτήτων στη φύση. Οι αγώνες του μάλιστα συμπεριλαμβάνονται στο ITRA National League 2023. Συγκεκριμένα :

• Belles Historic Trail (22 χλμ) 1 ITRA points και 6 βαθμούς στην βαθμολογία βουνών (mountain points).
• Sultanitsa Run Trail (8,1 Km) 0 ITRA points και 1 ITRA points στην βαθμολογία βουνών.

Οι διοργανωτές του Belles Historic Trail (Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Πετριτσίου, Π.Ε. Σερρών και Α.ΠΟ.ΔΡΑ.Σιντικής) μας υπόσχονται και φέτος μια άρτια διοργάνωση, σε ασφαλή και πανέμορφα μονοπάτια, με μοναδική φιλοξενία, ζεστή υποδοχή και όμορφα χαμόγελα.
Πληροφορίες και Εγγραφές στο : www.belleshistorictrail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.