Υπέρ της οριοθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο τάσσεται ο Νίκος Παππάς, αφήνοντας αιχμές κατά της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Εάν δεν ακολουθηθεί αυτή η στρατηγική τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να οδηγηθεί στην αυτοπεριχαράκωση και στην απομόνωση είτε να υιοθετήσει τις λογικές ενός μεταμοντέρνου «αριστερού εκσυγχρονισμού» και μιας «ρεαλιστικής» και «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης, που θα οδηγήσουν σε άμβλυνση του ριζοσπαστικού προγράμματος, στην απώλεια της δυναμικής του επιρροής και στην αποδυνάμωση του ιστορικού του ρόλου».
Με συνέντευξη
πλατφόρμα που παραχωρεί στο iEidiseis ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
τάσσεται πλέον υπέρ του δικομματισμού: «Σε συνθήκες ενισχυμένης
αναλογικής δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η ενίσχυση της παράταξης, η
επίτευξη ποσοστών από 30 ως 40%, η νίκη επί της Ν.Δ., η ανάληψη της
διακυβέρνησης. Εκτός και αν θέλουμε τα προγράμματά μας να μείνουν σχέδια
στο χαρτί και να μην εφαρμοστούν ποτέ. Εκτός και αν προσδοκούμε ότι
κάποια στιγμή θα πέσει η δεξιά από μόνη της, θα αναλάβουμε τη
διακυβέρνηση με κάποιον τρόπο, θα αλλάξουμε εκ νέου το εκλογικό σύστημα
και κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις παρακάτω -δεν μπορώ να υπολογίσω
πόσες ακριβώς- θα ξαναπάμε στην πόρτα του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και όποιου
άλλου«, αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ απαντά για τις τάσεις και το ρόλο
τους, για το αν θα πρέπει να υπάρχουν διαγραφές, για το στόχο στις
ευρωεκλογές, για το κόμμα των μελών και όχι για αλλαγή δομών, ενώ
διαβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι υποψήφιος πρόεδρος
του
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
- Η ερώτηση είναι κοινή στους υποψηφίους: Μπορεί να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ αν στις επόμενες εκλογές δεν είναι κυβερνώσα δύναμη; Αν, δηλαδή, δεν διεκδικεί στα ίσα την εξουσία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει συγκεκριμένη πορεία τα τελευταία αρκετά χρόνια. Διευρύνθηκε, αύξησε τα ποσοστά του, κυβέρνησε για 4,5 χρόνια, καθιερώθηκε ως oκορμός της αριστερής προοδευτικής παράταξης του τόπου.
Υπάρχει για τις ανάγκες του λαού, θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα από αυτές. Υπάρχει ως απάντηση στα μεγάλα ζητούμενα της εποχής, θα συνεχίσει να υπάρχει ως απάντηση στη δεξιά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Υπάρχει γιατί από το 2012 και μετά εργαστήκαμε στη στρατηγική της διεύρυνσης, που μας έφερε ως τη διακυβέρνηση, θα συνεχίσει να υπάρχει με την ένταση των προσπαθειών μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Ως αριστερή και προοδευτική παράταξη δεν θα πάψει να είναι κυβερνώσα δύναμη. Αρκεί να υπηρετήσουμε ομόθυμα αυτό που ψηφίσαμε ομόφωνα. Τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό μας. Αρκεί να ενισχύσουμε την ταυτότητά μας, όπως περιγράφεται στη διακήρυξή μας για συσπείρωση όλου του κόσμου από την αριστερά ως το κέντρο. Αρκεί να καταστούμε δύναμη προοπτικής, αφήνοντας πίσω την εικόνα του «καλού διαπραγματευτή», να έχουμε σαφές πολιτικό στίγμα και θέση και, βεβαίως, να θέλουμε να ξανακυβερνήσουμε.
Τότε, ναι. Δεν θα είμαστε απλώς κυβερνώσα δύναμη. Τότε θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση, αφού θα έχουμε νικήσει τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη.
- Με δεδομένο ότι ρίξατε σε πολλές περιφέρειες «λευκή πετσέτα», η πρώτη εκλογική μάχη του νέου αρχηγού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι οι ευρωεκλογές. Αν εκλεγείτε εσείς, ποιος θα είναι ο στόχος σας; Τι ποσοστό;
Κάνετε λάθος. Σε όλες τις μάχες μπαίνουμε για να κερδίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με την ολοκλήρωση του πέμπτου έτους διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. Το αποτέλεσμά τους θα πρέπει να ανησυχεί πρωτίστως τον κ. Μητσοτάκη. Θα είναι το πρώτο του ραντεβού με τη λαϊκή ετυμηγορία στη δεύτερη θητεία του, σε μια εντελώς διαφορετική περίοδο διακυβέρνησης.
Ως σήμερα, η Ν.Δ. είχε τη δυνατότητα, λόγω της πανδημικής και της ενεργειακής κρίσης, να δανείζεται αφειδώς, φορτώνοντας στο χρέος επιπλέον 50 δισ. ευρώ, και να σπαταλά χρήμα για απευθείας αναθέσεις, να επιδοτεί την αισχροκέρδεια, αλλά και να χτίζει συναινέσεις γύρω από την πολιτική της. Δεν δανειζόταν για να ανακουφίζει τα νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη θα αποκαλυφθεί τώρα που η πολιτική του μένει γυμνή από επιδόματα, τώρα που μένει μόνο με την ακρίβεια και τις πολιτικές εξόντωσης της κοινωνίας και των ΜμΕ. Τώρα που εφαρμόζει τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, την εκκαθάριση στην αγορά, την εξαθλίωση των εργαζομένων με τα 16ωρα.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν εγγυάται τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό αλλά την ολόπλευρη κρίση.
Δικός μας στόχος για τις ευρωεκλογές είναι η συμπαράταξη αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών, με την ανάλογη συνεργασία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την ισχυρότερη διεκδίκηση πολιτικών υπέρ των νοικοκυριών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων, της νεολαίας, του αγροτικού κόσμου, κ.ά.
Τα «καλά» ποσοστά τα δίνουν οι πλειοψηφίες. Και τις πλειοψηφίες θα τις φτιάξουμε και με τις πλειοψηφίες θα συναντηθούμε πολύ σύντομα στις ανοιχτές θάλασσες, όχι στα περίκλειστα λιμάνια. Θα συναντηθούμε στους δρόμους, στα συνδικάτα, στους φορείς της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, στους συλλόγους, στην αυτοδιοίκηση, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, όπως ακριβώς είναι ο στόχος που διατρέχει τη συλλογική προσπάθεια, στην πρώτη γραμμή της οποίας έχω την τιμή να βρίσκομαι.
- Πολλοί επιμένουν -και πιθανόν ορθά- πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να είναι κόμμα εξουσίας αν το ένα δεν απορροφήσει το άλλο. Συνεπώς οι σχέσεις του ΣYΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ποιες θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας;
Την πορεία και τον ρόλο του κάθε κόμματος τα καθορίζουν οι κοινωνικοί συσχετισμοί και οι ιστορικές συνθήκες και όχι απλώς το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού.
Από το 2012 μέχρι σήμερα η ελληνική κοινωνία έχει δώσει τις απαντήσεις της. Έχει προσδιορίσει τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως κόμματος εξουσία, ως κορμού της προοδευτικής παράταξης, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης πέραν της περιόδου 2015 - 2019. Και από αυτή τη βάση αντλούμε τη δυναμική μας και καθορίζουμε τη στρατηγική μας.
Βεβαίως, εχθρούς στην προσπάθεια προοδευτικής συστράτευσης δεν βλέπουμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη στάση του και να αναγνώσει τα μηνύματα του κόσμου και των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου.
- Επιμένετε για παράταξη από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Επί αυτού, μάλιστα, σας απάντησε την Κυριακή και η Έφη Αχτσιόγλου. Πώς τη βλέπετε αυτή την παράταξη; Σε τι διαφέρει από τη σοσιαλδημοκρατία;
Επιμένω στην ομόφωνα ψηφισμένη και επικαιροποιημένη μας ταυτότητα. Η οριοθέτηση της παράταξής μας από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο δεν είναι σχηματική, αλλά προσδιορίζει με σαφήνεια το πλαίσιο της ευρείας κοινωνικής – ταξικής συμπόρευσης και συνύπαρξης των κοινωνικό – πολιτικών δυνάμεων που συναποτελούν το εγχείρημά μας.
Αυτή είναι και η ταυτότητά μας.
Το καθεστώς Μητσοτάκη είναι αυτό που θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία αποτελεί ένα άθροισμα ατόμων – ιδιωτών, που δεν διαθέτουν ούτε κρίση ούτε σκέψη, ούτε κοινωνική και πολιτική συνείδηση, ούτε τοποθετούν τον εαυτό τους στο πολιτικό φάσμα.
Τέτοιου είδους αντιλήψεις είναι για μας καταδικαστέες και με κανέναν τρόπο δεν μπορούν να αποτελούν πρότυπα ανάλυσης αφού έρχονται σε ευθεία ρήξη τόσο με την ιδεολογική – πολιτική μας φυσιογνωμία όσο και με τη στρατηγική μας.
Εάν δεν ακολουθηθεί αυτή η στρατηγική τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να οδηγηθεί στην αυτοπεριχαράκωση και στην απομόνωση είτε να υιοθετήσει τις λογικές ενός μεταμοντέρνου «αριστερού εκσυγχρονισμού» και μιας «ρεαλιστικής» και «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης, που θα οδηγήσουν σε άμβλυνση του ριζοσπαστικού προγράμματος, στην απώλεια της δυναμικής του επιρροής και στην αποδυνάμωση του ιστορικού του ρόλου.
Είμαστε η παράταξη που περιλαμβάνει αγωνιστές και αγωνίστριες από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.
- Εσείς, δηλαδή, κύριε Παππά είστε υπέρ του δικομματισμού ως πολιτικού συστήματος στη χώρα; Γιατί εκεί οδηγεί η εγκατάλειψη της απλής αναλογικής.
Την απλή αναλογική την κατασπατάλησαν ως ευκαιρία το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25. Δεν την εγκατέλειψε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παρότι η κυβερνητική του πρόταση περί προοδευτικής συνεργασίας, στις εκλογές του Μαΐου, υπονομεύτηκε.
Πλέον, βρισκόμαστε σε ένα νέο εκλογικό σύστημα. Σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η ενίσχυση της παράταξης, η επίτευξη ποσοστών από 30 ως 40%, η νίκη επί της Ν.Δ., η ανάληψη της διακυβέρνησης. Εκτός και αν θέλουμε τα προγράμματά μας να μείνουν σχέδια στο χαρτί και να μην εφαρμοστούν ποτέ. Εκτός και αν προσδοκούμε ότι κάποια στιγμή θα πέσει η δεξιά από μόνη της, θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση με κάποιον τρόπο, θα αλλάξουμε εκ νέου το εκλογικό σύστημα και κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις παρακάτω -δεν μπορώ να υπολογίσω πόσες ακριβώς- θα ξαναπάμε στην πόρτα του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και όποιου άλλου.
Με λίγα λόγια, δηλώνω υπέρ μιας αριστερής και προοδευτικής παράταξης, πλειοψηφίας και διακυβέρνησης. Με όποιον και όσους και αν είναι απέναντι.
- Οι τάσεις για πολλούς -και για εμένα- είναι σκληροί μηχανισμοί νομής της κομματικής εξουσίας, που πολλές φορές «πνίγουν» την εσωκομματική δημοκρατία. Αν εκλεγείτε τι μέτρα θα λάβετε; Και πρέπει να υπάρχει και η διαγραφή ως ποινή σε όσους καθ έξιν νερώνουν κάθε λίγο και λιγάκι τις αποφάσεις που λαμβάνονται;
Δεν μπορεί να υπάρχουν τάσεις που συγκροτούνται και λειτουργούν νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Υπήρξαν λειτουργίες οι οποίες εμπόδισαν την έκφραση της συνεδριακής πλειοψηφίας, τάσεις που συγκροτήθηκαν την τελευταία στιγμή, αλλά και τάσεις που προκρίνουν λύσεις σε θέσεις και σε πρόσωπα ανεξάρτητα από τη συγκυρία και την ιστορική στιγμή, με μια διαχρονικότητα που προσεγγίζει εναλλακτική του κόμματος λειτουργία. Από αυτά τα φαινόμενα πρέπει να πάρουμε διαζύγιο.
Οι τάσεις μέσα σε ένα μεγάλο κόμμα είναι αναπόφευκτες, είτε οριστούν ως τάσεις είτε ως ρεύματα ιδεών. Ζητούμενο είναι η λειτουργία τους να μην υπονομεύει τη συλλογική μας δράση και την ισότιμη συμμετοχή κάθε μέλους στις διαδικασίες.
Τις διαφορετικές απόψεις δεν τις καταπνίγουμε, τις καλοδεχόμαστε. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο οι παραλυτικές ισορροπίες, που σε ορισμένες φάσεις επιδιώχθηκαν σε βάρος της πλειοψηφούσας άποψης. Καθαρές αποφάσεις, λοιπόν, για να έχουμε και καθαρή πορεία.
Για τα ζητήματα κοινής γραμμής και πολιτικής, για θέματα που πληγώνουν το κόμμα και τα μέλη μας, προφανώς θα πρέπει να επιλαμβάνονται τα αρμόδια όργανα.
- Τι σημαίνει αρχηγός «πρώτος μεταξύ ίσων»; Υπό ομηρεία; Πολιτικές με εσωκομματικούς συμβιβασμούς, πολιτικές συμφωνίες μεταξύ των ομάδων;
Ο πρόεδρος του κόμματος αντλεί τη δύναμή του από τα μέλη και ελέγχεται από τα όργανα.
Η μόνη «ομηρεία» την οποία αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, προκύπτει από την παροχή εμπιστοσύνης από τα μέλη και τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το καταστατικό και τις αποφάσεις των οργάνων.
- Ο νέος αρχηγός κινδυνεύει να είναι υπό τη σκιά του Αλέξη Τσίπρα; Αν εκλεγείτε εσείς, θα απαρνηθείτε βασικές πτυχές της στρατηγικής του και ποιες;
Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί τον «ιδρυτή» του κόμματός μας. Είναι ανεξίτηλη η σφραγίδα του στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως και στο πολιτικό σύστημα και στη χώρα. Η παρουσία του δεν αποτελεί βαρίδι. Η προσπάθεια αποδόμησης της πορείας μας δεν θα γίνει αποδεκτή και δεν θα αποδώσει.
Ποιες βασικές πτυχές της στρατηγικής που υπηρετήσαμε πρέπει να απαρνηθούμε; Τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό; Τις ομόφωνα, δηλαδή, ψηφισμένες αποφάσεις μας;
Δεν αισθάνομαι περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ από έναν σύντροφο ή μια συντρόφισσα που ήρθε πρόσφατα στο κόμμα. Και, φυσικά, καλοδέχομαι κάθε έναν και κάθε μία από τους ανθρώπους που ήρθαν ή έρχονται στο κόμμα με γεμάτες τις ιδεολογικές του αποσκευές και καταγεγραμμένους τους αγώνες του.
Όλες και όλοι εμείς αποτελούμε συνδιαμορφωτές του «νέου ΣΥΡΙΖΑ». Όλες και όλοι εμείς θα παλέψουμε για την επαναφορά μας στη διακυβέρνηση και την εφαρμογή των ιδεών και των προτάσεών μας.
- Πολιτικοί σας αντίπαλοι αναφέρουν ότι σας βαρύνει η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου και η καταδίκη με 13-0. Πιστεύετε ότι μπορείτε να το ξεπεράσετε; Και τι απαντάτε σε όσους το θέτουν;
Επρόκειτο για μια πολιτική δίκη. Ο πυρήνας του κατηγορητηρίου είχε πέσει ήδη από την προανακριτική. Το «δούναι και λαβείν» μεταξύ Μαξίμου και συγκεκριμένων δικαστών, οι οποίοι κατέλαβαν κορυφαίες θέσεις στη Δικαιοσύνη, δικαιώνει απόλυτα και τον ισχυρισμό μας και όσα έχει καταλάβει ο κόσμος.
Φέραμε λεφτά στο δημόσιο, εφαρμόσαμε το σύνταγμα και στείλαμε μήνυμα ότι αν χρειαστεί να συγκρουστούμε με συμφέροντα θα το κάνουμε.
- Νέες υποψηφιότητες, όπως πχ του Σωκράτη Φάμελλου ή του Παύλου Πολάκη θα είναι χρήσιμες; Κάποιοι, μάλιστα, επιμένουν πως παρά τις διαψεύσεις σας, σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να αποσύρετε την υποψηφιότητά σας...
Κάθε σύντροφος και συντρόφισσα έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα. Αυτό είναι πλούτος, όχι πρόβλημα.
Τα σενάρια που αναφέρετε στην ερώτηση δεν έχουν καμία βάση.
- Πριν από τις διακοπές προτείνατε τη διεξαγωγή δύο «τηλεοπτικών συναντήσεων», όπως χαρακτηρίσατε τα debate, μεταξύ των υποψηφίων προέδρων. Καταρχήν ήταν όλοι θετικοί. Στην παρούσα φάση φαίνεται, με βάση δημοσιεύματα, ότι μπαίνουν ερωτηματικά. Τι απαντάτε;
Όπως σωστά αναφέρετε, στη συνάντηση που είχαμε οι υποψήφιοι μαζί με τη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος συμφωνήσαμε στη διεξαγωγή τηλεοπτικής συνάντησης των υποψηφίων. Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση για τουλάχιστον δύο συζητήσεις, αλλά υπάρχει συμφωνία για μία. Και πρέπει να τηρηθεί και να υλοποιηθεί.
Και η ΕΡΤ έχει δηλώσει το ενδιαφέρον και τη διαθεσιμότητά της να φιλοξενήσει μία τέτοια συζήτηση και οι ημερομηνίες, με βάση τα προγράμματα όλων μας, όπως έχουν δημοσιοποιηθεί, «βγαίνουν».
Το ντιμπέιτ μπορεί και πρέπει να γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ώστε να καταθέσουμε, με αλληλοσεβασμό, τις θέσεις και τις προτάσεις μας, ώστε να αναδειχθούν οι όποιες διαφορές μας, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και να προσελκύσουμε μέλη και φίλους στη διαδικασία.
- Με την προσέλευση πόσων ψηφοφόρων στις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου είστε ικανοποιημένος; Ποιο ποσοστό θα θεωρήσετε επιτυχία και ποιο αποτυχία;
Η συμμετοχή του κόσμου πρέπει να είναι μεγάλη. Καλώ, λοιπόν, κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα, κάθε δημοκράτη, αριστερό, προοδευτικό πολίτη, αλλά και τη νεολαία, να προσέλθουν στις κάλπες. Δεν θα επιλέξουν μόνο την επόμενη ηγεσία, αλλά και την πολιτική μας πορεία.
Είναι υποχρέωση όλων μας να οικοδομήσουμε, από κοινού, το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη, το σπίτι κάθε αριστερού, κεντροαριστερού, κεντρώου, μετριοπαθούς, το σπίτι κάθε νέας και νέου.
Η 10η Σεπτεμβρίου θα είναι ημερομηνία – ορόσημο για την αντεπίθεση και τη νίκη.
- Ο κίνδυνος διάσπασης που τυχόν υπάρχει, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Το καράβι μας είναι ευρύχωρο και μας χωράει όλους. Και με συντονισμένο και δημοκρατικό τρόπο θα το οδηγήσουμε στην κατεύθυνση της ενότητας με την πλειοψηφία του λαού.
Η επανάκτηση της ενότητάς μας με την κοινωνία είναι πρώτιστος στόχος. Κάθε συντρόφισσα και κάθε σύντροφος αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και τον ρόλο που θα πρέπει να παίξει το κόμμα, η παράταξη, ο χώρος.
- Οι πρώτες σας κινήσεις αν εκλεγείτε πρόεδρος;
Καλούμε τον κόσμο να δώσει εντολή για το κόμμα των μελών, όπου οι δομές θα υπηρετούν τις συλλογικά ψηφισμένες αποφάσεις, δεν θα τις καταστέλλουν. Με βάση την εντολή αυτή και τη συνέχεια που οφείλουμε να δώσουμε στο κόμμα, θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή των αποφάσεών μας όπως είναι η εκλογή των Νομαρχιακών Επιτροπών από τη βάση, η λειτουργία περιφερειακών οργανώσεων, η διενέργεια δημοψηφισμάτων για θέματα πολιτικής και στρατηγικής, κ.ά.
Κρίσιμη είναι η ενδυνάμωση της αντιπολιτευτικής μας δυναμικής και η στενή παρακολούθηση του έργου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία έχει πετάξει «λευκή πετσέτα» στη διαχείριση και των μεγάλων κρίσεων, όπως τα Τέμπη, οι πυρκαγιές, οι επιθέσεις σε βάρος πολιτών ακόμα και από εισαγόμενα τάγματα ακροδεξιών.
Προχωράμε, λοιπόν. Για την παράταξη της νίκης, για τη νίκη της παράταξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.