Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα των υπουργών

 





«Κλείδωσαν» τα ονόματα των υπουργών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα μείνει στη Βουλή για περίπου 1,5 μήνα, έως τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Πρωθυπουργός θα είναι ο Ιωάννης Σαρμάς, υπ. Εξωτερικών ο Βασίλης Κασκαρέλης, υπ. Άμυνας ο Αλκιβιάδης Στεφανής. Στο υπ. Υγείας αναλαμβάνει η Αναστασία Κοτανίδου.

Αύριο το απόγευμα, στις 16:00, αναμένεται η ορκωμοσία του Ιωάννη Σαρμά. Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έλαβε στη 13:00 από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την εντολή να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

«Κυρία Πρόεδρε ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου ως πολίτης, σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι να πάνε όλα καλά», είπε.

Αναλυτικά η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ιωάννης Σαρμάς Πρωθυπουργός
Αρχαιότερος εκ των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων – Πρ. Ελεγκτικού Συνεδρίου

Βασίλης Κασκαρέλης Υπουργός Εξωτερικών
Πρέσβης ε.τ. Ουάσιγκτον – Άγκυρα – Λευκωσία

Αλκιβιάδης Στεφανής Υπουργός Άμυνας
Υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος ΑΓΕΣ

Χαράλαμπος Λαλούσης Υπουργός Προστασίας Πολίτη
Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ επί μεταναστευτικής κρίσης Έβρου και Ορούτς Ρέις

Ευάγγελος Τουρνάς Υπουργός Πολιτικής Προστασίας
Πτέραρχος ε.α. Επίτιμος Αρχηγός Αεροπορίας διατελέσει Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας 2021

Αναστασία Κοτανίδου Υπουργός Υγείας
Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ

Χρήστος Κίττας Υπουργός Παιδείας
Πρώην πρύτανης παν/μιου Αθηνών – Διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός υγείας 2012

Καλλιόπη Σπανού Υπουργός Εσωτερικών

Φίλιππος Σπυρόπουλος Υπουργός Δικαιοσύνης
Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Ελένη Λουρή Υπουργός Ανάπτυξης
Υποδιοικητής τράπεζας της Ελλάδος 2008 -2014. Υπήρξε σύμβουλος οικονομικών του Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Ιωάννα Δρέττα Υπουργός Τουρισμού
Διευθύνουσα Σύμβουλος Marketing Greece

Γιώργος Κουμεντάκης, Υπουργός Πολιτισμού
Καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής λυρικής Σκηνής


Ιωάννης Σαρμάς: Ποιος είναι ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ο Ιωάννης Σαρμάς (Κως, 1957) είναι Έλληνας δικαστικός λειτουργός, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τις 4 Νοεμβρίου 2019, ενώ θα διατελέσει Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός από τις 25 Μαΐου 2023 προκειμένου να οδηγηθεί η Ελλάδα εκ νέου σε Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές και να αναδειχθεί νέα Κυβέρνηση.

Γεννήθηκε στη Κω το 1957 και σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984).

Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία (1984-1986). Από τον Ιανουάριο 1987 εργάζεται ως δικαστικός λειτουργός, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987-1993) και, με μετάταξη, στο Ελεγκτικό Συνέδριο (1993-σήμερα).

Επί δώδεκα έτη, διετέλεσε και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013). Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διεύθυνε ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019).

Στις 4 Νοεμβρίου 2019 ορίστηκε πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τετραετή μη ανανεώσιμη θητεία, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα.

Στις 24 Μαΐου 2023, του δόθηκε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, μετά την αποτυχία σχηματισμού κανονικής από τους πολιτικούς αρχηγούς που βγήκαν στις τρεις πρώτες θέσεις των Βουλευτικών Εκλογών Μαΐου 2023.

Οι σταθμοί της καριέρας του

1996-2001
- Εισηγητής στις υποθέσεις προσυμβατικού ελεγχου. Κατά τις απαρχές της άσκησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο του προσυμβατικού ελέγχου (1996-1999), που τότε ήταν προαιρετικός για τη Διοίκηση, αφορούσε μόνο τις δημόσιες προμήθειες και διεξήγετο από ad hoc κλιμάκια, ο Πρόεδρος κ. Απ. Μπότσος τον όριζε σχεδόν αποκλειστικά ως εισηγητή. Εισήχθη τότε με πρωτοβουλία του η μέθοδος και η προσέγγιση του ελέγχου αυτού, που, βασιζόμενη στην ιδέα «ούτε τροχοπέδη, ούτε άλλοθι», οδήγησε στην αναζήτηση μόνον ουσιωδών πλημμελειών. Η επιτυχία του ελέγχου ήταν τέτοια που στη συνέχεια κατέστη υποχρεωτικός, επεκτάθηκε στα δημόσια έργα και τις υπηρεσίες και εν τέλει, το 2001, «συνταγματικοποιήθηκε».

2002-2013
- Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατά τη 12ετή θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία, εισήγηση και προσωπική του εργασία το κεφάλαιο "GETTING RESULTS" της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου το Συνέδριο προσεγγίζει την όλη ενωσιακή διαχείριση υπό το πρίσμα στόχων, μέσων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Απόπειρες εισαγωγής ενός τέτοιου κεφαλαίου είχαν γίνει ανεπιτυχώς στο παρελθόν. Προηγουμένως, είχε οργανώσει και εκτελέσει τον έλεγχο για την Ειδική Έκθεση με τίτλο «GETTING RESULTS» σχετικά με τους Οργανισμούς της Ένωσης.

- Πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Διοίκησε και πρόηδρευσε στο ΙVο (ενωσιακές Τράπεζες και Οργανισμοί, δαπάνες των Θεσμών) και το Ιο Τμήμα (αγροτικές δαπάνες) του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τα Τμήματα, εκτός από τα Μέλη τους, συγκροτούνται και από πολυάριθμο ελεγκτικό και διοικητικό προσωπικό. Εξελέγην Πρόεδρος Τμήματος δύο φορές με την ψήφο των συναδέλφων του.

2014-2019
- Πρόεδρος του ΙΙΙου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών). Παρέλαβε το Τμήμα στις 2.1.2014 με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, από τις οποίες περί τις 7.000 εκκρεμούσαν από το 2006 και περί τις 10.000 από το 2007. Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες 6.000 περίπου στα μεσολαβήσαντα έτη. Κατηγοριοποιώντας και συνεκδικάζοντας τις όμοιες υποθέσεις, και χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εν συμβουλίω και την «πιλοτική» δίκη, οι εκκρεμούσες δικογραφίες έχουν περιορισθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, σε λιγότερες από 8.500.

- Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με εντατική εργασία, η Επιτροπή υπό την προεδρία του, εκπόνησε εντός 5 μηνών - όση προθεσμία είχε τάξει η σχετική υπουργική απόφαση - ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σχέδιο. Πολλές τέτοιες προσπάθειες είχαν γίνει χωρίς αποτέλεσμα τα τελευταία 30 έτη. Η Δικονομία ψηφίστηκε με τον ν. 4700/2020.

- Πρόεδρος της Ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού Κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Ομάδα αυτή λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, και εκπόνησε το σχέδιο Κανονισμού, που στη συνέχεια υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με την εφαρμογή του Κανονισμού, το Συνέδριο μεταβλήθηκε σε έναν από τους πλέον σύγχρονους ελεγκτικούς θεσμούς.

Την Κυριακή η ορκωμοσία της νέας Βουλής - Βγήκε το ΦΕΚ

Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α' τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Δείτε το ΦΕΚ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.