Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Από την «κληρονομική» Δημοκρατία, στη «δημοσκοπική» - Τα γκάλοπ ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες

 




Από την «Αυγή» ο Θανάσης Καρτερός είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «έξυπνες δημοσκοπήσεις». Πράγματι συχνά είναι. Ειδικά σε ό,τι αφορα την αποτύπωση της επιρροής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Όταν πρέπει να μεγαλώσει την «ψαλίδα», υπέρ της ΝΔ , μεγαλώνει. Όταν πρέπει να μειωθεί, μειώνεται - για να ξαναμεγαλώσει. Αμ αυτός ο έρμος ο Ανδρουλάκης; Όταν έπρεπε να φουσκώσει, φούσκωνε… Τώρα που πρέπει να πέσει χαμηλά, πέφτει, πέφτει.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα - διαφορετικά μεταξύ τους, υποτίθεται - «δείγματα» των εταιριών μοιάζουν στο εξής: δείχνουν σαν «απολιθωμένα δάση», κάποιων «ερωτηθέντων», που δεν επηρεάζονται από τις μεταβολές στη χώρα. Ό,τι και αν συμβεί, όσο χειρότερα πάει ο Μητσοτάκης επιμένουν να τον θεωρούν «καταλληλότερο» και βιάζονται να τον ξαναψηφίσουν.

Από αυτή την άποψη ο πολίτης εμφανίζεται ως μαζοχιστής που αυτοτιμωρείται. Όσο αποτυγχάνει η κυβέρνηση τόσο θέλει να την ψηφίζει. Όσο εκτίθεται ο Μητσοτάκης, τόσο τον λατρεύει.

Στο καπάκι έρχεται η γνώμη του δημοσκόπου - με τη μορφή «αναγωγή επί των έγκυρων». «εκτίμηση ψήφου», «πρόβλεψη εκλογικής συμπεριφοράς» κλπ - που εμφανίζεται ως… δημοσκόπηση, από κάποια ΜΜΕ, ενώ δεν είναι και ενισχύει τους στόχους του… Μητσοτάκη.

Η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση αφυπνίσθηκε και ζήτησε να κοινοποιούνται τα αστάθμητα ευρήματα, έσπευσε να το απορρίψει ο Σκέρτσος, χωρίς να του πέφτει λόγος. Αλλά το ίδιο είπαν στη συνέχεια και οι εκπρόσωποι των εταιριών. Απέρριψαν την ιδέα με το επιχείρημα ότι… δεν το προβλέπει ο νόμος και ότι «λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια». 

 https://www.ieidiseis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.