Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Δήμος; Σερρών : ΟΧΙ από την Βαρβάρα Μητλιάγκα για την απ’ ευθείας ανάθεση της μελέτης στατικής επάρκειας του Δημοτικού Γηπέδου


 

 

 

 

Εγκρίθηκε  κατά πλειοψηφία από την οικονομική επιτροπή του δήμου Σερρών η διαπραγμάτευση για την απ’ ευθείας ανάθεση της μελέτης στατικής επάρκειας του Δημοτικού Γηπέδου.

Με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δημοτική σύμβουλος Βαρβάρα Μητλιαγκα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους μειοψήφησε στην απόφαση 

Διαβαστε 

Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής 10/04/2023 - Μελέτη Στατικής Επάρκειας Δημοτικού Γηπέδου (μέρος 2ο):
🟡Εγκρίθηκε προχθές κατά πλειοψηφία η διαπραγμάτευση για την απ’ ευθείας ανάθεση της μελέτης στατικής επάρκειας του Δημοτικού Γηπέδου στην οποία προχωρά η Δημοτική Αρχή του κ. Χρυσάφη. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλουν να τα παρουσιάζουν με την απλή λογική ότι το Γήπεδο πρέπει να λειτουργήσει για την επόμενη σεζόν.
🟡Στην απόφαση μειοψήφησα γιατί συνεχίζω να διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις 1) για το κατά πόσο μπορεί νόμιμα να αιτιολογηθεί το κατεπείγον, όταν το πρόβλημα του γηπέδου ήταν γνωστό εδώ και καιρό και όταν η δημοτική αρχή έχει ομολογουμένως δείξει ολιγωρία, και 2) για το κόστος της μελέτης αυτής για το Δήμο Σερρών, ποσό το οποίο παρά την « έκπτωση» που προσέφερε η ίδια εταιρεία που έλεγξε το γήπεδο συνεχίζει να είναι υπέρογκο (κατόπιν σχετικής έρευνας).
🟡Τέλος, είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να εκδοθεί οικοδομική άδεια για την «επισκευή» που θα απαιτηθεί σε ένα κτήριο το οποίο δεν είναι πλήρως νομιμοποιημένο;
🟡Παραθέτω το σκεπτικό της μειοψηφίας μου (για όποιον έχει υπομονή να το διαβάσει):
«Όπως έχω ήδη αναφέρει, δεν εγκρίνω τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται η συγκεκριμένη ανάθεση της μελέτης αυτής, χωρίς διαγωνισμό αλλά με διαπραγμάτευση ως κατεπείγουσα. Κατ’ αρχάς το ποσό της μελέτης (299.139,14Ε) είναι οριακά κάτω από τις 300.000,00 € που είναι και το όριο πάνω από το οποίο θα απαιτούνταν υποχρεωτικός προσυμβατικός έλεγχος από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού συνεδρίου, και αυτό από μόνο του δημιουργεί κάποια ερωτηματικά. Κατά δεύτερον προκειμένου να καταφύγουμε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, παρακάμπτοντας τη διαγωνιστική διαδικασία, απαιτείται να συντρέχουν σωρευτικά κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες εν προκειμένω δεν καλύπτονται.
Πιο συγκεκριμένα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. ύπαρξη απροβλέπτου γεγονότος,
β. ύπαρξη κατεπείγουσας ανάγκης που δεν συμβιβάζεται με τις προθεσμίες που επιτάσσουν άλλες διαδικασίες και
γ. ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ του απροβλέπτου γεγονότος και της κατεπείγουσας ανάγκης που ανακύπτει.
δ. μη δυνατότητα τήρησης ούτε των συντετμημένων προθεσμιών του ανοικτού διαγωνισμού
ε. μη ευθύνη της αναθέτουσας αρχή
στ. εφαρμογή στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο
Στην προκειμένη περίπτωση τα αποτελέσματα του ελέγχου παραδόθηκαν στο Δήμο το Δεκέμβριο του 2022. Εκτός αυτού, το Ελεγκτικό Συνέδριο δέχεται ότι απρόβλεπτες περιστάσεις είναι τα γεγονότα που δεν μπορούν αντικειμενικά με βάση τα διδάγματα της ανθρώπινης πείρας και λογικής να προβλεφθούν, είναι δε ανεξάρτητα της βούλησης της αναθέτουσας αρχής και δεν πρέπει να απορρέουν από έλλειψη προγραμματισμού και επιμέλειας αυτής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ομολογουμένως ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση των γνωστών προβλημάτων του Γηπέδου. Η νομιμότητα της όλης διαδικασίας έχει κατά την άποψη μου πολλά ερωτηματικά.
Τέλος, το ποσό που εν τέλει προσφέρει η ίδια εταιρεία που διαπίστωσε τα στατικά προβλήματα του Γηπέδου με τη μελέτη που της ανατέθηκε τον Αύγουστο του 2022 από τον ΟΠΑΚΠΑ, ανέρχεται στο ποσό των 221.000.00€, ποσό κατά την άποψη μου υπερβολικό για αυτή τη “μελέτη”. Για τους λόγους αυτούς η ανάθεση δεν είναι προς το συμφέρον του Δήμου και των χρημάτων των δημοτών.»
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.