Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Σέρρες : Δημήτρης Κουτσούμπας - Το ΚΚΕ είναι η δύναμη του λαού, η σίγουρη επιλογή για να γράψουμε νέες σελίδες μεγάλων αποφασιστικών αγώνων (ΦΩΤΟ)

 


 

Σε μια μαζική συγκέντρωση της ΚΟ Σερρών στον κινηματογράφο ΚΡΟΝΙΟ  μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το βράδυ της Τετάρτης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι υποψήφιοι βουλευτές Σερρών Π. Δίμηζας και Χ. Βελιώτης.

Παραβρέθηκαν η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο Δ. Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ, ο Λ. Στολτίδης, βουλευτής του Κόμματος και εκ νέου υποψήφιος στην Β' Θεσσαλονίκης, ο Σ. Αβραμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επίσης παραβρέθηκαν οι υπόλοιποι υποψήφιοι βουλευτές Σερρών του ΚΚΕ, Φιλιώ Σαραντίδου, Μεταξία Σιδέρη, Ελένη Τούσκα, Π. Φαρμάκης και Γ. Χουβαρδάς. Ακόμα οι δημοτικοί σύμβουλοι στους δήμους του νομού Σερρών που είναι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ακόμη ο Αντώνης Γεωργούλας, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Διάβαση Πεζών».

Να γίνουν οι απεργιακές συγκεντρώσεις ένα μεγάλο φουσκωμένο λαϊκό ποτάμι

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα: 

Και από δω από τις Σέρρες χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, που αυτές τις μέρες έχουν κατακλείσει τους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων όλης της Ελλάδας.

Το ίδιο τους καλούμε να κάνουν και αύριο, στη μεγάλη πανεργατική-πανελλαδική απεργία. Να νεκρώσουν τους χώρους δουλειάς, να κλείσουν σχολεία και σχολές τους και να κάνουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις και εδώ στις Σέρρες και παντού, ένα μεγάλο φουσκωμένο λαϊκό ποτάμι.

Το είπαμε και το κάνουμε πράξη: Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί! Αυτός ο πολυήμερος αγώνας, είναι το ελπιδοφόρο στοιχείο των ημερών.

Αυτές τις μέρες έχουμε πάρει μια μικρή μόνο γεύση του τι μπορεί να κάνει ο λαός και η νεολαία, όταν παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, όταν οργανώνονται, συζητούν συλλογικά και αποφασίζουν τα αιτήματα, τα συνθήματα και τις μορφές πάλης τους, όταν δημιουργούν τα δικά τους όργανα πάλης εκεί που δεν υπάρχουν, όταν βαδίζουν πλάι-πλάι με τους κομμουνιστές που, όπως πάντα, έτσι και αυτή τη φορά, είμαστε στην πρώτη γραμμή, συναισθανόμενοι την ευθύνη μας αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Είναι ήδη μια μεγάλη νίκη το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, πήραν το βάπτισμα του πυρός της συμμετοχής τους στο κίνημα. Διαπίστωσαν στην πράξη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από αυτόν του παθητικού θεατή των εξελίξεων.

Δεν είναι τυχαίο το σύνθημα που επέλεξαν οι μαθητές και οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι των Σερρών: “Στις Σέρρες ο Βασίλης, στα Τέμπη οι φοιτητές, στο βωμό του κέρδους χάνονται οι ζωές”!

Γιατί και στις δύο περιπτώσεις το κυνήγι του κέρδους, η λογική του “κόστους - οφέλους” που πετσοκόβει τα μέτρα ασφαλείας, τη συντήρηση στις υποδομές από το κράτος, είναι που οδηγεί σε τραγωδίες.

Γι’ αυτό όσο και να θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, να θολώσουν τα νερά, να πετάξουν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλον, ή σε μια δήθεν παθογένεια του συστήματος, συγκαλύπτοντας τον πραγματικό ένοχο, δε θα τα καταφέρουν!

Ο ένοχος είναι ο ίδιος που έχει δολοφονήσει δεκάδες εργαζόμενους ντελιβεράδες γιατί δούλευαν χωρίς μέτρα προστασίας και σε συνθήκες εντατικοποίησης. Ο ένοχος είναι ο ίδιος στη Ρικομέξ, στο Εξπρές Σάμινα, στη Φαμάρ, στο Μάτι, στη Μάνδρα.

Ο ένοχος έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται καπιταλιστικό κέρδος, αυτό είναι το ιερό δισκοπότηρο του συστήματος, που υπηρετούν με τόση ευλάβεια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και τα υπόλοιπα συμπληρώματά τους, όπως η «Ελληνική Λύση».

Γιατί ο δρόμος ανάπτυξης που υπερασπίζεται η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, έχει για κινητήρια δύναμη τα κέρδη κι έτσι υποχρεωτικά βάζει στο ζύγι του “κόστους – οφέλους” τα μέτρα ασφαλείας σε υποδομές και μετατρέπει το κράτος σε υπηρέτη των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Ελέω, λοιπόν, καπιταλιστικού κέρδους, σαν να μαζεύονται πολλές “κακιές ώρες και στιγμές” στη χώρα μας...

Είναι πραγματικά απαράδεκτο και χυδαίο να έχουμε φτάσει στον 21ο αιώνα και η πρώτη κουβέντα, από τα χείλη μάλιστα του πρωθυπουργού, να είναι το “ανθρώπινο λάθος”!

Κι αυτό για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες για την πορεία υποβάθμισης και διάλυσης του σιδηρόδρομου: Με τον κατατεμαχισμό, την ιδιωτικοποίηση, όλα αυτά δηλαδή που οδήγησαν και σε μείωση του προσωπικού και σε εγκατάλειψη του εκσυγχρονισμού των συστημάτων επιτήρησης.

Για όλα αυτά, τους είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους. Μάλιστα, η ανακοίνωση της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΜΕ λίγες μέρες πριν το δυστύχημα στα Τέμπη, έλεγε πως ήταν θέμα χρόνου να έχουμε ένα τέτοιο τραγικό γεγονός.

Τους είχαμε προειδοποιήσει κι εμείς, με τις παρεμβάσεις των βουλευτών μας στη Βουλή, αναδεικνύοντας αυτή την πορεία που σφράγισαν με αποφάσεις τους όλες οι κυβερνήσεις πριν ακόμα και από τα μνημόνια, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την απελευθέρωση των μεταφορών και του σιδηροδρόμου.

Είναι εύκολο, λοιπόν, να τα ρίξεις σε ένα ανθρώπινο λάθος, βγάζοντας λάδι είτε την κρατική κυβερνητική ευθύνη είτε την ευθύνη των μεγαλοεπιχειρηματιών για να μη θιχτεί το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Αλλά πάει πολύ με τα ανθρώπινα λάθη και τις ατομικές ευθύνες, που και να υπάρχουν, δεν μπορούν να εξηγήσουν τέτοια εγκλήματα.

Τα ίδια, βέβαια, ακούσατε και για την τραγωδία με το μικρό παιδί σε σχολείο εδώ στις Σέρρες, όπου και γι’ αυτό το έγκλημα, ο ένας έριχνε στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών.

Κι όμως στην Ελλάδα 2.0 -για θυμηθούμε το αναπτυξιακό σχέδιο της ΝΔ- στην Ελλάδα της “ψηφιακής μετάβασης” και της “πράσινης ανάπτυξης”, όπου σε μερικά δευτερόλεπτα μ’ ένα “κλικ” το κράτος, μπορεί να αρπάζει το σπίτι του φτωχόκοσμου με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς! Ναι, αυτούς τους πλειστηριασμούς που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και τους συνέχισε η ΝΔ… Στην Ελλάδα αυτή, υπάρχει κράτος, υπάρχουν νόμοι και ταξική δικαιοσύνη για να βγάζει παράνομες τις απεργίες για μέτρα ασφαλείας στο σιδηρόδρομο, να κυνηγάει τους συνδικαλιστές που παλεύουν για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, να συλλαμβάνει μέχρι και μαθητές Γυμνασίου επειδή διεκδικούν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που τους έχουν ετοιμάσει.

Το ίδιο βέβαια κάνει και με τους αγρότες και εδώ στις Σέρρες, γιατί τόλμησαν να διεκδικήσουν να μείνουν στα χωράφια τους. Αλλά όταν πρόκειται για τους εκατοντάδες εργάτες που χάνουν τη ζωή τους, ρίχνει όλο το φταίξιμο το πολύ - πολύ σε κανέναν μηχανοδηγό, σε κάποιον άλλον εργαζόμενο για να βγάλει λάδι την εργοδοσία και το κράτος.

Παλεύουμε για έναν σιδηρόδρομο απελευθερωμένο από τις ράγες του κέρδους

Δεν φταίει, λοιπόν, η κακιά η ώρα ούτε η χώρα, αλλά όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτή τη χώρα!

Και μάλιστα κυβέρνησαν υλοποιώντας κατά γράμμα την πολιτική και τις οδηγίες της ΕΕ, την οποία τώρα προσπαθούν να αφήσουν έξω από το κάδρο, λέγοντας ψέματα πως -τάχα- «αυτά δεν γίνονται στην Ευρώπη, στην ΕΕ».

Γίνονται και παραγίνονται, όπως αποκαλύπτει η ίδια η Κομισιόν, η οποία ομολογεί πως το 2021, μόνο σε ένα χρόνο, καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 636 νεκρούς και 513 τραυματίες, εκ των οποίων τα 97 αφορούσαν συγκρούσεις τρένων.

Και όλα αυτά, γιατί, όπως αναφέρει η ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους σιδηροδρόμους το 2017, η καθυστέρηση εισαγωγής των σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, «συνεπάγεται δαπανηρές επενδύσεις χωρίς να αποφέρει, γενικά, άμεσα οφέλη σε εκείνους που καλούνται να επωμιστούν το κόστος»!

Ας σταματήσουν, λοιπόν, τώρα το παιχνίδι με τις κουμπάρες η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι τους είναι συνυπεύθυνοι, ο ένας συμπλήρωνε το κομμάτι του παζλ που έλειπε από τον άλλο, για την περιβόητη απελευθέρωση των σιδηροδρόμων, για την υλοποίηση δηλαδή της πολιτικής της ΕΕ.

Το ΚΚΕ δε θα σταματήσει ούτε λεπτό να παλεύει για έναν σιδηρόδρομο σύγχρονο, γρήγορο, ασφαλές και φθηνό μέσο μετακίνησης του λαού και μεταφοράς προϊόντων σε όλη τη χώρα.

Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει απελευθέρωση από τις ράγες του κέρδους! Προϋποθέτει μεταφορές και υποδομές με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, μέσα από έναν ενιαίο κρατικό φορέα.

Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενταγμένες στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, την κοινωνική ιδιοκτησία και τον εργατικό έλεγχο. Αυτό χρειάζεται να γίνει σήμερα.

Και όχι να κοροϊδεύουμε, ότι το αμαρτωλό κράτος της λογικής “κόστους-οφέλους”, το κράτος των απευθείας αναθέσεων και διαγωνισμών που ταΐζουν χρήμα ομίλους, το κράτος που λειτουργεί σαν συλλογικός εκφραστής των συμφερόντων των μονοπωλίων, μπορεί -τάχα- να είναι και ο εγγυητής ενός ασφαλούς σύγχρονου σιδηρόδρομου, μέσω της «εθνικοποίησης» ή της «επανακρατικοποίησης», όπως λένε δυνάμεις, που πριν τάσσονταν υπέρ της ιδιωτικοποίησης, όπως η Ελληνική Λύση, το ΜΕΡΑ 25 και άλλοι του ευρύτερου οπορτουνιστικού χώρου...

Εμείς δεν παλεύουμε για να γυρίσουμε στο προβληματικό χτες, αλλά για να χαράξουμε το αύριο, αξιοποιώντας τις εξελίξεις στην επιστήμη, τις δυνατότητες της ίδιας της παραγωγής σήμερα.

Το κράτος αυτό, είναι κράτος για τους λίγους.

Και ιδιωτικοποιεί τομείς όταν το έχει ανάγκη το κεφάλαιο, είτε κρατικοποιεί αυτούς τους τομείς, όταν έχει τέτοια ανάγκη, πάλι, το κεφάλαιο.

Άλλωστε μην πάμε μακριά… Πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε πως δε θα ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, γιατί οι σύμμαχοί της οι Αμερικάνοι και οι ΝΑΤΟϊκοί, προτιμούν το κράτος – ιδιοκτήτη, παρά να καταλήξει σε χέρια άλλων ανταγωνιστικών συμφερόντων.

Εκτός, αν μας πουν, ότι σε αυτή την περίπτωση έγινε «καλός ο Μητσοτάκης» ή ότι ταυτίστηκαν τα συμφέροντα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών με τις ….διεκδικήσεις του κινήματος!

Ας σκεφτούν, λοιπόν, όσοι ένιωσαν θλίψη και οργή, όσοι σήμερα διαδηλώνουν με το σύνθημα “το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί”, ποια πολιτική δύναμη είναι ο εγγυητής και μέσα στη Βουλή αλλά και μέσα στους αγώνες, μέσα στο κίνημα, ότι αυτό το σύνθημα θα γίνει πράξη. Ποιο κόμμα ποια πολιτική δύναμη είναι δύναμη αποκάλυψης. Μόνο το ΚΚΕ, γιατί το ΚΚΕ δεν υπηρετεί το θεό του κέρδους.

Γιατί οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν το βάζουν στο χέρι. Γιατί το ΚΚΕ δεν πίνει νερό στο όνομα της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ τους ενώνει αυτός ο δρόμος ανάπτυξης

Ορισμένους βέβαια τους κόβει κρύος ιδρώτας, όταν βλέπουν τους χιλιάδες διαδηλωτές με μπροστάρηδες τους νέους, να ξεχειλίζουν τους δρόμους, τις πλατείες, να υιοθετούν ριζοσπαστικά συνθήματα και να διεκδικούν τα αναγκαία και αυτονόητα.

Γι’ αυτό κι έχει κολλήσει η βελόνα τους στο “συγγνώμη”. Μαζί με τις συγγνώμες και τα κροκοδείλια δάκρυα, κλαίνε μη τυχόν και χαθεί η εμπιστοσύνη του λαού στο βάρβαρο σύστημά τους και στα κόμματα που το υπηρετούν.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν από τη ντουλάπα τον «μπαμπούλα» της πολιτικής αστάθειας!

Μπορεί σε μια τέτοια κρίση, όπως αυτοί την ονομάζουν, να κάψουν και μερικούς πολιτικούς, υπουργούς με παραιτήσεις -όπως π.χ του συντοπίτη σας Καραμανλή- ή ακόμα και πρωθυπουργούς αύριο, για να μπορούν να ανακατέψουν την τράπουλα πιο εύκολα.

Όμως την άκρη για πάρτη τους, θα προσπαθήσουν να τη βρουν, όπως τη βρήκαν και στο παρελθόν.

Όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρέθηκαν στην ίδια κυβέρνηση.

Όπως επίσης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έκαναν το ίδιο. Το ίδιο επεξεργάζονται και σήμερα. Γιατί αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Ποια είναι τα αδιαπέραστα τείχη τους;

Μήπως, είναι, για παράδειγμα, η στάση τους απέναντι στις διεθνείς συμμαχίες του κεφαλαίου;

Μα, αφού όλοι είναι αναφανδόν υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μέχρι και ο Βελόπουλος, που στα λόγια είναι λάβρος, αλλά ποτέ και πουθενά δεν λέει να αποδεσμευτεί η χώρα από αυτές τις συμμαχίες.

Άλλωστε πριν ιδρύσει το κόμμα του είχε πάει στη ΝΔ και αποχώρησε, όχι γιατί διαφώνησε με τα μνημόνια, αλλά γιατί δεν τον κατέβασαν βουλευτή, για να μην ξεχνιόμαστε…

Αλήθεια, τότε δεν ήξερε για τον έρωτα της ΝΔ με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ;

Ή όταν ήταν στο ΛΑΟΣ, ο Καρατζαφέρης μήπως είχε άλλη στάση; Οπότε τι τσαμπουνάει τώρα; Για να μας το παίξει αδέσμευτος και αντισυστημικός ο τυχοδιωκτάκος;

Αλήθεια, ποια είναι τα αδιαπέραστα τείχη για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπούς;

Μήπως για παράδειγμα στον πόλεμο στην Ουκρανία, δε συμφωνούν στη στήριξη και τον εξοπλισμό της κυβέρνησης Ζελένσκι; Δεν χειροκρότησαν μαζί τους ναζί του Αζόφ στη Βουλή; Μήπως, δεν συμφωνούν στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία;

Δε συμφώνησαν επίσης όλοι, στο χρηματιστήριο ρύπων και ενέργειας, που ήταν από τους βασικούς παράγοντες εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια; Δεν συμφωνούν όλοι -και ο Βαρουφάκης- στην περιβόητη “πράσινη μετάβαση” που μας στερεί ένα φθηνό εγχώριο καύσιμο, όπως είναι ο λιγνίτης και άλλα;

Δε συμφωνούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, τις προτεραιότητές του, αλλά και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που φέρνει και θα τυλίξει με νέα μέτρα – θηλιά, μακροχρόνια το λαό μας;

Κι αν τώρα, δήθεν τσακώνονται για τους πλειστηριασμούς, στην ουσία του πράγματος, όλοι συμφωνούν!

Γιατί όλοι, ο ένας μετά τον άλλο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έφερναν νόμους που σταδιακά τους απελευθέρωναν με αποκορύφωμα τον τελευταίο της ΝΔ. Μάλιστα, το ιδιώνυμο για τις κινητοποιήσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, έχουν ήδη γραφτεί στο βιογραφικό του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση τα νομοθέτησε.

Όσο για τις υπαρκτές διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι τέτοιες, που όχι μόνο δεν ενοχλούν στο ελάχιστο το κεφάλαιο και την εξουσία του, αλλά αντίθετα αξιοποιούνται από το σύστημα, για να κρατάνε το λαό σε μια διαρκή ομηρία ψευτοδιλημμάτων και εκβιασμών.

Για να παραμένει ο λαός εγκλωβισμένος στο μονόδρομο της βαρβαρότητας. Άλλωστε η προπαγάνδα και των δύο, καταρρέει τόσο από τα τελευταία τραγικά γεγονότα αλλά και από τη συνολική πείρα των τελευταίων χρόνων.

Η ΝΔ αυτοπροβάλλονταν, ως η «κυβέρνηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων», η οποία δήθεν προωθούσε με επιτυχία τις τομές για να πάει η χώρα μπροστά. Που, δήθεν, πήρε μέτρα για να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες, όπως το Μάτι και η Μάνδρα. Για δείτε, ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτών των μεγάλων δήθεν τομών:

Για παράδειγμα στην υγεία, συνέχισαν τη διαλυτική πορεία κάθε έννοιας δημόσιου χαρακτήρα, συνέχισαν τις περικοπές και την ιδιωτικοποίηση, καταδίκασαν μέσα στην πανδημία το λαό να βρίσκεται απροστάτευτος, με το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, σε ένα κράτος που έδινε επιπλέον χρήμα στα κοράκια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της ιδιωτικής υγείας.

Εδώ στις Σέρρες, το έζησε και το ζει ο λαός, με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στο νοσοκομείο, με την καθυστέρηση χειρουργείων γιατί δεν υπήρχαν βασικές ειδικότητες, με τη στελέχωση χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση προσωπικού σε ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Με αυτή την τραγική κατάσταση, φτάσαμε σήμερα να κάνουν εφημερίες σε ειδικότητες, γιατροί άλλων ειδικοτήτων, γιατί δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να παραμένει το προσωπικό εξαντλημένο από τις εφημερίες ακόμη και τώρα. Το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας του νομού να έχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Και φτάσαμε σήμερα, για παράδειγμα, να μην υπάρχουν ογκολόγοι όταν ο καρκίνος θερίζει. Να μην υπάρχουν πουθενά μονάδες πρόνοιας και υποστήριξης των ηλικιωμένων σε έναν νομό που γερνάει και οι νεότεροι αναλαμβάνουν τη γιατροπόρευσή τους.

Την ίδια ώρα, όμως, σχεδιάζονται μεγάλες επενδύσεις στο χώρο της ιδιωτικής υγείας από ομίλους που έχουν δει, σαν ευκαιρία τη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος, για να κερδοφορήσουν σε βάρος του λαού και εδώ στις Σέρρες.

Ή, τι να πούμε για την παιδεία; Όπου οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, έζησαν (μέσα από ένα τραγικό γεγονός, ένα έγκλημα που προηγήθηκε των Τεμπών, με το θάνατο ενός μικρού μαθητή), το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που έχει αφήσει σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς στο έλεος της υποβάθμισης, της υποχρηματοδότησης, των διάφορων ανευθυνο-υπεύθυνων παραγόντων των δήμων και των υπουργείων, των ελλείψεων ακόμη και σε στοιχειώδεις κανόνες προστασίας κι ασφάλειας.

Τι πιο απλό! Να μη γίνονται εργασίες σε καυστήρα, σε μέρα και ώρα λειτουργίας του σχολείου!

Η ΝΔ, η κυβέρνηση -όπως πλασάρεται- των δήθεν μεγάλων μεταρρυθμίσεων και στον αγροτικό τομέα, με αποτέλεσμα, οι αγρότες της Νέας Ζίχνης, της Βισαλτίας, της Αμφίπολης, του Εμμανουήλ Παππά, να βλέπουν το βιος τους να καταστρέφεται.

Ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες και τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, που ορισμένα τώρα ξεκινούν με καθυστέρηση και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Ενώ, οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να σφάξουν τα κοπάδια, γιατί δεν αντέχουν στο κόστος της παραγωγής και οι μελισσοκόμοι να εγκαταλείπουν τη δραστηριότητα τους.

Και αυτά σε ένα νομό που έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, γιατί διαθέτει γεωθερμία, έναν εύφορο κάμπο, ενώ στο παρελθόν διέθετε και υποδομές που μπορούσαν να δίνουν ανακούφιση στο αγροτικό εισόδημα, όπως ήταν το Εργοστάσιο Ζάχαρης.

Όμως, αυτά τα πλεονεκτήματα καταστρέφονται, κάτω από τις επιταγές της ΚΑΠ της ΕΕ, για να στηριχτούν ισχυροί όμιλοι σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα συνέβη στη ζάχαρη, γεγονός που οδήγησε και στην παύση της τευτλοκαλλιέργειας στην περιοχή.

Είτε άλλα παραδίδονται σε επιχειρηματίες, όπως η γεωθερμία, αντί να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Είναι χαρακτηριστικό πως βρισκόμαστε σε έναν νομό που περνάει ο αγωγός ΤΑΡ, που οι κορφές και οι πλαγιές του γεμίζουν ή ετοιμάζονται να γεμίσουν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ιδιαίτερα στη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων. Μάλιστα το βόρειο κομμάτι του νομού, που αποτελεί τμήμα NATURA, συνιστά φυσικό εμπόδιο στην ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων.

Κι όμως. Σ’ αυτό τον νομό, ο κόσμος μένει απροστάτευτος από το κρύο, είναι ενεργειακά πάμφτωχος, γιατί δεν μπορεί με το πενιχρό εισόδημα που διαθέτει να ζεσταθεί με αυτές τις τιμές της ενέργειας.

Είναι πρόκληση να λεηλατούνται τα δάση και τα βουνά για να σκάνε στα κέρδη οι μεγάλοι όμιλοι της πράσινης ενέργειας, και την ίδια ώρα αυτή την ενέργεια να τη χρυσοπληρώνει ο λαός.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, που υπηρετεί η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, οι υπόλοιποι κολαούζοι τους, έκλεισε την πόρτα σε χιλιάδες νέους και των Σερρών και τους οδήγησε στην οικονομική μετανάστευση. Τους έβαλε στην ίδια θέση, στην οποία βρέθηκαν οι παππούδες τους πριν 60 χρόνια, με εκείνο το μεγάλο κύμα μετανάστευσης που γνώρισε η χώρα μεταπολεμικά.

Αυτός ο δρόμος οδηγεί το νομό Σερρών στη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στη δεκαετία και στη ραγδαία πτώση του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Τόσο με ΝΔ όσο και με ΣΥΡΙΖΑ, ο νομός μαραζώνει.

Σε ορισμένους δήμους μάλιστα, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά το 1/3 στη δεκαετία, σε λίγο δε θα ερημώσουν μόνο τα χωριά, αλλά και οι παλιές κωμοπόλεις.

Πώς να ζήσει ένας νέος, όταν το κόστος παραγωγής και η φορολογία στους αγρότες είναι θηλιές που σφίγγουν στο λαιμό τους;

Πώς να ζήσει ένας νέος εργάτης που έφτασε να μεταναστεύει στη Βουλγαρία και να δουλεύει εκεί, για ένα καλό μεροκάματο, όταν υπάρχει ανεργία ή οι μισθοί είναι στα τάρταρα;

Πώς να ζήσει ένας νέος σε μια περιοχή, όταν δεν υπάρχουν σοβαρές υποδομές στον πολιτισμό, τον αθλητισμό;

Όταν όλα αυτά μπαίνουν στο ζύγι του κέρδους, τότε η καπιταλιστική ανάπτυξη, μεγαλώνει τα εμπόδια, τις δυσκολίες για να μπορεί ένας νέος να ζήσει στον πανέμορφο και κατά τα άλλα πλούσιο τόπο του…

Δυσκολίες για να κάνει οικογένεια, να έχει τις απαραίτητες υποδομές για να στηρίξει την οικογενειακή και κοινωνική του ζωή.

Αυτά τα προβλήματα που τα ζείτε, τα ζουν άλλωστε εκατομμύρια εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι στην πατρίδα μας, έχουν τη σφραγίδα και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Όπως και η ακρίβεια, οι χαμηλές συντάξεις που λεηλατούνται από τις ασταμάτητες αυξήσεις σε όλα τα εμπορεύματα.

Το ΚΚΕ αποδεικνύει τι θα πει «ο λαός σώζει το λαό»

Η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι όντως χειρότερη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χειρότερη από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ από την οποία πήρε τη σκυτάλη και πάει λέγοντας...

Η μία χειρότερη από την άλλη…

Γιατί όλο και χειρότερο γίνεται, για την εργατική τάξη, όλο το λαό μας, το σάπιο σύστημα που όλες αυτές οι κυβερνήσεις υπηρετούν. Όμως, όλα αυτά τα χρόνια, η διακυβέρνηση της ΝΔ, είχε ένα θείο δώρο: Μια αξιωματική αντιπολίτευση, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε τα μισά νομοσχέδιά της και ένα ΠΑΣΟΚ που ψήφισε το 70% αυτών των νομοσχεδίων της. Είχε, δηλαδή, μια αντιπολίτευση που δεν τη λες και ακριβώς αντιπολίτευση, γιατί θα την αδικήσεις.

Πώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος το “θα λογαριαστούμε μετά” που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία, αφήνοντας τη ΝΔ να συνεχίζει να διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας και να ενισχύσει με χίλιους δυο τρόπους τον ιδιωτικό τομέα;

Πώς να χαρακτηρίσει κανείς, τη στάση του απέναντι στους αντεργατικούς νόμους, όταν στον πιο εμβληματικό, αυτόν του Χατζηδάκη, ψήφισε τα μισά του άρθρα, νομιμοποιώντας έτσι όλο το αντεργατικό περιεχόμενό του;

Επίσης, τη στάση του απέναντι στο νέο νόμο - πλαίσιο στα Πανεπιστήμια που μπορεί να καταψήφισε, όμως τα στελέχη του και οι οργανώσεις του πρωτοστατούν στην εφαρμογή του, θέτοντας υποψηφιότητα στα περιβόητα Συμβούλια Διοίκησης, που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της επιχειρηματικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου;

Για να μην αναφερθούμε στη στάση του απέναντι στους αγώνες για να μπουν εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ...

Τον είδε κανείς πουθενά, εδώ στις Σέρρες;

Είδε κανείς το ΠΑΣΟΚ, που τα στελέχη του στο συνδικαλιστικό κίνημα, εδώ στο Εργατικό Κέντρο μέχρι τώρα, δεν έχουν πάρει απόφαση και δεν έχουν στηρίξει καμία κινητοποίηση για το έγκλημα στα Τέμπη;

Σκεφτείτε: Ποιον είχε πραγματικό αντίπαλο η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, απέναντι στην επίθεση που εξαπέλυσε τόσα χρόνια στο λαό; Το ΣΥΡΙΖΑ; Το ΚΙΝΑΛ; Την Ελ. Λύση; Ή το ΜΕΡΑ 25;

Ποια ήταν η δύναμη που αποκάλυψε την απαράδεκτη κυβερνητική προπαγάνδα περί «ατομικής ευθύνης», που ανέδειξε τα τεράστια κενά στο σύστημα υγείας; Ποιος στον νομό έδωσε μάχη για την υγεία του λαού;

Δεν ήταν οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες μέσα από τα σωματεία τους στο νοσοκομείο και αλλού, που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή με το σύνθημα “κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή”;

Δεν ήταν το ΚΚΕ που έσπαγε την τρομοκρατία και τις απαγορεύσεις με την ιστορική συγκέντρωση στο Σύνταγμα την 1η Μάη του 2020;

Επίσης, διαδηλώνοντας το Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο, απειθαρχώντας στους νόμους της έντασης της καταστολής;

Δεν ήταν οι ταξικές δυνάμεις, οι πρωτοπόροι αγωνιστές και κομμουνιστές που κήρυξαν την πρώτη απεργία στην Ευρώπη σε εκείνες τις συνθήκες;

Κι όλα αυτά γιατί το ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ, έκανε πράξη αυτό που υποσχέθηκε στο λαό.

Ήταν στην πρώτη γραμμή της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης. Κατάφερε με τις δυνάμεις του να αναπτυχθούν σημαντικοί εργατικοί αγώνες, που σήμερα εμπνέουν τους εργάτες όλων των κλάδων, στη ΛΑΡΚΟ, στις προβλήτες της COSCO, στην efood. Και έτσι συνεχίζει παντού.

Το ΚΚΕ απέδειξε και αποδεικνύει τι θα πει “ο λαός σώζει το λαό με ΚΚΕ ισχυρό”.

Γιατί, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ ανακάλυψε ως μοναδικό μέσο προστασίας στις πυρκαγιές, όχι τα μέσα πυρόσβεσης, τα μέτρα πρόληψης ή το προσωπικό, αλλά το 112, ο λαός και το ΚΚΕ πάλευε μαζί με τους πυροσβέστες να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες και να σταματήσει τον όλεθρο, ο λαός πάλευε για να σώσει τον εαυτό του.

Γιατί, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έλυνε τα χέρια της εργοδοσίας για να χτυπηθούν τα εργασιακά δικαιώματα με το “νόμο Χατζηδάκη” και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αλλά κόμματα έλεγαν με τις απεργίες δεν γίνεται τίποτα, οι κομμουνιστές και οι πρωτοπόροι αγωνιστές εργάτες κατάφερναν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νόμου να τον παγώσουν στην πράξη με τον αγώνα τους, σώζοντας οι ίδιοι τον εαυτό τους.

Γιατί, όταν η κυβέρνηση, το κράτος και τα κοράκια σαν τους Πάτσηδες της ΝΔ, ετοιμάζονταν να λεηλατήσουν τα σπίτια του κοσμάκη, οι βουλευτές του ΚΚΕ μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό, σταματούσαν και συνεχίζουν να σταματούν τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις.

Άλλωστε, φίλοι και σύντροφοι, καμία αστική κυβέρνηση, καμία κυβέρνηση που ορκίζεται πίστη στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να σώσει το λαό.

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση, ο λαός μπορεί να το εμπιστευτεί.

Να στηριχτεί πάνω του για να σαλπίσει μια νέα αντεπίθεση, απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, αυτόν που μένει απαράλλακτος, όταν αλλάζουν η μια πίσω από την άλλη αντιλαϊκές κυβερνήσεις, δηλαδή την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.

Ειδικά αυτοί που παλιότερα εμπιστεύτηκαν το ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν την προσδοκία πως μπορεί μια κυβέρνηση της ονομαζόμενης «αριστεράς» να σημάνει το τέλος των μνημονίων, πως μια κυβέρνηση που θα λέει λόγια και θα χτυπήσει το χεράκι στο τραπέζι, μπορεί ν’ αλλάξει ριζικά τα πράγματα, σήμερα μπορούν να σκεφτούν καλύτερα.

Γιατί έχουν κι άλλη πείρα σήμερα οι περισσότεροι…

Να σκεφτούν όταν καλοπροαίρετα πολλοί από αυτούς, μας έλεγαν, πως «αν το ΚΚΕ μπει σε μια τέτοια δήθεν προοδευτική κυβέρνηση, θα αποτελέσει εγγύηση για την πορεία και τις προοδευτικές τις επιλογές», πως «οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του όταν μας απεύθυνε το κάλεσμα το 2012 ή το 2015, ήταν …έντιμες»!

Σκεφτείτε, τι θα γίνονταν σήμερα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη, αν το ΚΚΕ είχε στηρίξει ή ανεχτεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2017 έκανε την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ; Θα ήταν ή δεν θα ήταν και το ΚΚΕ συνένοχο, στο κάδρο των ενόχων, για το έγκλημα;

Σήμερα, λοιπόν, όλοι αυτοί που τότε μας ήθελαν μέσα σε μια τέτοια κυβέρνηση, χαίρονται για τη στάση μας, νοιώθουν λυτρωτική ανακούφιση, έστω και εκ των υστέρων…

Γιατί έτσι μπορούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των μεγαλειωδών και συγκλονιστικών κινητοποιήσεων που ζούμε, για να λάμψει όλη η αλήθεια...

Η θέση που παίρνουμε σήμερα, είναι ακριβώς γιατί έχουμε πρόγραμμα επιστημονικά επεξεργασμένο, πρόγραμμα εργατικής - λαϊκής διακυβέρνησης - εξουσίας.

Είμαστε έτοιμοι, όταν η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός το επιλέξει, να αναλάβουμε την ευθύνη μας σε μια λαϊκή διακυβέρνηση όπου πρωταγωνιστές θα είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί του πλούτου και όχι οι κηφήνες που τον απομυζούν.

Σε μια τέτοια εξουσία των εργαζομένων, όπου ο λαός δεν θα είναι θεατής, απλά με μια ψήφο στα τέσσερα χρόνια, που η δημοκρατία δε θα σταματάει έξω από τις πύλες των εργοστασίων ή στις εισόδους των πολυκαταστημάτων, αλλά κάθε παραγωγική μονάδα θα είναι κυψέλη όχι μόνο εργασιακής δημιουργίας, αλλά και δημοκρατίας, συζήτησης, αγωνιστικής εθελοντικής πρωτοβουλίας.

Σε μια τέτοια διακυβέρνηση - εξουσία όπου θα συμμετέχει το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού θα λογοδοτούν πραγματικά σε αυτούς που τους εξέλεξαν. Θα υπάρχει η δυνατότητα του ελέγχου και της ανάκλησης, κάθε κρίσιμο νομοσχέδιο ή απόφαση θα συζητιέται μέχρι κάτω, μέσα σε όλο το λαό, στους χώρους δουλειάς, στις εργατικές λαϊκές συνελεύσεις.

Σε αυτή την εργατική - λαϊκή εξουσία θα πάρει σάρκα και οστά, η πιο βαθειά και πλατιά έννοια τη ελευθερίας και της δημοκρατίας, θα καταργηθεί κάθε διάκριση, κάθε καταναγκασμός και πρώτα απ’ όλα η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο μόνος «καταναγκασμός» θα είναι η απαγόρευση της εκμετάλλευσης.

Σε αυτή την εξουσία, θα απελευθερωθούν οι πρωτόγνωρες δυνατότητες στην παραγωγή, θα αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, τα πλούσια εδάφη, οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες, ο σημαντικός ορυκτός πλούτος, οι δυνατότητες για πραγματική πράσινη ενέργεια από όλες τις εγχώριες πηγές ενέργειας.

Θα αξιοποιηθεί η πλούσια πείρα των εργαζομένων, τα επιστημονικά επιτεύγματα, όλη η οικονομία, κάθε πόρος, κάθε υποδομή, κάθε παραγωγική δραστηριότητα θα συγκλίνουν μέσω του κεντρικού σχεδίου σε έναν βασικό νόμο: Δηλαδή, στην ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι στο κέρδος.

Μια τέτοια διακυβέρνηση θα σπάσει τα δεσμά των διεθνών ανισότιμων σχέσεων και συμφωνιών. Θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες σε ισότιμη βάση με άλλες χώρες.

Σήμερα υπάρχει λύση για να φτιάξουμε έναν πολύ ασφαλή και σύγχρονο δίκτυο στις μεταφορές.

Υπάρχει λύση για να μην εξαρτόμαστε διατροφικά και όχι μόνο σε αυτό τον πλούσιο και ευλογημένο τόπο.

Υπάρχει λύση για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, των ισχυρών σεισμών, αξιοποιώντας τα επιστημονικά επιτεύγματα, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Σήμερα έχουν διαμορφωθεί επιστημονικά οι όροι για να υπάρχει ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Νοσοκομείων πλήρως στελεχωμένων με όλες τις ειδικότητες και όλα τα σύγχρονα μέσα.

Γι’ αυτό χρειάζεται να βγάλουμε από τη μέση το βασικό εμπόδιο, το καπιταλιστικό κέρδος.

Γι’ αυτό βαδίζουμε στο δρόμο της σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, αυτόν που όλα τα άλλα κόμματα κρύβουν, γιατί τον υπηρετούν. Τον καπιταλισμό.

Σήμερα, λοιπόν, να είστε σίγουροι, πως το ΚΚΕ δε λέει λόγια παχιά. Είναι δοκιμασμένο, είναι η σίγουρη επιλογή για να γράψουμε νέες σελίδες μεγάλων αποφασιστικών αγώνων!

Για να μετρήσουμε νίκες, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, για να μπουν στη μάχη όλοι οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι του μόχθου, αυτοί που δεν αντέχει η καρδιά τους το άδικο.

Το ΚΚΕ είναι η δύναμη του λαού, η ελπίδα του, φτιαγμένο από τα πιο σπουδαία υλικά της ιστορίας μας και των αγωνιστικών μας παραδόσεων.

Γιατί το ΚΚΕ δε βλέπει τον καθένα και την καθεμιά απλά σαν ψήφο στην κάλπη, αλλά σαν ένα αγωνιστή που μαζί θα φέρουμε τον κόσμο στο μπόι των ονείρων, στο μπόι των ανθρώπων.

Για τα παιδιά μας. Για τις γενιές που έρχονται…

Για να σταματήσει κάθε έγκλημα, για να ξημερώσει ένας κόσμος χωρίς πολέμους, βαρβαρότητα, ένας κόσμος που οι σύγχρονες ανάγκες μας θα ‘χουν αναμετρηθεί με τα κέρδη τους και θα έχουν νικήσει.

Έτσι θα ανοίξουμε όλοι μαζί, όλες οι γενιές μαζί το δρόμο, για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό! Τον σοσιαλισμό!

Γιατί τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν την έχουμε ζήσει ακόμα!

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες!

1 / 7
https://www.902.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.