Η τεράστια σημασία των αρδευτικών έργων για το Νομό Σερρών…
====================================
Η γεωργία είναι ο κυριότερος καταναλωτής νερού και στη χώρα μας, και στον τόπο μας! Σταθερά, πάνω από το 80-85% της κατανάλωσης νερού γίνεται από τον γεωργικό τομέα!
Και κάτω από αυτό το πρίσμα, οποιαδήποτε παρέμβαση στην διαχείριση του αρδευτικού νερού είναι και κρίσιμη και χρήσιμη!
Η σημασία όμως των έργων που επηρεάζουν τον τρόπο και τη διαχείριση του αρδευτικού νερού, δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον αγροτικό τομέα, μας αφορούν όλους, μιας και αφενός η ποιότητα και η ποσότητα του νερού και των υπόλοιπων χρήσεων (ύδρευση), επηρεάζεται και σχετίζεται από τις πρακτικές που εφαρμόζονται στη γεωργία (π.χ. υπερβολικές αντλήσεις, υπερεκμετάλλευση, αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων κ.α.) και αφετέρου αφορούν την εν γένει διαχείριση πολύτιμων εδαφικών πόρων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και των προσπαθειών για την αναχαίτισή της, οικοδομώντας ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.
Έτσι, τα δύο (2), διαχρονικώς (για πάνω από 60 χρόνια) ζητούμενα, και πανθομολογουμένως απαραίτητα αρδευτικά έργα (μία συζήτηση με ανθρώπους του αγροτικού μόχθου, θα πείσει και τον πιο δύσπιστο πολίτη), αυτό του «2ου Αρδευτικού Δικτύου ΤΟΕΒ Προβατά Σερρών”» και του «5ου Αρδευτικού Δικτύου Φυλλίδος», στις μέρες μας μπαίνουν στην τελική ευθεία για την κατασκευή τους, μετά από τις αποφάσεις που λήφθηκαν, υπό την καθοδήγηση του Σερραίου Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, για την τεχνική και μελετητική ωρίμανσή τους, και την ένταξή τους στο «Ύδωρ 2.0», το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων από την Κλιματική Κρίση μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Π.Α.Α. του ΥΠΑΑΤ, και το Εθνικό ΠΔΕ, με φορέα Υλοποίησης το ΥΠΑΑΤ, υπό του κ. Γιώργου Γεωργαντά.
Το συνολικό, υπό κατασκευή, ολιστικό αρδευτικό έργο του «2ου Αρδευτικού Δικτύου Προβατά Σερρών» καλύπτει, αφορά και εξυπηρετεί τα αγροκτήματα των χωριών Προβατά, Νέας Τυρολόης, Καρπερής, Καλών Δέντρων, Σκουτούσσας, Βαμβακιάς, Αναγέννησης, Μητρουσίου, Νέου Σκοπού, Βαλτοτοπίου, Αγίας Ελένης, Κωνσταντινάτου, Σκουτάρεως, Πεπονιάς, Βαμβακούσας, Κουβουκλίου, Κάτω Καμήλας, Αδελφικού, Κουμαριάς, Άνω Καμήλας, Μονοκκλησιάς, ενώ αυτό του «5ου Αρδευτικού Δικτύου Φυλλίδος» , καλύπτει, αφορά και εξυπηρετεί τα αγροκτήματα των χωριών Δήμητρας, Νέας Ζίχνης, Ροδολίβους, Δομήρου, Μικρού Σουλίου, Θολού, Νέας Πέτρας, Μεσολακκιάς, Παλαιοκώμης, Αγγίστας, Μεσορράχης, Μυρίνης, Αμφίπολης, Μυρκίνου, Δραβήσκου και Μαυρολόφου.
Μπορεί τα έργα να καθυστέρησαν χρόνια, αλλά θα βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας για πάντα!
Με βάση τα παραπάνω, εκτιμώ πως δεν υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλει, πως εάν δεν ήταν ο Κώστας Καραμανλής, αυτά θα ρήμαζαν, θα καθιστούσαν εντελώς ασύμφορη τη συνέχιση της λειτουργίας τους, μεταφέροντας ατέλειωτους όγκους νερού, για να χρησιμοποιηθεί μόνο μέρος αυτού, αυξάνοντας το κόστος διαχείρισής τους, αναγκάζοντας (τελικώς) τους αγρότες να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, οδηγώντας τον τόπο σε οικονομικό και περιβαλλοντικό θάνατο…
Στα δύσκολα, βρέθηκε η λύση!
Μπαντής Αθανάσιος
24.01.2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.