Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Δήμος Ηράκλειας : Το έλλειμμα της ΔΕΥΑΗ ¨¨δηλητηριάζει ¨¨ την κούρσα των εκλογών

 


 

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στον δήμο Ηράκλειας . Από νωρίς και μαθαίνω οτι αυτό που κυριαρχεί στην αντιπαράθεση των παρατάξεων του νυν δημάρχου Γιώργου Κουτσακη και του πρώην Κλεάνθη Κοτσακιαχίδη . Είναι το έλλειμμα της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης .Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της εισαγγελικής έρευνας  και της απαγγελίας κατηγοριών σε όσους έχουν την ευθύνη . Η παραφιλολογία βρίσκεται στα φόρτε της και το ανάθεμα πέφτει επι δικαίων και αδίκων

 Ας θυμηθούμε τι ειχε ειπωθεί στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Ιούνιο του 2020 

-----------------------

Ενημέρωση κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηράκλειας στις 24-06-2020 για τα σοβαρά διαχειριστικά ευρήματα της έκθεσης ελέγχου του Ορκωτού Λογιστή 

 Εισήγηση του Μπουντράκη Μαλαματή


Δημοτικού  Συμβούλο  – Αντιπροέδρου ΔΕΥΑΗ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καλησπέρα

Πριν σας μιλήσω για τα σοβαρά διαχειριστικά ευρήματα της έκθεσης ελέγχου του Ορκωτού Λογιστή θα ήθελα να φρεσκάρω την μνήμη του πρώην Δημάρχου καθώς και όλων των συναδέλφων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
θα σας αναφέρω ότι μετά την ανάληψη καθηκόντων μου στην Επιχείρηση στις 4 Οκτωβρίου 2019, είχα το θάρρος στις 29 Οκτωβρίου 2019 να καταγγείλω τον Πρόεδρο της Επιχείρησης και περισσότερο τον Διευθυντή της Επιχείρησης για την κακοδιαχείριση της και για την διόγκωση των μεγάλων ελλειμμάτων με στοιχεία που αν δεν ήταν αληθή διακινδύνευα να χάσω ακόμη και την θέση μου στην εργασία.
Η εμπειρία που απέκτησα λόγω της θέσης που κατέχω στο Πανεπιστήμιο ως Διευθυντής Οικονομικού και Διοικητικού Προσωπικού αλλά και οι σπουδές μου στα οικονομικά, με βοήθησαν να σχηματίσω άποψη για το πού οφειλόταν η μεγάλη σπατάλη και κακοδιαχείριση της Επιχείρησης και η μεγάλη διόγκωση των ελλειμμάτων και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό.

Θα σας διαβάσω κύριοι συνάδελφοι απόσπασμα από τα πρακτικά της 13ης Συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019 με το κλείσιμο της τοποθέτησης μου και την τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου.
Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτό που με ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να διασώσουμε την επιχείρηση, εάν μπορεί πλέον να γίνει, και από κει και πέρα να αποδοθούν οι βαριές διαχειριστικές ευθύνες στον Διευθυντή της επιχείρησης για τα λάθη που έκανε και τις επιλογές του για την διόγκωση των ελλειμμάτων. Και μιλώ για διαχειριστικές ευθύνες μόνο, διότι για το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα κρίνουν τα αρμόδια Δικαστήρια. Διότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΥΑΗ αποτελεί μια πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του Δήμου Ηράκλειας. Κλείνοντας αυτήν την ενημέρωση θα ήθελα να προτείνω τα εξής:
Α) Θεωρώ ότι η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι ο λογιστικός έλεγχος των ισολογισμών της επιχείρησης και η αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης της.
Έχουμε την έκθεση ελέγχου του Ορκωτού σήμερα κύριοι συνάδελφοι.
Πρώτος στόχος της επιχείρησης είναι η μείωση των εξόδων και των άσκοπων δαπανών. Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να μιλούμε για βιωσιμότητα της επιχείρησης με ετήσιες δαπάνες κοντά στα 1.450.000 Ευρώ ετησίως και έσοδα 1.100.000 περίπου. Επομένως, στα πλαίσια των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχουμε ζητώ παράλληλα από τον Δήμο Ηράκλειας την οικονομική ενίσχυση της ΔΕΥΑΗ με κάθε τρόπο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κατορθώσαμε να μειώσαμε κατά πολύ τα έξοδα της Επιχείρησης ώστε τα έξοδα της να είναι περίπου ίσα με έσοδά της.
Β) Προτείνω την διαμεσολάβηση του Δήμου για την ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών που έχει η ΔΕΥΑΗ ειδικά στην ΔΕΗ και την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών προκειμένου να βρεθεί λύση. Για να μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της επιχείρησης πρέπει να δοθεί λύση άμεσα στο θέμα της ΔΕΗ
Αυτήν την στιγμή σας αναφέρω ότι με πρωτοβουλία του Δημάρχου μας θα πάρουμε το ποσό των 850.000€ ως επιχορήγηση και θα ανασάνουμε.
Γ) Τέλος προτείνω την παραίτηση του Διευθυντή της Επιχείρησης κ. Πάγκαλου, η οποία θα πρέπει να γίνει άμεσα και οικειοθελώς από εκείνον προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες διαδικασίες, που θα μειώσουν όχι μόνο το κύρος της επιχείρησης, αλλά και συνολικά την εικόνα του Δήμου Ηράκλειας. Πιστεύω ότι η απομάκρυνση του Διευθυντή της Επιχείρησης είναι αυτονόητη προϋπόθεση για να γυρίσει η ΔΕΥΑΗ σελίδα.
Η παραίτηση του Διευθυντή κύριοι συνάδελφοι έγινε αλλά με καθυστέρηση οκτώ μηνών.
Θα σας διαβάσω τώρα κύριοι συνάδελφοι την τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου από τα πρακτικά της 13ης Συνεδρίασης Δ.Σ. στις 29 Οκτώβρη 2019.

ΚΟΤΣΑΚΙΑΧΙΔΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ: Άμα θέλουμε να βρούμε πάντα ένα εξιλαστήριο θύμα, έναν στον οποίο να επιρρίψουμε όλες τις ευθύνες, είναι πολύ εύκολο. Κύριε Μαλαματή σε εσάς απευθύνομαι. Όλα τα βέλη ήταν στον Διευθυντή, μια στον Διευθυντή, μια σε μας. Προσωπικά ως Δήμαρχος αναλαμβάνω την ευθύνη και την ανέλαβα. Έχουμε ευθύνες εμείς, τα πολιτικά πρόσωπα. Είναι δηλαδή το ποιο εύκολο να πω κι εγώ φταίει ο Διευθυντής, άσχετα από το τι πιστεύω και τι έχει συμβεί. Όμως, καλό είναι να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες για ότι καλό υπάρχει και για ότι στραβό υπάρχει και εγώ εδώ μένω σε ένα πράγμα, ξέφυγε η ΔΕΗ. Δεν το αρνηθήκαμε ποτέ, το πληρώσαμε, για τους λόγους που προανέφερα.
Το να αναλώνουμε την κουβέντα και να ρίχνουμε ευθύνες στον Διευθυντή, που ο Διευθυντής τελικά, εντέλει δηλαδή , είναι υπάλληλος, νομίζω ότι είναι άδικο.
Μπορεί να έχει τις ευθύνες του και αυτός, αλλά την μεγάλη ευθύνη την έχουμε εμείς, ως Δημοτική Αρχή συνολικά. Την αναλάβαμε, την αναγνωρίσαμε. Την ευθύνη ποια; Όσον αφορά το ότι ξέφυγε το ρεύμα. Ίσως δεν μπορέσαμε να μαζέψουμε πολλά λεφτά γιατί δεν κόψαμε πολλά νερά ή κόψαμε λίγα. Αυτό είναι άλλο θέμα. Μη δηλαδή φθάνουμε στο σημείο να τα ρίχνουμε στο Διευθυντή. Είναι το πιο εύκολο και για μένα να πω έχει δίκαιο ο κύριος Μαλαματής. Δεν ήταν λάθος η τοποθέτησή του στα υπόλοιπα θέματα οικονομικά, εγώ δεν λέω αυτό, αλλά μην το πάμε συνέχεια….Για μένα ήταν εύκολο να πω ναι, φταίει ο Διευθυντής και να φύγουμε από όμορφα και ωραία. Δεν είναι έτσι, δεν συμφωνώ. Ο καθένας έχει τις ευθύνες και την συνολική ευθύνη την έχουμε εμείς και πρώτα εγώ, που είμαι Δήμαρχος.
Ενώ εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο κύριε πρώην Δήμαρχε προστατεύσατε τον Διευθυντή, στον Εισαγγελέα όμως όταν σας ζητήθηκαν εξηγήσεις για την ΔΕΥΑ Ηράκλειας για ποιους λόγους δηλαδή η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης δεν παρέστη κατά την συζήτηση για την αγωγή του Ιωάννη Πατσάκα και για ποιους λόγους δεν ασκήθηκε αποκοπή κατά της ερήμην απόφασης την μια φορά απαντήσατε ότι δεν γνωρίζατε τίποτε και την δεύτερη φορά αφού συμβουλευτήκατε τον νομικό σας σύμβουλο κ Κεραμιδά ρίξατε την ευθύνη στον Διευθυντή λέγοντας ότι δεν γνωρίζω τον λόγο γιατί ο Γενικός Διευθυντής δεν άσκησε έφεση ή ανακοπή όπως όφειλε από τον νόμο.
Σύμφωνα με τον νόμο 4483/17 άρθρο 6 παραγρ. 4 ο Γενικός Διευθυντής είναι υπεύθυνος να εισηγείται προς το Διοικητικό Συμβούλιο την άσκηση ειδικών βοηθημάτων ή μέσων την παραίτηση από αυτά και για κάθε δικαστικό συμβιβασμό η εξωδικαστικό συμβιβασμό υπεύθυνος είναι ο Διευθυντής.
Καταλαβαίνετε κύριοι συνάδελφοι εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο προστατεύουμε τον Διευθυντή αλλά στον Εισαγγελέα του ρίχνουμε όλη την ευθύνη.
Επομένως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αποδείχθηκε ότι είχα απόλυτο δίκαιο.
Και έρχομαι τώρα στην ουσία του θέματος στην έκθεση ελέγχου του Ορκωτού.
Η έκθεση ελέγχου της οικονομικής διαχείρισης της ΔΕΥΑ Ηράκλειας αναφέρει ότι κατά το έλεγχο των Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 παρατηρήθηκαν αρκετές περιπτώσεις εξοφλήσεως εξόδων Ηλεκτρικού ρεύματος ΔΕΗ με ταμειακό τρόπο και όχι μέσω τραπεζών χωρίς όμως να γίνονται πραγματικές πληρωμές.
Η μη ύπαρξη καταθετηρίων κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι παραπέμπει σε πράξεις αναλήψεων ρευστών χρηματικών διαθεσίμων από το ταμείο, χωρίς όμως να γίνονται πραγματικές πληρωμές της Δ.Ε.Υ.Α. Ηράκλειας δηλαδή μιλάμε για υπεξαίρεση χρημάτων από το Ταμείο της Επιχείρησης.

Για το έτος 2016 φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν πληρωμές προς τη ΔΕΗ με ταμειακό τρόπο συνολικής αξίας 29.825,29€ χωρίς να βρεθούν τα αντίστοιχα καταθετήρια.
Για το έτος 2017 φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν πληρωμές προς τη ΔΕΗ με ταμειακό τρόπο συνολικής αξίας 118.924,30€ χωρίς να βρεθούν τα αντίστοιχα καταθετήρια.
Για το έτος 2018 φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν πληρωμές προς τη ΔΕΗ με ταμειακό τρόπο συνολικής αξίας 180.840,91€ χωρίς να βρεθούν τα αντίστοιχα καταθετήρια.
Για το έτος 2019 φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν πληρωμές προς τη ΔΕΗ με ταμειακό τρόπο συνολικής αξίας 409.965,28€ χωρίς να βρεθούν τα αντίστοιχα καταθετήρια.
Συνολο: 739.555,98€ χωρίς τα αντίστοιχα καταθετήρια.
Κατά τον έλεγχο της ετήσιας δαπάνης της ΔΕΗ που εμφανίζει η ΔΕΥΑ Ηράκλειας στα βιβλία της για τα έτη 2015 έως και 2019 και παρατηρήθηκε ότι ενώ η ετήσια δαπάνη της ΔΕΗ για τα έτη 2015-2018 κυμαίνεται στο ποσό 250.000 – 390.000 περίπου, κατά το 2019 λογιστοποιήτε δαπάνη ύψους 1.220.363,35.
Ο Διευθυντής για να διορθώσει το οφειλόμενο υπόλοιπο προς τη ΔΕΗ και να αυξήσει το πραγματικό ύψος κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2019 προέβη σε 42 εγγραφές χρέωσης εξόδων χωρίς παραστατικά μεγάλης αξίας από 5.000€ έως 85.000€ συνολικής αξίας 828.171,49€.και πίστωσης της καρτέλας της ΔΕΗ
Μετά από διαβούλευση με τον κ. Πρόεδρο και το νομικό μας Σύμβουλο, και τη σύσταση του Ορκωτού για την ολοκλήρωση αυτής της εργασίας του ελέγχου, αποφασίσαμε να προτείνουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο να δοθεί στο ελεγκτικό γραφείο μία ειδική εντολή διαχειριστικού ελέγχου ετών χρήσης 2016-2017-2018 και 2019 όπου και δόθηκε για την οριστικοποίηση των ποσών που έχουν υπεξαιρεθεί έτσι ώστε να υπάρξει και να λάβουμε μία ειδική έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που να πιστοποιεί το ακριβές ποσό των υπεξαιρέσεων ταμειακών διαθεσίμων και στην οποία μπορεί να βασιστεί η διεκδίκηση του ποσού και να γίνουν όποιες νομικές ενέργειες αποφασίσει το όργανο Διοίκησης της ΔΕΥΑ Ηράκλειας.
Ο Ορκωτός δεσμεύτηκε ότι αν προκύψει η ανάγκη να ελεγχθούν και ταμειακές αναλήψεις που έγιναν και μέσα στο 2015 και το 2014 θα το κάνει.

Πάμε σε άλλα σοβαρά διαχειριστικά ευρήματα της έκθεσης ελέγχου του Ορκωτού Λογιστή.

Σε δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε το έτος 2018 υπήρξε ανυπαρξία και υπερβάσεις συμβάσεων.

Σε ορισμένους προμηθευτές δεν βρέθηκε σύμβαση όπου από τον νόμο ήταν υποχρεωμένη η Επιχείρηση να υπάρχει σύμβαση.
Υπήρχαν δαπάνες σε προμηθευτές χωρίς συμβάσεις με ποσά πάνω από τις 2.500€ όπου σύμφωνα με τον νόμο είναι υποχρεωτική η σύμβαση.
Υπήρχε δαπάνη σε προμηθευτή 25.500€ χωρίς σύμβαση, 14.900€ χωρίς σύμβαση 4.470€ χωρίς σύμβαση.
Εντοπίσθηκαν και περιπτώσεις που η σύμβαση που συνάφθηκε με τον προμηθευτή δεν κάλυπτε το ποσό της πραγματοποιθείσας δαπάνης.
Ενδεικτικά αναφέρω ένας προμηθευτής ενώ είχε σύμβαση συνολικής αξίας 29.140€ η συνολική πραγματοποίησα δαπάνη προς την ΔΕΥΑΗ είναι 97.936,10€.
Προμηθευτής ενώ είχε σύμβαση συνολικής αξίας 29.140€€ η συνολική πραγματοποίησα δαπάνη προς την ΔΕΥΑΗ είναι 36.584,52€.
Άλλος προμηθευτής ενώ είχε σύμβαση συνολικής αξίας 11.723,40€ η συνολική πραγματοποίησα δαπάνη προς την ΔΕΥΑΗ είναι 40.333,43€.

Σε πολλές περιπτώσεις είχαμε μη διενέργεια διαγωνισμών χρήσης του 2018 είτε με την συνοπτική διαδικασία (πρόχειρος) είτε με τη διενέργεια τακτικού διαγωνισμού (ανοικτού ή κλειστού).
Σύμφωνα με το νόμο 4412/2016 από ποσά πάνω των 20.000€ και μέχρι 60.000€ απαιτείτε διαγωνισμός με συνοπτική διαδικασία (πρόχειρος).
Άνω του ποσού των 60.000€ απαιτείτε διενέργεια τακτικού διαγωνισμού (ανοικτού ή κλειστού).

Διαγωνισμός με συνοπτική διαδικασία (πρόχειρος) έπρεπε να γίνει στις παρακάτω περιπτώσεις
Προμηθευτής με πραγματοποιθείσα συνολική δαπάνη εντός 2018 50.324,63€ χωρίς ΦΠΑ
Προμηθευτής με πραγματοποιθείσα συνολική δαπάνη εντός 2018 34.571,42€ χωρίς ΦΠΑ
Προμηθευτής με πραγματοποιθείσα συνολική δαπάνη εντός 2018 32.526,96€ χωρίς ΦΠΑ
Προμηθευτής με πραγματοποιθείσα συνολική δαπάνη εντός 2018 29.503,65€ χωρίς ΦΠΑ
Προμηθευτής με πραγματοποιθείσα συνολική δαπάνη εντός 2018 20.601,19€ χωρίς ΦΠΑ
Προμηθευτής με πραγματοποιθείσα συνολική δαπάνη εντός 2018 20.567,74€ χωρίς ΦΠΑ.

Διενέργεια τακτικού διαγωνισμού (ανοικτού ή κλειστού) έπρεπε να γίνει στην παρακάτω περίπτωση.
Προμηθευτής με πραγματοποιθείσα συνολική δαπάνη εντός 2018 79.002,50€ χωρίς ΦΠΑ

Μας είχατε πει κύριε πρώην Δήμαρχε ότι επειδή όλοι οι υδατόπυργοι από το 2016 περιήλθαν στην ΔΕΥΑΗ αυξήθηκε το ποσό που έπρεπε να πληρώνει η επιχείρηση για ρεύμα και για αυτό δημιουργήθηκε το έλλειμα.
Συμφωνώ ότι τα έξοδα για την ΔΕΗ αυξήθηκαν αλλά κύριοι συνάδελφοι από το 2017 σύμφωνα με την παραγρ.6 του άρθρου 10 του νόμου 1069/80 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 του νόμου 4483/17 που αναφέρει ότι στα τέλη και τις δαπάνες που προβλέπονται στο παρόν άρθρο υπόκεινται όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού Δημοσίου άρα ο Δήμος θα έπρεπε να πληρώνει τέλη ύδρευσης. Από το 2017 κύριοι συνάδελφοι ο Δήμος μέχρι και το 2019 κατέβαλε το συνολικό ποσό 709.267,85€.
ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
2017 254.778€
2018 148.284,85€
2019 267.405€ μέχρι 3/7-2019 ΚΑΙ 38.800€ 19/12/2019
ΣΥΝΟΛΟ 709.267,85€
Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούσαν για τα παραπάνω έξοδα για την ΔΕΗ;
Γιατί δεν ανησύχησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, γιατί δεν ανησυχήσατε εσείς κύριε πρώην Δήμαρχε και κύριοι Αντιδήμαρχοι που ασκούσατε εξουσία και γνωρίζατε το ποσό των χρημάτων που πήρε η ΔΕΥΑ Ηράκλειας από τον Δήμο;
Για ποιο λόγο δεν μειωνόταν το έλλειμα αλλά συνεχώς αυξανόταν;
Υπάρχει απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΥΑ Ηράκλειας στις 8-6-2017 για έλεγχο της Επιχείρησης από Ορκωτό Λογιστή για τα έτη 2016-2017 και υπογραφή σύμβασης 21-8-2017.
Μετά από τρία χρόνια ο έλεγχος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν έχουμε Εκθέσεις ελέγχου ούτε για το 2016 ούτε για το 2017.
Για ποιο λόγο κύριοι Συνάδελφοι δεν ολοκληρώθηκε ο έλεγχος; Δεν έπρεπε να ανησυχήσετε;
Εμείς κύριες και κύριοι Συνάδελφοι δεν είμαστε μάγοι, κάναμε το αυτονόητο αυτό που έπρεπε να κάνετε εσείς.

Τελειώνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ηράκλειας για την άψογη συνεργασία που έχουμε και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Επιχείρησης Δημήτριο Τζίκα για το άψογο διοικητικό του έργο. Όλοι μαζί θα πάμε την Επιχείρηση εκεί που της αξίζει.
Αρωγός της προσπάθειας εξυγίανσης της Επιχείρησης ήταν φυσικά και ο Δήμαρχος μας Γεώργιος Κουτσάκης που μας συμπαραστέκεται σε κάθε μας προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ!

Ηράκλεια, 24-06-2020
Μπουντράκης Μαλαματής
Δημοτικός Σύμβουλος Ηράκλειας – Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.