Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρώτα πρέπει να δούμε τον ρόλο και την ποιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Το πολιτικό και διοικητικό σύστημα στην Ελλάδα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως κομματικό και συγκεντρωτικό. Συγκεντρωτικό γιατί διοικείται από ένα κέντρο, το αθηναϊκό κράτος. Κομματικό γιατί όλη η διοίκηση και οι θεσμοί είναι κομματικοποιημένοι. Κομματικά μέλη και παρατρεχάμενοι.
Στην Ελλάδα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι και αυτή ένα εξάρτημα του κομματικού συγκεντρωτισμού. Οι εκάστοτε δήμαρχοι και τοπικοί ‘άρχοντες’ είναι κομματικοί. Οι αξίες και το κίνητρο για τη συμμετοχή στη τοπική αυτοδιοίκηση είναι το προσωπικό όφελος και ενίοτε ο οικονομικός πλουτισμός. Έτσι το συγκεντρωτικό κομματικό κράτος έχει τα μακριά του χέρια σε κάθε πόλη και χωριό. Σε ανταμοιβή των υπηρεσιών τους ο μη έλεγχος και η διαφθορά στη τοπική αυτοδιοίκηση.
Να έχουμε εμπιστοσύνη λοιπόν σε αυτό το θεσμό και στα στελέχη του, έτσι όπως δομήθηκε α λα γκρέκα, ώστε να διοικεί και να έχει την ευθύνη για τις σχολικές μονάδες; Τα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν το ήθος και τις ικανότητες για αυτό το σημαντικό έργο;
Την απάντηση την ξέρουμε πολύ καλά! Τα τραγικά και ανείπωτης οδύνης γεγονότα, όπως αυτό του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, μας οδηγούν στο να σκεφτούμε ξανά το αρχικό ερώτημα: "Να εμπιστευτούμε στην τοπική αυτοδιοίκηση τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των σχολείων μας και συνακόλουθα την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών;;;;;"
(Αντιγραφή από την ανάρτηση του καθηγητή του ΠΤΔΕ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Χαράλαμπου Λεμονίδη με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο 9ο Δημ. Σχολείο Σερρών)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.