Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Π.Ε Σερρών : Πρόσω ολοταχώς για τέσσερις ( 4 ) δήμους το 2028


 
 
 
 
 
Οικονομική ασφυξία αναμένεται να προκαλέσει στους μικρούς περιφερειακούς δήμους ( ανάμεσα τους και οι 6 Σερραικοι δήμοι της περιφέρειας  ) . Η οριστικοποιήση των αποτελεσμάτων της απογραφής , καθώς η μείωση του πληθυσμού ( θυμίζουμε οτι στην ΠΕ Σερρών οι 6 δήμοι της περιφέρειας παρουσιάζουν μείωση πληθυσμού από 20% εως 33% ) .Θα μειώσει κατά πολύ την χρηματοδότηση τους από τους φορείς του δημοσίου ( ΚΑΠ ).Αφού γίνεται αναλογικά με βάση τον πληθυσμό του κάθε δήμου.
Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που ξεκινά σήμερα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον , η τοποθέτηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών , σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η χρηματοδότηση των δήμων για το 2023 .Η ΚΕΔΕ έχει θέσει ως αίτημα όχι μόνο να παραμείνουν ως έχουν τα κριτήρια χρηματοδότησης ( μη λαμβάνοντας υπόψη την απογραφή του 2021 ) , άλλα να υπάρξει και γενναία αυξηση λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους . Αν η εισήγηση της ΚΕΔΕ δεν γίνει αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αρκετοί δήμοι στο τέλος του 2023 θα βρεθούν μια ανάσα από την χρεωκοπία καθώς θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους κόστη.
Με όλα αυτά επανέρχεται στο τραπέζι η πρόταση που υπάρχει εδώ και καιρό στο συρτάρι του υπουργείου εσωτερικών και κάνει  λόγο για μείωση του αριθμού των δήμων από 325 σε 150 με 160 το 2028.
Θυμίζουμε οτι αν εφαρμοστεί η πρόταση , στην ΠΕ Σερρών  θα μείνουν 4 δήμοι . Δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης ενώνονται . Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά καταργείται και τα χωριά που τον συγκροτούν θα ενταχθούν  στον δήμο Σερρών και στον νέο δήμο που θα προκύψει από την ένωση των δήμων Νεας Ζίχνης και Αμφίπολης . Ο δήμος Ηράκλειας καταργείται και απορροφάται από τους δήμους Σιντικής και Βισαλτιας και πιθανόν ( χωριά του πρώην δήμου Σκοτουσσας ) απο των Σερρών .
Παραμένουν οι δήμοι Βισαλτιας, Σιντικής και Σερρών και ο νέος δήμος που θα προκύψει από τους δήμους Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.