Οι τράπεζες και ήξεραν τον κίνδυνο χρεοκοπίας και έπαιρναν μέτρα για να περιορίσουν τις ζημιές τους.
Το νομικό άλμα του Αρείου Πάγου, που αποφαίνεται ότι κανείς «μέσος
λογικός, ευσυνείδητος και επιμελής άνθρωπος», άρα ούτε και οι τράπεζες ως… συλλογικός νους των αποταμιευτών, μπορούσε να προβλέψει τον Μάρτιο 2010 ότι το ελληνικό κράτος θα χρεοκοπούσε, συγκρούεται με τη στοιχειώδη μνήμη, που ελπίζουμε ότι ακόμη δεν έχει γίνει… μνήμη χρυσόψαρου. Ιδού μερικά πράγματα που διαψεύδουν τον ισχυρισμό (τα ανακαλέσαμε με τη βοήθεια του δικηγόρου Σ. Φουρτουνίδη):■ Στις 18/12/2008 ο Κώστας Σημίτης μίλησε στη Βουλή για προσφυγή στο ΔΝΤ σε περίπτωση δυσκολίας δανεισμού από τις αγορές, ξεσηκώνοντας σάλο. Δύο μέρες μετά, ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης αναφερόταν σε κίνδυνο χρεοκοπίας, επικαλούμενος δημοσίευμα των «Financial Times».
■ Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, στην Εκθεσή του για το 2008 ανέφερε την ανησυχία των αγορών για το έλλειμμα και το ψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, τη διεύρυνση των σπρεντ και την επικίνδυνη αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο 5% (όσο και σήμερα). Ο Γ. Προβόπουλος, άλλωστε, έχει αποκαλύψει ότι είχε μιλήσει για κίνδυνο χρεοκοπίας στον Κ. Καραμανλή το καλοκαίρι του 2009.
■ Η Εθνική Τράπεζα (που δικαιώθηκε για... άγνοια κινδύνου από τον Α.Π.) στις εκθέσεις 2008 και 2009 κατέγραφε τον επιτοκιακό κίνδυνο από τα ομόλογα και τη «δραματική άνοδο» των ασφαλίστρων κινδύνου, των περίφημων CDS, για τα οποία η ίδια έπαιρνε μέτρα «αντιστάθμισης κινδύνου» (την ώρα που καθησύχαζε τους πελάτες της).
■ Ανάλογες προειδοποιήσεις περιέχει έκθεση της Eurobank για το 2009. Μάλιστα, στην επόμενη έκθεση για το 2010 αποκάλυπτε προετοιμασία για το μεγάλο κούρεμα, με μεταφορά ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο των «Δανειακών χρεωστικών τίτλων». Αναλυτές της ίδιας τράπεζας (Μονοκρούσος, Αρακελιάν) σε μελέτες το 2009 προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, λόγω κατάρρευσης της εμπιστοσύνης των αγορών. Εναν χρόνο μετά (9/2/2010) μελετητές της Eurobank (Μαλλιαρόπουλος, Αναστασάτος) επισήμαναν ευθέως ότι μεγάλα τμήματα των αγορών και θεσμικών παραγόντων εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.
■ Την ίδια περίοδο, ο καθηγητής και μετέπειτα υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, τότε επικεφαλής ερευνών της Eurobank, έγραφε στο «Βήμα» (21/2/2010) ότι η πιστοληπτική υποβάθμιση της χώρας και το «βαθύ έλλειμμα ανταγωνιστικότητας μειώνουν τις πιθανότητες η Ελλάδα να παραμείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της».
■ Στις 7/5/2010, λίγες μέρες μετά την αναγγελία προσφυγής στο ΔΝΤ και το πρώτο Μνημόνιο, δημοσιεύτηκε η μελέτη των Λι Μπουκχάιτ και Μίτου Γκούλατι «Πώς να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει παραδεχτεί ότι ο Μπουκχάιτ είναι ανάμεσα στους ειδικούς των αναδιαρθρώσεων χρέους που είχε συμβουλευτεί η τότε κυβέρνηση.
■ Ακόμη και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου από τον Μάρτιο του 2010 προειδοποιούσε τις κυπριακές τράπεζες να αποφεύγουν τους ελληνικούς τίτλους που είχαν υποβαθμιστεί στην κατηγορία των σκουπιδιών.
Το συμπέρασμα από αυτές τις υπενθυμίσεις ήταν ότι οι τράπεζες και ήξεραν τον κίνδυνο και έπαιρναν μέτρα για να περιορίσουν τις ζημιές τους. Πράγμα που δεν έκαναν για τους πελάτες τους. Κι αν το αντεπιχείρημα (στο οποίο προσφεύγει και ο Α.Π.) είναι ότι και οι τράπεζες δεν απέφυγαν τη ζημιά, η απάντηση σ’ αυτό είναι ότι αυτές αποζημιώθηκαν με τις ανακεφαλαιοποιήσεις με δημόσιο χρήμα άνω των 45 δισ. ευρώ που πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Τους 15.000 ομολογιούχους ποιος τους αποζημίωσε για το 1 δισ. που έχασαν το 2012.
https://www.efsyn.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.