Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Σερρες : Στα κάγκελα οι εκτατικοί κτηνοτρόφοι με ενίσχυση για ζωοτροφές


Ουσιαστικά παραδέχτηκε το λάθος της κυβέρνησης στον τρόπο πληρωμής της ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την συνάντηση που είχε με κτηνοτρόφους από τις Σέρρες, στις 24 Σεπτεμβρίου 2022.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο η Ελπίδα Σιδηροπούλου, αντιπρόεδρος της ΠΕΚ και πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Σερρών, «μετά την ημερίδα για τα βιολογικά στην έκθεση της SerExpo ο κ. Γεωργαντάς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή, είχε συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Όπως τονίσαμε στον Υπουργό ΑΑΤ ο αλγόριθμος με βάση τον οποίο θα καταβληθεί η ενίσχυση των 90 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών είναι λανθασμένος. Ειδικότερα στο 70% της αγοράς κρέατος στην χώρα πας προέρχεται από εκτατικές εκτροφές. Οι κτηνοτρόφοι πουλάνε ζωντανά τα ζώα τους σε έμπορους ή παχυντές. 

Αυτό σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι εκτατικής μορφής, αιγοπροβατοτρόφοι και βοοτρόφοι, δεν θα μπορούν να εισπράξουν την ενίσχυση. Όπως όλα δείχνουν τα χρήματα αυτά θα πάνε σε μεγαλοκτηνοτρόφους σταυλισμένης μορφής ή παχυντές.

Στην εκτατική κτηνοτροφία τα ζώα βόσκουν ελεύθερα από τον Απρίλιο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου και τον υπόλοιπο χρόνο τρέφονται με ζωοτροφές. Επίσης στην βοοτροφία ταΐζουν με ζωοτροφές για 3 χρόνια την αγελάδα για να γεννήσει το μοσχάρι. Στην αιγοπροβατοτροφία θα πρέπει να ταΐζουν τις μάνες και τα αρνιά. 

Αναλύσαμε τον τρόπο που εκτρέφουμε τα ζώα μας και στη συνέχεια ο υπουργός παραδέχτηκε το λάθος και κατάλαβε ότι είχαμε δίκιο. Όπως μας ανέφερε θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να αλλάξει τον τρόπο που θα καταβληθεί η ενίσχυση για να γίνει μια δίκαιη κατανομή όσον αφορά τον αλγόρυθμο.

Στη συνέχεια ο υπουργός Μεταφορών και βουλευτής Σερρών κ. Καραμανλής μεσολάβησε για να υπάρξει ενημέρωση του πρωθυπουργού, ώστε να αυξηθεί το σχετικό κονδύλι και να μην υπάρξουν αδικίες στους κτηνοτρόφους σε μια τόσο δύσκολή χρονική περίοδο. Ο κ. Γεωργαντάς υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα με τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης. 

Αυτό που έγινε κατανοητό είναι ότι οι κτηνοτρόφοι απειλούνται με οικονομική καταστροφή και θα πρέπει να υπάρξουν γενναία μέτρα στήριξης αν θέλει η κυβέρνηση να συνεχίσει η χώρα μας να παράγει ζωικά προϊόντα».

Παϊσιάδης Σταύρος

 https://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.