Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ελλάδα μετά την (αν)ελευθερία του Τύπου κατακτάει τις τελευταίες θέσεις σε ελεύθερη οικονομία & νομικό σύστημα


Δύο ακόμα αρνητικά ρεκόρ κατέχει η Ελλάδα που προστίθενται σε αυτό της (αν)ελευθερίας του Τύπου.

Στους δείκτες οικονομικής ελευθερίας, η Ελλάδα βρίσκεται 153η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες με την μέτρηση να γίνεται σε σχέση με το μέγεθος του κράτους.. και στη 143η σε σχέση με τη νομοθεσία της.
Σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου, είναι ήδη γνωστό, η Ελλάδα κατέχει την 108η θέση θυμίζοντας χώρες Τρίτου Κόσμου με ολοκληρωτικά καθεστώτα.
Το σοβαρό έλλειμμα οικονομικής ελευθερίας δείχνει πως η Ελλάδα είναι ένα είδος «Σοβιετικής Ένωσης» δηλαδή τα πάντα συγκεντρώνονται και οργανώνονται γύρω από το κράτος. Το κράτος αποφασίζει ποιοι θα κάνουν δουλειές, γιατί θα της κάνουν και επίσης την κέρδη θα αποκομίσουν από αυτές.
Ο όρος ελεύθερη αγορά στην Ελλάδα αποκτά την έννοια του ανέκδοτου.
Επίσης, είναι γνωστό ότι χώρες με τεράστια και πολύπλοκα νομικά συστήματα υστερούν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Και σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα κατέχει μία πολύ χαμηλή θέση.
Στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας, σε γενικότερους δείκτες ελευθερίας η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μετά τη Βοσνία!
Οι πιο ελεύθερες χώρες στην Ευρώπη είναι οι Ελβετία, Δανία, Ολλανδία, Εσθονία, Αγγλία, Ιρλανδία, ενώ στον κόσμο Hong Kong, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία.
Φυσικά με τέτοια αρνητικά ρεκόρ καταντάει εντελώς παράλογο να μιλάμε για επένδυση.
Κανείς δεν έρχεται να επενδύσει σε μία χώρα με περίπλοκο νομικό καθεστώς και άρα περίπλοκο φορολογικό καθεστώς και επίσης σε μία χώρα στην οποία δεν έχει να κάνει με ιδιώτες και με τους κανόνες ελεύθερης αγοράς αλλά με το αν θα είναι αρεστός στους κρατικούς λειτουργούς και αν θα υπακούει στο κράτος.
Οι δύο αυτοί οι δείκτες σε συνδυασμό με τον επίσης αρνητικό δείκτη της ελευθερίας του τύπου δείχνουν μία χώρα με σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αλλά πρωτίστως με σοβαρότατο πολιτικό πρόβλημα.
Το οικονομικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με τις κατάλληλες πολιτικές, το πολιτικό όμως πρόβλημα πως μπορεί να λυθεί;

«Στους δείκτες (οικονομικής) ελευθερίας, η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 153 από τις 165 χώρες μέτρησης σε σχέση με το μέγεθος του κράτους και στη θέση 143 σε σχέση με τη νομοθεσία της. Στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας, σε γενικότερους δείκτες ελευθερίας, βρίσκεται στην προτελευταία θέση μετά τη Βοσνία.

Οι πιο ελεύθερες χώρες στην Ευρώπη είναι οι Ελβετία, Δανία, Ολλανδία, Εσθονία, Αγγλία, Ιρλανδία, ενώ στον κόσμο Hong Kong, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία.
Ας συζητήσουμε όμως λίγο ακόμη για επιδόματα και εφαρμογές στο γκοβ τζιάρ και πόσο ωραία τα είπε ο Μητσοτάκης στο Κοκρέσο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.