Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών : Αλ.Χαρίτσης - «το ταγκό χρειάζεται δύο»


 

 

 

Η ενεργειακή κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης τύπου που έδωσε στο ξενοδοχείο ΕΛΠΙΔΑ ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης (Βουλευτής Μεσσηνίας) ο οποίος πραγματοποίησε ημερήσια επίσκεψη στις Σέρρες, την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, καλεσμένος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σερρών.


Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εδώ και μήνες μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία όπως επισήμανε στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν έναν χρόνο, που περιλαμβάνει τρεις πυλώνες: στήριξη, ελάφρυνση και ρύθμιση:
«Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών.

 Ελάφρυνση συγκεκριμένων φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν να κάνουν κυρίως με το κομμάτι της ενέργειας και των τροφίμων.

Έχουμε καταθέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο τροπολογία για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτερα επιτρεπτά ευρωπαϊκά επίπεδα, αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην ικανοποιήσει αυτό το μέτρο, το οποίο το ζητούν όλοι οι παραγωγικοί φορείς.

Το βασικότερο κατά την γνώμη μου, το ζήτημα της αποφασιστικής ρύθμισης των αγορών, δεν είναι δυνατόν σ’ αυτές τις συνθήκες να βλέπουμε ειδικά στον κλάδο της ενέργειας λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ελάχιστοι επιχειρηματικοί όμιλοι κερδοσκοπούν σε βάρος μιας ολόκληρης κοινωνίας.


Δεν είναι δυνατόν, αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο ενέργειας κάθε μέρα να παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της βιομηχανίας. Δεν είναι δυνατόν σ’ αυτές τις συνθήκες να εφαρμόζεται στο 100% η κατάπτυστη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία μετακυλύει το σύνολο του κόστους στο σύνολο καταναλωτή».

Ο κ. Χαρίτσης Ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως στα 4,5 χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε η παραμικρή αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Αναδιάρθρωση του Ταμείου Ανάκαμψης

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ, (30δις ευρώ) που ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ δεν σκοπεύει να το διαθέσει  να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά θα κατευθύνει την χρηματοδότηση στις πολύ μεγάλες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετικό σχεδιασμό και σκοπεύει αν γινει κυβέρνηση να το ξανασχεδιάσει με στόχο να συμπεριληφθούν και μικρομεσαίες σε αυτό.


Για τη Συμφωνία των Πρεσπών…

Σε ερώτηση για την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, δήλωσε πως την περίοδο εκείνη αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία στρατηγικά ζητήματα, μεταξύ αυτών και η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Χαρίτσης “αναβάθμισε την γεωπολιτική θέση της χώρας μας διεθνώς”. Παράλληλα ο κ.Χαρίτσης επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα λέγοντας: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τώρα τιμάει και σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ άλλα έλεγε από πριν…”

Εκλογές στον ορίζοντα

Ο κ.Χαρίτσης δήλωσε πως “βλέπει” σύντομα εκλογές αλλά διευκρίνισε πως αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού. Απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε ως το πιο δεξιό  κόμμα της βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια νεοφιλελεύθερη, αυταρχική κυβέρνηση”.

Αντίθετα υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε συνεργασία με κόμματα που ανήκουν στις προοδευτικές δυνάμεις, συγκαταλέγοντας σε αυτά και το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη υπογραμμίζοντας πως θα μπορούσε να προκύψει μετεκλογική συνεργασία, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο, δηλαδή στις προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς. Αλλά όπως χαρακτηριστικά τόνισε «το ταγκό χρειάζεται δύο» για να γίνει!

Οι εκλογικοί στόχοι

Ο κ.Χαρίτσης ανέφερε πως είναι αναγκαία η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας και τόνισε πως αυτός είναι και ο στόχος τς παράταξης. Θεωρεί πως οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, ο κόσμος δείχνει να έχει μια οργή για την κυβέρνηση και την «αναλγησία» που δείχνει απέναντί τους, με την αδράνεια αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης τώρα και της πανδημίας πριν.

Σε ερώτησή μας αν φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ να εισπράξει αυτή την οργή του κόσμου, αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές, είπε πως δεν φοβάται γιατί αντιμετωπίζει με εντιμότητα τους πολίτες λέγοντας αλήθειες.

Οσο αναφορά τον εκλογικό στόχο στην ΠΕ Σερρών παίρνοντας τον λόγο τόσο ο Βουλευτής Λευτέρης Αβραμάκης, όσο και ο Υπεύθυνος Θεματικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπουχτσής, δήλωσαν πως ο στόχος για την ΠΕ Σερρών είναι η άνοδος των ποσοστών και η κατάκτηση δύο εδρών στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές (σ.σ. για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει το ποσοστό του πάνω από 26% στις Σέρρες)   


Η επίσκεψη Χαρίτση στις Σέρρες

Η επίσκεψή του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Σέρρες ξεκίνησε τω πρωί, με την συνάντηση με παραγωγούς και μικροπωλητές στην λαϊκή αγορά της πόλης των Σερρών. Στην συνέχεια επισκέφθηκε δύο δυναμικά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις των Σερρών, την βιομηχανία απορρυπαντικών FLOS και τον Αγρότυπο, εταιρεία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και συζήτησε με τους ιδιοκτήτες τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

 

Το μεσημέρι έδωσε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ.

Το απόγευμα είχε συνάντηση με την διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών και τον Πρόεδρο Θανάση Μαλιαρά και συζήτησε τα προβλήματα με φορείς κλάδων επιχειρηματιών της εστίασης, των γυμναστηρίων και του εμπορικού συλλόγου.


Στην συνέχεια περιηγήθηκε στην αγορά της πόλης των Σερρών και η επίσκεψή του ολοκληρώθηκε με συνεστίαση μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην «Αυλή» στον Λευκώνα.

Ο κ. Χαρίτσης κατά την περιοδεία του στις Σέρρες συνοδευόταν από τον Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρη Αβαμάκη, τον Συντονιστή Ν.Ε Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μιχάλη Κρατερό, τον Υπεύθυνο Θ.Ε. Οικονομίας και Ανάπτυξης Ν.Ε Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Καρπουχτσή, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Θένια Χαραλαμπίδου και Θωμά Μπουρνάρη, την πρώην βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες Αφροδίτη Σταμπούλη και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών.


https://www.anexartitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.