Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Όταν ο Μητσοτάκης ασκεί βέτο σε Ανδρέα, Καραμανλή και Σημίτη για το… βέτο


«Βέτο» σε Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και

Κώστα Καραμανλή βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας σήμερα απόλυτα υπάκουος στους κανόνες.

Ο πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους της «Washington Post», στο Πανεπιστήμιο Georgetown University είπε χαρακτηριστικά ότι «όσοι ανήκουν στο ΝΑΤΟ, πρέπει να συμφωνούν με τους κανόνες και το ίδιο πρέπει να γίνει «με τους κανόνες και της Ευρώπης. Όπως δε συμπλήρωσε «περιμένω αυτό το ζήτημα να επιλυθεί γοργά και θεωρώ ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την είσοδο της Φινλανδία και της Σουηδίας γιατί αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Δεν νομίζω ότι είναι ο καιρός να χρησιμοποιηθεί η πιθανή ένταξη δυο χωρών στο ΝΑΤΟ σε επίπεδο παζαριού».

Ο πρωθυπουργός επί της ουσίας ξεχνά ότι ήταν ο ίδιος που προεκλογικά έλεγε ότι «δεν θα απεμπολήσω το δικαίωμα για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ - ΕΕ». Μάλιστα εις διπλούν τον Μάρτιο του 2019 και τον Ιανουάριο του ίδιου έτους είχε θέσει στη δημόσια συζήτηση τα περί βέτου, περίοδος της ολοκλήρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να υπενθυμιστεί ότι η Ελλάδα 4 +1 φορές είχε ασκήσει βέτο στο πρόσφατο παρελθόν και αυτές οι περίοδοι ήταν:

-Το 1984 η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Θεόδωρο Πάγκαλο άσκησε βέτο για το αίτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής γεωργίας με 3,5 δισ. ECU από το ευρωπαϊκό προυπολογισμό.

Με το βέτο η Ελλάδα πάγωσε τις διαπραγματεύσεις για την διεύρυνση της τοτε ΕΟΚ με την Ισπανία και την Πορτογαλία και τελικά χρηματοδοτήθηκε με 2,5 δισ. ECU.

-Από το 1986 η Ελλάδα πάγωσε την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΟΚ για να προωθηθεί η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ.

-Το 1999 άσκησε βέτο στην ένταξη των χωρών της Αν. Ευρώπης προκειμένου να εξασφαλίσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Και την εξασφάλισε με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι.

-Το 2008 η Ελλάδα απείλησε με βέτο με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και ΥΠΕΞ την Ντόρα Μπακογιάννη τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ προκειμένου να μην προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ χωρίς να έχει λυθεί το ονοματολογικό.

-Το 2009 άσκησε βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Β. Μακεδονία ( τότε ΠΓΔΜ) λόγω και πάλι ονοματολογικού. 

 https://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.