Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Δήμος Σερρών : Περι μουσειων η νέα παρέμβαση Τερζή


 

 

«Από τα εντυπωσιακά εγκαίνια του «Μουσείου Ξενάκη» στην εντυπωσιακή απουσία εκδηλώσεων και δράσεων για τη Διεθνή ημέρα Μουσείων…»
«Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δήμου Σερρών»

18η Μαΐου, ημέρα αφιερωμένη, όπως κάθε χρόνο, στα μουσεία και σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στην ανάδειξή τους καθώς και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων».
 Ο φετινός εορτασμός επικεντρώνεται στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: α) Βιωσιμότητα, β) Καινοτομία - Νέες τεχνολογίες - Προσβασιμότητα, γ) Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.
Μόλις πριν από πέντε ημέρες πραγματοποιήθηκαν τα εντυπωσιακά εγκαίνια του νέου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Κωνσταντίνου Ξενάκη». Μία «κιβωτός» πολιτισμού που γεννά νέες προοπτικές, καλλιεργεί καινοτόμες δράσεις, συντηρεί και διατηρεί υψηλό το πολιτιστικό επίπεδο, ένστικτο και κριτήριο.
Σήμερα, Διεθνής Ημέρα των Μουσείων, απουσιάζουν στον Δήμο μας, από τον Δήμο μας, δράσεις και εκδηλώσεις για την ημέρα αυτή.
Εκτός κι αν η πρόσκληση, την τελευταία στιγμή, προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, «χρεώνεται» εκδήλωση!!!
 
2019, πριν από τρία χρόνια, «αθόρυβα» σε σχέση «με τα τύμπανα που ηχούν για κάθε τι που γίνεται σήμερα», την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη, συνεργάστηκαν το Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού, ο Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. και η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. για την πραγματοποίηση της «Εβδομάδας Αφιερωμένης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών».
Επτά ημέρες με διαλέξεις, επισκέψεις σχολείων και ενηλίκων, ξεναγήσεις σε επτά μουσεία της πόλης, δραστηριότητες για τα παιδιά, ειδικό πρόγραμμα «ΝΟΗΣΙΣ» από το «Πλανητάριο», διαγωνισμοί, χορευτικά και μουσική βραδιά. Όλα αυτά με την έμπνευση, την αμέριστη εθελοντική προσπάθεια, το ζήλο, την προσφορά και τον κόπο του συλλόγου «Φίλων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών», με πρωτεργάτη και οραματιστή τον Σπύρο Μαρκογιάννη.
Δύσκολο εγχείρημα μα έγινε πράξη και στέφτηκε με επιτυχία διότι υπήρξαν στην προσπάθεια πολύτιμα συστατικά, ο ενθουσιασμός, η αγάπη και ο ανθρώπινος παράγοντας.
Δυστυχώς τα επόμενα χρόνια η προσπάθεια δε συνεχίστηκε. Να ήταν μόνο ο ιός και η απαγορευτική καραντίνα; Φέτος;;;

Αντί Επιλόγου.
Πριν ένα χρόνο, στις 10 Απριλίου 2021 είχα αποστείλει Δ.Τ με τίτλο «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σερρών, με νέα προοπτική, μια πρόκληση και ευκαιρία».
    Ανάμεσα στα άλλα είχα γράψει τότε:
 « Ένα Μουσείο από τα καλύτερα στον Ελλαδικό χώρο που καλύπτει με τα εκθέματά του, το 80% της τοπικής μας πανίδας.
Ένα Μουσείο όμως που το ξεπέρασαν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της εποχής.
Στον Δήμο μας έγινε ένα μεγάλο βήμα. Ο χαρακτηρισμός και η ονομασία του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά σε «Πολιτιστικό Πάρκο Κωνσταντίνος Καραμανλής». Μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία.  
1ον Η μεταφορά και μετεγκατάσταση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο «Πολιτιστικό Πάρκο». Σε ένα από τα μεγάλα κτήρια του πρώην στρατοπέδου. Σε ένα χώρο εύκολα προσβάσιμο, με πάρκινγκ, σε φυσικό περιβάλλον, κοντά σε μια από τις εισόδους της πόλης, στον περιφερειακό και σε δύο μεγάλα ξενοδοχεία.
2ον Η μετατροπή του σε «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Περιβαλλοντολογικό - Τουριστικό Κέντρο Πληροφόρησης και Θεματικό Εργαστήριο». Με σύγχρονη αίθουσα προβολών και διαλέξεων. Με πληροφορίες για τα υπόλοιπα Μουσεία της πόλης και του Νομού. Με ενημέρωση και καθοδήγηση επισκεπτών για τις φυσικές ομορφιές και προορισμούς στο Νομό μας. Με διαδραστικά εργαστήρια και παιχνίδια. Με εκπαιδευτικά προγράμματα από την πρωτοβάθμια έως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μεταπτυχιακά προγράμματα. Με διασύνδεση και συνεργασία με άλλα μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.   
3ον Με προοπτική για περαιτέρω εμπλουτισμό του. Ήδη υπάρχει καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Σερρών (πρώην Τ.Ε.Ι.) ο οποίος έχει στην κατοχή του μια από τις μεγαλύτερες, ίσως τη μεγαλύτερη, συλλογή πεταλούδων που ζουν στον Ελλαδικό χώρο και έχει εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον να βοηθήσει στη δημιουργία τμήματος στο Μουσείο των Σερρών, με όλα τα είδη των πεταλούδων που απαντούν στο Νομό μας.
Το Νέο «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας» του Δήμου Σερρών μπορεί να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό έργο. Περιβαλλοντολογικός, Επιστημονικός, Εκπαιδευτικός Τουρισμός, σε συνδυασμό με πολιτιστικές δράσεις, με εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να δώσουν μια ταυτότητα στην πόλη, τον Δήμο και το Νομό μας».

Ο Δήμος Σερρών οραματίζεται τη δημιουργία δύο νέων Μουσείων στο «Πολιτιστικό Πάρκο Κωνσταντίνος Καραμανλής», την Πινακοθήκη Σερρών και το Μουσείο Ιστορίας Σερρών.
Προσωπική μου άποψη και πρόταση που επαναθέτω. Πρώτα από αυτά ή συγχρόνως, να προχωρήσουμε στη μετεγκατάσταση του υπάρχοντος «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Δήμου Σερρών», στο πολιτιστικό Πάρκο. Ενισχύοντας ρεαλιστικά, τη μελλοντική προοπτική δημιουργίας ενός πολυθεματικού μπλοκ Μουσείων, με κοινή φύλαξη, προβολή, τεχνολογικά εργαλεία, δράσεις, προγράμματα, παράλληλες και συνδυαστικές υποδομές και χρηματοδοτήσεις. Εξασφαλίζοντας καλύτερη οργάνωση και στελέχωση, εξοικονόμηση και στόχευση πόρων, προβολή, αναγνωρισιμότητα και επισκεψιμότητα.   

«Χριστός Ανέστη»

                                                                                               Με τιμή
 
                                                                                      Βασίλης Τερζής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.