Θα το γράψουμε όπως το αισθανόμαστε: Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να καταστήσει τα ελληνικά νησιά του Βόρειου Αιγαίου κέντρα εγκλωβισμένων μεταναστών προκειμένου να απομειωθεί η επιρροή της Λεπέν και του κινήματος των στρατηγών στην Γαλλία ώστε να κερδίσει ο Μακρόν τις προεδρικές εκλογές τότε είμαστε …. άξιοι της τύχης μας.
- Του Μανώλη Κοττάκη
Πως τεκμαίρεται αυτό; Από το γεγονός ότι ο Έλλην αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς έδωσε προσφάτως(21/5) μια λίαν ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην μεγάλη συντηρητική γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Γάλλων για την επέλαση του Ισλάμ στις συνοικίες των Παρισίων.
Και αυτό που περίπου τους είπε είναι ότι τα ελληνικά σύνορα και κατ επέκταση τα ελληνικά νησιά εκεί που ήδη κατασκευάζονται δομές για να υποδεχθούν στο μέλλον μεγάλους αριθμούς μεταναστών- η «Εστία» έχει αφιερώσει πρωτοσέλιδα της επανειλημμένως – θα είναι τα προκεχωρημένα φυλάκια της Ευρώπης.
Το πλέον ενοχλητικό στην υπόθεση αυτή για την οποία έχουμε ούτως ή άλλως διαρκή ενημέρωση από την Χίο, την Λέσβο και την Σάμο είναι ότι με αφορμή την συνέντευξη του κυρίου Σχοινά εξέδωσε ανακοίνωση ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς και από τις διατυπώσεις του και τις θέσεις του -που έμειναν αναπάντητες- φαίνεται να έχει βγαίνει στον Επίτροπο από τα… δεξιά ! Ζητώντας – για πρώτη φορά -επιστροφές παράνομων μεταναστών στην Τουρκία. Ποιος ο ΣΥΡΙΖΑ!! Στον οποίο εξαπολύαμε επιθέσεις στο παρελθόν με αφορμή τις δηλώσεις Τσίπρα ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», τις δηλώσεις Βίτσα περί «ελληνοποιήσεων Πακιστανών», τις δηλώσεις Φίλη κατά του φράκτη του Έβρου και τις δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι «οι μετανάστες λιάζονται».
Φοβόμαστε ότι όπως πάμε οι μετανάστες θα λιάζονται στις πλατείες των νησιών και επί ΝΔ! Όχι μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ. Με θύματα τους κατοίκους των ακριτικών μας νησιών. Την πληθυσμιακή σύνθεση των οποίων θα αλλοιώσουν σε μόνιμη βάση. Θυσιάζοντας τα! Για ποιο λόγο;
Ακούσατε, ακούσατε! Για να νικήσει ο Μακρόν την Λεπέν! Και για να αντέξουν στην πίεση οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες. Είναι προφανώς το δώρο της ΕΕ προς την Ελλάδα για την συμπλήρωση 40 ετών από την ένταξή της. Δε θα επεκταθούμε περισσότερο. Θα παραθέσουμε τις δηλώσεις του κυρίου Σχοινά στην «Φιγκαρό», όπως τις καταχώρισε σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ . Θα παραθέσουμε και τις δηλώσεις του τομεάρχη Μπουρνούς, που απέχουν από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ του 3%, έως και «επιστροφές»’ στην Τουρκία ζητά. Και θα σας αφήσουμε να εξαγάγετε μόνοι τα συμπεράσματα σας.
Μαργαρίτης Σχοινάς στην Figaro: «Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς προστασία των συνόρων της ΕΕ» 21/05/2021 12:05ΑΠΕ-ΜΠΕΑθήνα
«Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ», υπογραμμίζει ο Έλληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.
O κ. Σχοινάς αναφέρει στη συνέντευξή του πως το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, που βρίσκεται υπό συζήτηση, είναι βασισμένο «στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στον περιορισμό των αφίξεων». Η Frontex, προσθέτει, «διαθέτει ένα προϋπολογισμό 6 δισεκ. ευρώ –έναντι δύο δισεκ. προηγουμένως–, θα εξοπλισθεί με πλοία και ελικόπτερα και, με ορίζοντα το 2027, θα απασχολεί περίπου 10.000 λιμενικούς, ένστολους και ενόπλους».
Επίσης οι Βρυξέλλες θα ενισχύσουν τις συμπράξεις «με τις χώρες τράνζιτ και τις χώρες προέλευσης» διότι, όπως τονίζει ο Έλληνας επίτροπος, «η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει αυτές τις χώρες να προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στους πληθυσμούς τους ώστε αυτοί να παραμένουν εκεί αντί να διακινδυνεύουν απευθυνόμενοι σε διακινητές».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει επίσης πως χώρες, όπως η Τουρκία ή το Μαρόκο, «οφείλουν να κατανοήσουν πως δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού, ενώ εκτιμά πως οι χώρες αυτές «θα λογαριάσουν μεσοπρόθεσμα το συμφέρον που έχουν να συνεργασθούν με την Ευρώπη». Όσον αφορά κατηγορίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις, των οποίων έγινε στόχος και η Ελλάδα, ότι η Frontex, μαζί με μερικά κράτη μέλη, προβαίνει σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογραμμίζει πως «η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Frontex δεν απέδειξε πως υπήρξαν παράνομες επαναπροωθήσεις».
Η απελπισία που αισθάνονται πολλοί ευρωπαίοι πολίτες για την ανεξέλεγκτη συρροή αιτούντων άσυλο είναι κατανοητή, λέει ακόμη ο Έλληνας επίτροπος, καθώς «αποτελεί τον καρπό της πολυετούς απουσίας μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, «πρέπει οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να επωφελούνται απ’ αυτά που η Ευρώπη έχει να προσφέρει: δημόσια υγεία, στέγαση, παιδεία και εκπαίδευση. Σε αντάλλαγμα, οι πληθυσμοί αυτοί οφείλουν να αποδέχονται τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, δηλαδή να σέβονται το δημοκρατικό παιγνίδι, τις μειονότητες, τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια και στην κοινωνία».
«Ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, οφείλω να εξασφαλίσω ότι η Ευρώπη υπερασπίζεται την κουλτούρα της και ότι ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό της, όταν οι αξίες της δέχονται επίθεση», υπογραμμίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Δεν θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής χωρίς να προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ».
Η δήλωση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή από το ΑΠΕ
«Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνου για την «προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» έδωσε συνέντευξη στη γαλλική Figaro, για να καθησυχάσει τις εύπορες χώρες της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης, πως η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κρίσεων θα γίνεται κυρίως μέσα από την προστασία των συνόρων και τη μεγέθυνση και τον εξοπλισμό της Frontex, δηλαδή από τη μετατροπή της Ελλάδας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε ζώνη απώθησης και εγκλεισμού δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.
Δεν γνωρίζαμε ότι, για να περιφρουρηθεί ο “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής”, πρέπει να μονιμοποιηθεί η μετακύλιση βαρών και ευθυνών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που είναι χώρες εισόδου, αντί να θεσμοθετηθεί και υποχρέωση διαμοιρασμού αναλογικά σε όλα τα κράτη-μέλη των εισροών αιτούντων άσυλο. Ο κ. Σχοινάς δεν κάνει πια καν τον κόπο να δημιουργήσει την εικόνα ότι το νέο “Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου” θα κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.
Δεν γνωρίζαμε ακόμη ότι “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής” σημαίνει ότι οι πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, που αποτελούν τον επιθυμητό προορισμό όλων των μεταναστών και των προσφύγων, θα διαθέτουν σε μόνιμη βάση το προνόμιο να μην αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος που τους αναλογεί.
Ο κ. Σχοινάς λέει ότι επιθυμεί να «ενισχύσει τις συμπράξεις με τις χώρες τράνζιτ» εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεχνώντας βολικά πως η τόσο κρίσιμη διαφορά μεταξύ χωρών τράνζιτ και χωρών προορισμού υφίσταται και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες του Νότου, η Ελλάδα και ιδίως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αποτελούν κατεξοχήν τέτοιες περιοχές τράνζιτ. Παράλληλα, δεν αναφέρει καν, ότι, για να μειωθούν οι παράτυπες ροές, η συνεργασία της ΕΕ με χώρες τράνζιτ, όπως η Τουρκία, δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στον τερματισμό της απαράδεκτης εργαλειοποίησης, στην αντιμετώπιση των διακινητών και την αποδοχή επιστροφών, αλλά πρέπει να περιέχει και την καθιέρωση νόμιμων οδών μετανάστευσης και επανεγκαταστάσεων στην Ευρώπη. Ειδικά σήμερα που οι παράνομες ροές έχουν μειωθεί δραστικά. Προφανώς η νόμιμη μετανάστευση δεν είναι “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής”.
Ο κ. Σχοινάς λοιπόν μας λέει πως, προκειμένου να διατηρηθεί αυτό που εκείνος στενόμυαλα ορίζει σαν «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος θα πρέπει να γίνουν “προκεχωρημένα φυλάκια” αυτού του τρόπου ζωής, μόνιμες φυλακές δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων. Οι ακριτικοί πολίτες της χώρας μας πρέπει να τιμωρηθούν επειδή επιμένουν να ζουν στον τόπο τους.
Μας λέει, ότι οφείλει να εξασφαλίσει πως “η Ευρώπη υπερασπίζεται την κουλτούρα της και ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό της, όταν οι αξίες της δέχονται επίθεση”. Άραγε οι “αξίες και η κουλτούρα” της Ευρώπης δέχονται σήμερα επίθεση από τους αιτούντες άσυλο ή από τη νεοσυντηρητική λογική του “ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.