Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Δήμος Ηράκλειας : Γιώργος Κουτσάκης - Θα κριθούμε στο τέλος της θητείας μας


Στο κενό έπεσε η προσπάθεια στοχοποίησής μου, υποστηρίζει ο δήμαρχος Ηράκλειας

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

«Στο τέλος της θητείας μας θα φανεί στο σύνολό του το έργο μας, αλλά και ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο διοικούμε τον Δήμο», δηλώνει στο «Σ.Θ.» ο δήμαρχος Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης.

Υποστηρίζει ότι η ασφάλεια των δημοτών   παραμένει το υπ΄ αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί τη δημοτική αρχή  και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει αποφασιστικότητα να λυθεί το θέμα στο σύνολό του, ώστε η περιοχή να γίνει ξανά τόπος ασφάλειας και δημιουργίας.

Τονίζει ότι σύντομα  κάποια έργα  θα είναι ορατά στο Δήμο Ηράκλειας, ενώ αναφερόμενος στο ντόρο που δημιουργήθηκε προ ημερών, για τον οικονομικό έλεγχο των νομικών προσώπων, υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια κάποιων  έπεσε στο κενό.

Πως πορεύεστε στο Δήμο Ηράκλειας, ενώ  συνεχίζεται η πανδημία;

Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν με την εκ περιτροπής εργασία λόγω του κορωνοϊού, είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από την παραγωγή του δημοτικού έργου. Κάποια πράγματα θα αρχίσουν να φαίνονται πιο ευδιάκριτα προς όφελος των δημοτών μας. Δεν έχουμε παρεκκλίνει ούτε χαλαρώσει από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Κινούμαστε σταθερά στους άξονες του προγράμματος μας.

Στο τομέα της διαφάνειας, με πρωτοβουλίες δικές μας, ήρθαν στο φώς τα προβλήματα στη ΔΕΥΑΗ και αυτή την περίοδο τρέχει η προανακριτική διαδικασία. Στο τέλος της διαδικασίας θα φανούν και θα αποδοθούν  οι ευθύνες που υπάρχουν σε πρόσωπα. Τότε θα μιλήσουμε διαφορετικά. Αυτό που έχω να υπογραμμίσω είναι διαφάνεια υποσχεθήκαμε και αυτό κάνουμε.

Θα αναφερθώ όμως και σε κάτι άλλο που ταλάνισε τον Δήμο μας  και την κοινή γνώμη  πριν λίγο καιρό. Αφορά τους δημοσιονομικούς ελέγχους στην περίοδο 2011-2015 στα νομικά πρόσωπα και στο Δήμο.

Θα πω αυτό που συνέβη. Οι  έλεγχοι από την ελεγκτική επιτροπή του Δημοσίου έχουν γίνει σε όλα τα νομικά πρόσωπα. Και τα νομικά πρόσωπα είναι, εκτός από τον Δήμο, ο φορέας Πρόνοιας του Δήμου Ηράκλειας, η ΔΕΥΑΗ και η Κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Ηράκλειας.  Ήρθε κλιμάκιο  από το Κιλκίς,  κατόπιν εντολής από την Κεντρική Διοίκηση. Ο έλεγχος έγινε και δεν βρέθηκε ψεγάδι για κανένα νομικό πρόσωπο και αρχειοθετήθηκε. Βρίσκεται στο αρχείο της εισαγγελίας Σερρών  και εμείς έχουμε πάρει αντίγραφο.

Αναφέρθηκα πρόσφατα στο Δ.Σ. Ηράκλειας, γιατί έγινε κάποιος ντόρος ότι δήθεν δεν δίναμε στοιχεία για τον έλεγχο στα οικονομικά κάποιων νομικών προσώπων.

Τα δημοσιονομικά των νομικών προσώπων βρίσκονται στο σύστημα  διαύγεια όπου πρόσβαση έχει ο καθένας. Θα μπορούσαν να δουν τι υπάρχει στη διαύγεια.  Απέβλεπαν όμως στη στοχοποίησή μου για την περίοδο 2011-2015, όταν ήμουν πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης. Στη συνένωση των τριών επιχειρήσεων που ήταν η πρώην ΔΕΠΑΤΗ,  η Κοινωφελή επιχείρησης του Δήμου Σκοτούσσας και η αντίστοιχη του Δήμου Στρυμονικού είχαμε βρει ένα κενό που προερχόταν από την κοινωφελή επιχείρηση του Στρυμονικού. Αλλά με προσπάθεια μεγάλη, και του προσωπικού της επιχείρησης καταφέραμε να φέρουμε τα πράγματα ίσα βάρκα – ίσα πανιά, στον ισολογισμό της Κοινωφελούς επιχείρησης Στρυμονικού.

Ξεκινήσαμε με ένα ΚΠΑΔ, το κληρονομήσαμε από τον πρώην δήμο Σκοτούσσας και όταν αποχώρησα από την Δημοτική Επιχείρηση άφησα πίσω επτά ΚΠΑΔ τα οποία με τα Voucher  που έπαιρναν οι ωφελούμενοι αυτών των δραστηριοτήτων είχαν έρθει οι ισολογισμοί ίσα βάρκα – ίσα πανιά.

Εμείς έχουμε απαντήσει, σε ότι υπονοήθηκε, ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και αυτό αποδεικνύεται ανά πάσα στιγμή και ο καθένας μπορούσε να το διαπιστώσει. Δεν χρειαζόταν να γίνει μεγάλη φασαρία. Η φασαρία που έγινε είχε σκοπούς – στόχους. Όλα όμως έπεσαν στο κενό και ίσως μένει ως κατακάθι από αυτή την ιστορία ο προσωπικός καημός κάποιων ανθρώπων. Δικαίωμά τους είναι να λειτουργήσουν όπως θέλουν.

Εμείς δεν πτοούμαστε από αυτά. Συνεχίζουμε και όπως σας είπα και ορισμένα πράγματα θα αρχίσουν να φαίνονται.

Οι στόχοι που θέσαμε ως δημοτική αρχή θα εξυπηρετηθούν- υλοποιηθούν και οι δημότες θα έχουν σαφή εικόνα για το πόσο διαφορετικοί είμαστε από τις άλλες διοικήσεις του Δήμου.

Οι προτάσεις μας δεν έχουν αλλάξει.

Για το θέμα της ασφάλειας των δημοτών, από τον Ιούνιο του 2020 υπάρχει η παρουσία της ΟΠΚΕ στο Δήμο Ηράκλειας. Υπήρξαν κάποια διαστήματα χαλάρωσης και αυτό δεν ήταν καθόλου καλό για μας. Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για την χαλάρωση της παρουσίας της ΟΠΚΕ. Κάναμε διάφορες συναντήσεις- επισκέψεις με τους αρμόδιους και βλέπουμε ότι τα πράγματα βελτιώνονται σιγά- σιγά. Σημειώθηκαν κρούσματα παραβατικότητας που ήταν λυπηρά. Η συχνότητα όμως και το μεγάλο ποσοστό της παραβατικότητας δεν υπάρχει, πλέον, στο Δήμο Ηράκλειας. Αυτό επιτεύχθηκε γιατί και το τοπικό αστυνομικό τμήμα ενισχύθηκε και κάνει τη δουλειά του καλύτερα και για αυτό βάλαμε και εμείς το χεράκι   με τις διαρκείς  παραστάσεις μας  στους αρμοδίους. Το θέμα της ασφάλειας δεν έχει λήξει και εμείς θα συνεχίσουμε και θα επιμένουμε, μέχρι που να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και να πούμε ότι η περιοχή της  Ηράκλειας έχει γίνει ένας παραγωγικός τόπος. Ένας τόπος ηρεμίας  ασφάλειας και εμπιστοσύνης  για να έρθει  κάποιος  να δραστηριοποιηθεί, να επενδύσει επαγγελματικά. Να μην υπάρχει η υψηλή παραβατικότητα που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτός είναι ο στόχος μας που με τις διαρκείς παραστάσεις και τη συνεργασία των δημοτών θα επιτευχθεί.

Κάποια έργα θα φανούν  στο Δήμο όπως μας λέτε;

Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Έχουμε 6-7 προτάσεις που θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να υλοποιηθούν. Έχουν όμως ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος»  τα κλειστά γυμναστήρια (Ηράκλειας και Σκοτούσσας) και θα ανακαινιστούν. Θα φανούν τα έργα στην αγροτική οδοποιία, θα δείτε την επέκταση και αναβάθμιση  του Δημοτικού κτηρίου. Όλα αυτά θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Προτείνουμε και ασφαλτοστρώσεις ενδοδημοτικές, γιατί σε πολλά σημεία υπάρχουν γηρασμένα οδοστρώματα που δεν μπορούν να βελτιωθούν με συνεχή μπαλώματα.

Επιδιώκουμε να αλλάξουμε αυτή την εικόνα. Επίσης έχει βελτιωθεί πολύ η καθημερινότητα των δημοτών η οποία αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πρόσφατα μας παραχωρήθηκε μπουλντόζα από την Αντιπεριφέρεια Σερρών  – για πέντε έξι μήνες- και αποκαταστήσαμε σκουπιδότοπους που υπήρχαν  σε τοπικές κοινότητες του Δήμου μας.

Και θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, για την παραχώρηση του μηχανήματος.

Θέλω να κάνω έκκληση στους Δημότες να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να διευκολυνθεί το έργο μας και να μην γίνεται ο Δήμος ένας απέραντος σκουπιδότοπος.

Επειδή θέλουμε να κάνουμε μία πιο συγκροτημένη διαχείριση των ογκωδών υλικών, των μπαζών από οικοδομές, πράσινο (χόρτα- κλαδιά)

Στόχος μας είναι να διαχειριστούμε τα πλαστικά, τα υπόλοιπα των φυτοφαρμάκων, καθώς και τις σακούλες της άρδευσης που εγκαταλείπονται στα χωράφια. Δεν είναι κάτι εύκολο. Θα προσπαθήσουμε όμως και πιστεύω να τα καταφέρουμε.

Όσον αφορά την διοίκηση του Δήμου υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Υπάρχει ένα δυσάρεστο θέμα στον τομέα αυτό. Η νομοθεσία, έτσι όπως είναι σήμερα σε ισχύ  στο θέμα της κινητικότητας, δημιουργεί προβλήματα στους μικρούς  Δήμους . Στην κατηγορία αυτή ανήκουμε και εμείς. Μέσω  της κινητικότητας θα αποχωρήσουν 5-6 υπάλληλοι οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλους μεγαλύτερους Δήμους.

Αυτό θα γίνει γιατί δεν λαμβάνεται υπ΄ όψη καθόλου στη μετακίνηση των υπαλλήλων η γνώμη του δημάρχου. Η δική μας γνώμη για την κάθε περίπτωση ήταν αρνητική. Διότι ο δικός μας Δήμος έχει πρόβλημα με το προσωπικό. Οπότε για κάποιο χρονικό διάστημα θα έχουμε ένα πρόβλημα, αλλά ελπίζουμε ότι στη δεύτερη κινητικότητα θα υπάρξει ενδιαφέρον ώστε κάποιοι άλλοι υπάλληλοι να μετακινηθούν σε εμάς. Επίσης περιμένουμε την έγκριση θέσεων που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για να μπορέσουμε να στελεχώσουμε τις υπηρεσίες μας με περισσότερο προσωπικό.

 Η ΔΕΥΑΗ πως λειτουργεί. Τα προβλήματα που ήρθαν στο φώς δεν σας έχουν δημιουργήσει ζήτημα;

  Η ΔΕΥΑΗ λειτουργεί με οικονομικές δυσκολίες, γιατί το  οικονομικό άνοιγμα ήταν 1,5 εκατομμύριο ευρώ ενώ υπάρχει και άνοιγμα προς προμηθευτές. Ο Δήμος κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την επιχείρηση σε νόμιμα πλαίσια. Κάναμε παραστάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών – μέχρι που φθάσαμε με δέσμευση των ΚΑΠ να στηρίξουμε την επιχείρηση ώστε να καλυφθούν συγκεκριμένες ανάγκες.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα υλοποιηθεί η υπόσχεση του Υπουργείου και θα πάρει μία μικρή ανάσα η ΔΕΥΑΗ.

 https://sertharros.gr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.