Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικου Ελέγχου
της Δ/νσης Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Σερρών λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του πατατόσπορου για την επιτυχημένη πορεία της καλλιέργειας πατάτας, συστήνει στους παραγωγούς τα παρακάτω:- Ο πατατόσπορος πρέπει να είναι υγιής, δηλαδή απαλλαγμένος από εχθρούς και ασθένειες και να βρίσκεται στην κατάλληλη φυσιολογική ηλικία χωρίς να έχει συρρικνωθεί.
- Πρέπει οπωσδήποτε να είναι πιστοποιημένος δηλαδή να συνοδεύεται κατά τη αγορά και διακίνηση από το αντίστοιχο καρτελάκι που αποτελεί το φυτουγειονομικό διαβατήριο του πατατόσπορου (Plant Passport). Σε περίπτωση που παράγεται από τον παραγωγό (ιδιοπαραγόμενος) και μόνο για δική του χρήση, πρέπει να έχει ελεγχθεί από την υπηρεσία μας κατά την προηγούμενη βλαστική περίοδο.
- Κατά την παραλαβή του πατατόσπορου ο παραγωγός πρέπει να τον ελέγχει άμεσα για τυχόν προβλήματα και να τον τοποθετεί σε υπόστεγο ή κάποια αποθήκη έτσι ώστε να αερίζεται καλά.
- Αν η διάμετρος του πατατόσπορου είναι μεγάλη και χρειάζεται να γίνει τεμαχισμός τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση και απολύμανση των μαχαιριών και στην επούλωση των τομών πριν τη σπορά. Πρέπει να αποφεύγεται ο τεμαχισμός του πατατόσπορου, όταν αυτός εμφανίζει σήψεις.
- Επειδή το κόστος του πατατόσπορου αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού κοστολογίου της καλλιέργειας, συστήνεται στους παραγωγούς να αποφεύγουν την προμήθεια πατατόσπορου πολύ χαμηλής τιμής ή/και αμφιβόλου προέλευσης -ποιότητας από μη εγκεκριμένους προμηθευτές.
Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικου Ελέγχου της ΔΑΟΚ Σερρών (τηλ. 2321355224, κ. Μυλωνόπουλος).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.