Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Σέρρες : Φυσικο αέριο - Τουλάχιστον 2000 νέες συνδέσεις και 70,3χλμ νέου δικτύου στην πόλη


Μετά από χρόνια στασιμότητας, το έργο της επέκτασης των υποδομών φυσικού αερίου στις Σέρρες μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε το anexartitos.gr στις 500 υφιστάμενες συνδέσεις αναμένεται να προστεθούν τουλάχιστον 2.000 νέες συνδέσεις έως το τέλος του 2023, παράλληλα με τα έργα κατασκευής του νέου δικτύου, του οποίου ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα εντός του Νοεμβρίου.

Ξεμπλοκάρισμα από την ΔΕΔΑ  

Οι προσπάθειες που κατέβαλλε η διοίκηση ΔΕΔΑ τους τελευταίους 12 μήνες, έχοντας τη στήριξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ξεμπλόκαραν από το τέλμα στασιμότητας το έργο της επέκτασης έτσι τα τεύχη δημοπράτησης του έργου εγκρίθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την περασμένη εβδομάδα.

Φυσικό αέριο για χρήση οικιακή, εμπορική, βιομηχανική

Ο διεθνής ανοικτός διαγωνισμός της ΔΕΔΑ για την επιλογή του ανάδοχου του έργου στις Σέρρες θα βγει στον «αέρα» εντός του Νοεμβρίου.

Το έργο στις Σέρρες έχει προϋπολογισμό 7,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από ίδια και δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της ΔΕΔΑ, στο πλαίσιο του έργου στις Σέρρες θα κατασκευαστούν 70,3 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου και θα γίνουν τουλάχιστον 2.000 συνδέσεις, με έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης, σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς). 

Ο παραπάνω αριθμός συνδέσεων είναι ο ελάχιστος που θα πραγματοποιηθεί. Εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία, θα γίνουν πολλαπλάσιες συνδέσεις.

Συνδέσεις παράλληλα με την κατασκευή

Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

 

Οι συνδέσεις των καταναλωτών θα γίνονται παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του δικτύου, από την έναρξη κιόλας υλοποίησης του έργου και θα ενεργοποιούνται διαρκώς μέχρι το τέλος του 2024.

Κάλυψη του δικτύου και με κοινωνικά κριτήρια

Το δίκτυο της ΔΕΔΑ θα καλύψει σε μεγάλο ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες που έχουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις των Σερρών. Η επιλογή των δρόμων, όπου θα κατασκευαστεί το δίκτυο, δεν θα γίνει μόνο με οικονομοτεχνικά κριτήρια (όπως είναι, για παράδειγμα, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους καταναλωτές), αλλά και με κριτήρια κοινωνικά.

500 υφιστάμενες συνδέσεις

Σημειώνεται ότι εκτός τα μεγάλα έργα φυσικού αερίου που θα υλοποιηθούν στις Σέρρες, η ΔΕΔΑ προχώρησε στην αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου  το οποίο παρέμενε ανενεργό επί χρόνια

 

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχώρησε σε περισσότερες από 500 συνδέσεις καταναλωτών τόσο οικιακών -είτε πρόκειται για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών είτε για αυτόνομες θερμάνσεις μεμονωμένων κατοικιών- όσο και εμπορικών.

Δημόσια και Δημοτικά κτίρια στο δίκτυο

Ταυτόχρονα, δημόσια και δημοτικά κτήρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.ά., συνδέθηκαν με το υφιστάμενο δίκτυο και αναβαθμίστηκαν ενεργειακά χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγες ημέρες άναψε η «φλόγα» του φυσικού αερίουστο Σχολικό Συγκρότημα Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Δήμου Σερρών, το οποίο πλέον θα θερμαίνεται αποδοτικότερα, οικονομικότερα, ασφαλέστερα και με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.