Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Σέρρες : ¨¨Κούκλα ¨¨ ο αγωνιστικος χώρος ....Aλλά οι κερκίδες..και τα αποδυτήρια ????

Την εβδομάδα του 15αυγουστου ολοκληρώθηκαν
(όπως ήταν προγραμματισμένο) τα έργα αντικατάστασης του ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο Σερρών «Γεώργιος Τοπτσής». (πρώην Εθνικό Στάδιο Σερρών).
Οι τελευταίες «πινελιές» μπήκαν με την χάραξη των διαγραμμίσεων και το Δημοτικό Στάδιο απέκτησε ευρωπαϊκή μορφή ο αγωνιστικός χώρος (καθώς οι εγκαταστάσεις και οι κερκίδες του σταδίου χρήζουν ολικής ανακαίνισης)
Χαράς Ευαγγέλια για τους αθλητές και αθλήτριες του στίβου και των προπονητών τους των δύο συλλόγων (ΓΣ Σέρρες’93 και ΟΦΚΑ) που δραστηριοποιούνται χρόνια τώρα και φέρνουν διακρίσεις και κάνουν γνωστή τις Σέρρες σε όλο τον αθλητικό κόσμο.

Το νέο ταρτάν και ο γραφειοκρατικός κυκεώνας

Έπρεπε να περάσουν περισσότερα από τρία χρόνια, (από τότε που εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση 507.780€ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) μέσα από έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας για να φτάσει η στιγμή που ο εργολάβος να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει το έργο.
Το έτοιμο/προκατασκευασμένο δάπεδο ταρτάν κατασκευάζεται σε ρολά διαφόρων μεγεθών (σε πάχος και μήκος) και τοποθετείται απευθείας πάνω στην υπόβαση με ειδική κόλλα που απλώνεται σε όλη την επιφάνεια.
Το ρολό είναι κατασκευασμένο κυρίως από φυσικό καουτσούκ, σε δύο στρώσεις. Το άνω στρώμα είναι σκληρότερο από το κάτω στρώμα και η ελαστικότητα κάθε στρώματος είναι διαφορετική. Η επιφάνεια έχει εξαιρετικές ιδιότητες αντιολίσθησης, ελαστικότητας και απορρόφησης κραδασμών, οι οποίες καθιστούν τους αθλητές λιγότερο επιρρεπείς στον πόνο και τους τραυματισμούς.Τόσο το άνω όσο και το κάτω στρώμα είναι βουλκανισμένο σε υψηλή θερμοκρασία και από τις δύο πλευρές. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα πάνω και τα κάτω στρώματα συγκολλούνται εξαιρετικά μεταξύ τους και δεν υπάρχει διάσπαση μεταξύ των δύο.
Η Διαγράμμιση της επιφάνειας του ταρτάν πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως και στα χυτά δάπεδα ταρτάν, με ειδικό χρώμα πολυουρεθανίου σύμφωνα με τις προδιαγραφές IAAF.


Τρία χρόνια «Κόκκινη κάρτα» από τον ΣΕΓΑΣ

Η ολιγωρία της εγαιρης αντικατάστασης του αγωνιστικού τάπητα, τόσο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Πέτρου Αγγελίδη (που άφησε 9 χρόνια να φτάσει η κατάσταση στο μη περαιτέρω) όσο και της Κεντρικής εξουσίας, στοίχισε τον εξοβελισμό των Σερρών από το καλεντάρι των αγώνων του ΣΕΓΑΣ για τρεις αγωνιστικές περιόδους. Ετσι, ενώ πριν είχαμε φτάσει, εκτός από Εθνικές διοργανώσεις (Εφήβων, νέων, συνθέτων), να διοργανώσουμε ακόμη και το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου Νέων, τα τελευταία χρόνια βλέπαμε τους γύρω νομούς (Δράμας και Καβάλας) να εκσυγχρονίζουν τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις και να παίρνουν τις διοργανώσεις από τις Σέρρες.

Οι διακρίσεις των συλλόγων παρά τις αντιξοότητες

Αν και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ο νομός δεν στερήθηκε από τις αθλητικές διακρίσεις (ακόμη και σε Παγκόσμιο επίπεδο) χάρη στην άοκνη προσπάθεια των ανθρώπων των τριών αθλητικών συλλόγων του ν.Σερρών: ΓΣ Σέρρες’93, ΟΦΚΑ και ΓΑΣ Νιγρίτας.

Το Εθνικό Στάδιο Σερρών

Το Δημοτικό Στάδιο Σερρών ανεγέρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 αρχές του 1960 και το χρησιμοποιούσαν ως έδρα οι ποδοσφαιρικές ομάδες (που δεν υφίστανται πλέον) Παμβλαχιακός, η Θύελλα Σερρών, οι Σέρρες 85, και ο Διαγόρας Σερρών. Το Στάδιο απέκτησε το πρώτο του ταρτάν το 1981, ενώ την ονομασία του «Γεώργιος Τοπτσής», την οφείλει στον πέντε φορές Παραολυμπιονίκη Γεώργιο Τοπτσή που γεννήθηκε το 1958 στη Νιγρίτα και συμμετείχε σε πέντε συνεχόμενες παραολυμπιάδες (1988 έως 2004) κατακτώντας 2 χάλκινα και ένα ασημένιο μετάλλιο στο άλμα 
εις μήκος.

Οι περιπέτειες του ταρτάν

Η αντικατάσταση του ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο, πάντα περνούσε μέσα από τα «σαράντα κύματα».
Ηταν πριν 17 χρόνια το 2003, όταν η δημοτική αρχή του Γιάννη Μωϋσιάδη, ξήλωνε τότε τον πρώτο τάπητα (που είχε τοποθετηθεί το 1981) του Εθνικού Σταδίου, με σκοπό να τον αντικαταστήσει με νέο. Όμως τα κονδύλια του προγράμματος «Ελλάδα 2004» στέρεψαν, με αποτέλεσμα και τότε οι αθλητές των Σερρών να μείνουν χωρίς χώρο να αθλούνται για σχεδόν δύο χρόνια.


Τα προβλήματα του Δημοτικού Σταδίου

Βέβαια να σημειώσουμε επίσης πως το ταρτάν είναι μόνο το ένα πρόβλημα που αποκτά λύση, από τα πολλά που έχει το Δημοτικό Στάδιο Σερρών, με κυριότερα αυτά των εγκαταστάσεων (κερκίδες και προπονητήρια) τα οποία χρήζουν αρχικά της εκπόνησης μελετών, ώστε να βρεθούν στη συνέχεια τα απαραίτητα κονδύλια για την ανακαίνιση τους.
Για να μπορέσουν οι Σερραίοι αθλητές του στίβου και οι προπονητές τους να έχουν ένα σπίτι αντάξιο των επιτυχιών που φέρνουν στο νομό, παρ’όλες τις αντίξοες συνθήκες που δουλεύουν.
Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Σερρών για το 2020 υπάρχει ένα κονδύλιο 50.000€ για την εκπόνηση μελέτης για το στέγαστρο της κερκίδας και πρόθεση της Δημοτικής Αρχής του Αλέξανδρου Χρυσάφη είναι να μπορέσει να εξασφαλίσει κονδύλια για την εκπόνηση κι άλλων μελετών που θα οδηγήσουν στην αναζήτηση χρηματοδότησης έργων (από την Κεντρική Εξουσία) που θα δώσουν σύγχρονη μορφή στο «γερασμένο» Δημοτικό Στάδιο (Αλλά αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία)
Είναι ένα στοίχημα που η Δημοτική Αρχή του Αλέξανδρου Χρυσάφη καλείται να δώσει λύσεις, εκεί που οι προκάτοχοί του απέτυχαν!  


 https://www.anexartitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.