Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Γιώργος Νυχτοπάτης : Αλλάζουμε τον Δήμο μέρα με τη μέρα

Ο αντιδήμαρχος Υποδομών Πολιτικής προστασίας και
Παλλαϊκής Άμυνας και πολεοδομίας του Δήμου Σερρών Γιώργος Νυχτοπάτης μιλά στο «Σ.Θ.» για θέματα της αρμοδιότητας του. Δίνει σαφείς απαντήσεις στα επίκαιρα ερωτήματά μας.
Υποστηρίζει ότι η δημοτική αρχή παράγει έργο, έχει ανεβάσει την ψυχολογία των δημοτών και στάθηκε δίπλα τους  μετά την καταστροφική νεροποντή της 21ης Ιουνίου.
Κύριε Νυχτοπάτη πως πάνε τα πράγματα στον Δήμο σε ότι αφορά τον τομέα ευθύνης σας;
Το να εκφέρουμε εμείς την γνώμη μας για τον εαυτό μας δεν είναι και πολύ σωστό αλλά αφού με ρωτάτε θα σας πω τα εξής: Εκτιμώ ότι τα πράγμα πάνε πολύ καλά. Έχουν γίνει ενέργειες σε πολλούς τομείς. Έχουμε αλλάξει την ψυχολογία του κόσμου. Βέβαια οι δημότες δεν μπορούν να δουν να διορθώνονται όλα τα πράγματα μέσα στους πρώτους δέκα μήνες. Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν  πολλά και κυρίως να λυθούν ζητήματα που λίμναζαν πολλά χρόνια, δίνοντας στους δημότες την αίσθηση ότι υπάρχει αδιαφορία. Η πόλη δεν ήταν σε καλή κατάσταση , άσχετα με αυτά που λέει η δημοτική αρχή ότι παρέδωσε πολλά έργα. Ήταν σε πλήρη εγκατάλειψη η Πλατεία Ελευθερίας, η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, όλες οι γειτονιές, και φυσικά τα χωριά. Αυτό μέρα με την ημέρα αλλάζει.
Εσείς ένας άνθρωπος του επαγγέλματος και του ιδιωτικού τομέα, πως βιώνετε την γραφειοκρατία του Δημοσίου; Μιλήστε μας, πείτε μας τις σκέψεις σας πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Η αρχή για μας που δεν ήμασταν δημοτικοί σύμβουλοι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολη. Είχαμε συνηθίσει οι δουλειές  μας  να ολοκληρώνονται αν όχι την ίδια μέρα, την επόμενη. Τώρα αυτό δεν γίνεται. Αυτόν  τον τρόπο πρέπει να τον σεβαστούμε γιατί αυτή είναι η νομοθεσία.
Τελευταία απασχόλησε την πόλη μας η πλημμύρα στον χείμαρρο των Αγίων Αναργύρων. Ακούστηκαν πολλά για αρμοδιότητες και ευθύνες. Πως έχουν τελικά τα πράγματα;
 Η νομοθεσία λέει ότι την ευθύνη την έχει η Περιφέρεια για τον καθαρισμό των ρεμάτων.
Υπάρχει όμως και ένα ΦΕΚ από το 2012 που σε μία απόφαση Δ.Σ. είχε ζητηθεί η αρμοδιότητα του συγκεκριμένου ρέματος να περάσει στο Δήμο με τον όρο βέβαια να χρηματοδοτηθεί το αντιπλημμυρικό έργο από συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αυτό όμως δεν γράφτηκε στο ΦΕΚ, γράφτηκε μόνο ότι παραχωρείται η αρμοδιότητα στο Δήμο Σερρών. Έπρεπε τότε η δημοτική αρχή να προσβάλλει το ΦΕΚ αυτό. Από την στιγμή που υπάρχει το ΦΕΚ υπάρχουν κάποια προβλήματα. Και όταν είναι το θέμα νομικό, ενδεχομένως σε κάποια περίπτωση, αν η υπόθεση έφτανε στο δικαστήριο δεν ξέρουμε τι θα γινόταν. Γιατί την απόφαση του δικαστή δεν μπορεί να την προδικάσει κανείς.
Ανεξάρτητα βέβαια από το ποιος έχει την αρμοδιότητα, εμείς από την πρώτη στιγμή είμαστε εκεί. Δεν κρυφτήκαμε. Βοηθάμε και τους ιδιοκτήτες και προσπαθούμε να επιλύσουμε τα θέματα των υποδομών του Δήμου.
Με ταχύτητα καθαρίστηκε η κοίτη μετά το συμβάν, αλλά αργεί η αποκατάσταση των υποδομών. Η γέφυρα της «Βαλέρια», π.χ., παραμένει κατεστραμμένη, όπως και η περίφραξη της τεχνητής λίμνης.  Ούτε, καν, κάποιος καθαρισμός από τα χώματα στα πεζοδρόμια της κοιλάδας δεν έχει γίνει τόσες μέρες μετά το συμβάν. Γράψαμε σχετικό σχόλιο στο Σ.Θ. για το σύννεφο σκόνης που συνοδεύει τους περιπατητές και τους θαμώνες  των εκεί καταστημάτων.
Καταρχήν τα μηχανήματα του Δήμου είναι εκεί από την πρώτη μέρα. Το θέμα των γεφυρών ενώ είμαστε έτοιμοι να τις διορθώσουμε πρέπει να πάρουμε άδειες. Υπάρχει ο κίνδυνος να μας  σταματήσουν ενώ κάνουμε εργασίες.
Ποιος θα σας σταματήσει;
Είτε το Δασαρχείο ή το τμήμα περιβάλλοντος ή η Αποκεντρωμένη . Αν μας σταματήσει δεν μπορεί να πληρωθεί το έργο. Αν πάρουμε  άδεια η πρώτη γέφυρα που θα κατασκευαστεί είναι στην Βαλέρια και μετά οι υπόλοιπες.
Όσον αφορά το θέμα της τεχνητής λίμνης εσκεμμένα δεν κάνουμε αποκατάσταση της ξύλινης περίφραξης που ούτως η άλλως ήταν σάπια. Γιατί για την ώρα πετάμε αρκετά   μπάζα εκεί για να μπορέσουμε να τα μαζεύουμε εύκολα. Τα φερτά υλικά ήταν παρά πολλά και απλώθηκαν σε όλη την κοιλάδα.  Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν. Για αυτόν  τον λόγο δεν έχει πλυθεί ο δρόμος εκεί.
Από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν  να πλένονται τα πεζοδρόμια με τα βυτία.
Οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων συμπολιτών μας σε ποιο στάδιο βρίσκονται. Μερικές οικογένειες υπέστησαν μεγάλες ζημιές και είναι αναγκαία η επίσπευση της αποζημίωσής τους
Το καταλαβαίνουμε και για αυτό είμαστε δίπλα τους ακόμη μέχρι και σήμερα είτε με συνεργεία, είτε με μηχανήματα. Ακόμη πετούν  ορισμένοι μπάζα μέσα στην κοίτη και εμείς τα μαζεύαμε. Οι άνθρωποι έχουν υποστεί μία μεγάλη ζημιά οικονομική και ψυχολογική. Μέχρι και την επόμενη εβδομάδα θα γίνονται οι αιτήσεις για αποζημιώσεις και μετά θα στείλουμε τα αιτήματα στο Υπουργείο. Ορισμένοι ιδιοκτήτες, μετά από μέρες, είδαν πρόσθετες καταστροφές που δεν τις είχαν αντιληφθεί τις πρώτες ημέρες.
Το θέμα  της γέφυρας του Τσέλιου που βρίσκεται;
Η έκθεση αυτοψίας από την Εγνατία Οδό δεν αποκλείει την αιφνίδια πτώση της γέφυρας.
Ήμασταν υποχρεωμένη να κλείσουμε την γέφυρα και να μην ρισκάρουμε  την Δημόσια ασφάλεια. Από εκεί και πέρα έπρεπε να γίνουν επιστημονικοί έλεγχοι. Για αυτό το λόγο καλέσαμε αρμόδια εταιρεία. Ανάλογα με  κόστος αποκατάστασης  που θα μας προτείνει η εταιρεία θα επιλέξουμε πως θα κινηθούμε. Αν το κόστος της επισκευής είναι πολύ μεγάλο,   επειδή έχουμε νέα μελέτη για νέα γέφυρα να προχωρήσουμε στην κατασκευή νέας γέφυρας. Την  επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε τι ακριβώς θα κάνουμε.



 Toυ Δημητρίου Γ. Νάτσιου


 https://sertharros.gr

4 σχόλια:

  1. Mέρα με τη μέρα. Μήνα με τον μήνα. Χρόνο με τον χρόνο. Πρός το παρόν βλέπουμε μόνο λουλούδια να φυτεύονται. Τα άλλα είναι έργα απο την προηγούμενη δημ.αρχή. Αντε να δούμε και κάτι καινούργιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες και σε μας τους απλούς πολίτες κ. Νυχτοπατη τι πίνεις εσύ και η υπόλοιποι στη δημοτική αρχή Χρυσάφη και δε μας δίνετε;στο γραφείο σας πηγαίνετε ή βρίσκεστε μονίμως στην Αετόπετρα στην ιδιωτική σας επιχείρηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλαξε πλευρό μετά Νυχτοπάτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μέρα με μέρα από το κακό στο χειρότερο μεγάλη επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.