Διάβασα και ξαναδιάβασα την ομιλία Στο Agribusiness Forum,
στις Σέρρες της Σερραίας υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ Φωτεινής Αραμπατζή .Και ομολογουμένως έμεινα έκπληκτος που τόσα χρόνια κανείς από τους χιλιάδες κτηνοτρόφους και εμπλεκόμενους στον κτηνοτροφικό τομέα δεν το είχε σκεφτεί . Στην ομιλία της λοιπόν η κ Αραμπατζή κατέθεσε την πρόταση της για το πως οι κτηνοτρόφοι μπορούν να δεκαπλασιάσουν το εισόδημα τους και επομένως να λύσουν και το οικονομικό τους πρόβλημα ,,τι είπε η κ Αραμπατζή ??? << το κατσικίσιο γάλα σημειώνοντας ότι η τιμή του, που κυμαίνεται σε 50 έως 60 λεπτά για τον παραγωγό, πενταπλασιάζεται όταν πωλείται ως φρέσκο γάλα και δεκαπλασιάζεται μετά την επεξεργασία του ως τυρί, γιαούρτι ή ακόμη και γλυκό>>
Λέτε κ υφυπουργέ να είναι τόσο απλό και εύκολο και ουδείς τα προηγούμενα χρόνια να μην το σκέφτηκε ???
στις Σέρρες της Σερραίας υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ Φωτεινής Αραμπατζή .Και ομολογουμένως έμεινα έκπληκτος που τόσα χρόνια κανείς από τους χιλιάδες κτηνοτρόφους και εμπλεκόμενους στον κτηνοτροφικό τομέα δεν το είχε σκεφτεί . Στην ομιλία της λοιπόν η κ Αραμπατζή κατέθεσε την πρόταση της για το πως οι κτηνοτρόφοι μπορούν να δεκαπλασιάσουν το εισόδημα τους και επομένως να λύσουν και το οικονομικό τους πρόβλημα ,,τι είπε η κ Αραμπατζή ??? << το κατσικίσιο γάλα σημειώνοντας ότι η τιμή του, που κυμαίνεται σε 50 έως 60 λεπτά για τον παραγωγό, πενταπλασιάζεται όταν πωλείται ως φρέσκο γάλα και δεκαπλασιάζεται μετά την επεξεργασία του ως τυρί, γιαούρτι ή ακόμη και γλυκό>>
Λέτε κ υφυπουργέ να είναι τόσο απλό και εύκολο και ουδείς τα προηγούμενα χρόνια να μην το σκέφτηκε ???
Βέβαια από το θέλω μέχρι το μπορώ υπάρχει μεγάλη απόσταση . Γιατί να να πουλήσει φρέσκο γάλα ή τυρι ή γλυκο κάποιος πρέπει να φτιάξει και μια μεταποιητική μονάδα . Η οποία απαιτεί ιδία κεφάλαια και δανεισμό ( από που ιδία κεφάλαια και απο ποια τράπεζα δάνειο ???
Άντε και το έφτιαξες και παράγεις ( γάλα , τυρι , γιαούρτι , γλυκό )Π΄ρπει να το πουλήσεις ?? Χρειάζεται λοιπόν να στήσεις και δίκτυο πωλήσεων ( πωλητές ,ψυγεία , αυτοκίνητα κ.λ.π ) Άλλα χρήματα .
Επιπλέον στις Σέρρες με την κτηνοτροφία ασχολούνται περι τις 2 χιλ. άτομα Σκεφτείτε λοιπόν 2.000 στις Σέρρες να πωλούν γάλα , τυρί και γλυκά !!!!!!!
Επιπλέον στις Σέρρες με την κτηνοτροφία ασχολούνται περι τις 2 χιλ. άτομα Σκεφτείτε λοιπόν 2.000 στις Σέρρες να πωλούν γάλα , τυρί και γλυκά !!!!!!!
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Κ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
Φωτεινή Αραμπατζή: Αύξηση του εισοδήματος, πρόσβαση στη ρευστότητα, μείωση του κόστους παραγωγής, πάταξη των ελληνοποιήσεων οι κυβερνητικές προτεραιότητες στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα
«Κορυφαία στην ατζέντα η διαμόρφωση και χρηματοδότηση των αρδευτικών έργων της χώρας»
«“Ασπίδα” των παραγωγών μας οι επιδοτήσεις, ειδικά υπό τον κίνδυνο της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης»
«Νέα δυναμική στην αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος»
Στο τρίπτυχο «αύξηση του εισοδήματος, πρόσβαση στη ρευστότητα, μείωση του κόστους παραγωγής» συνόψισε τις κυβερνητικές προτεραιότητες στον αγροτικό τομέα η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Φωτεινή Αραμπατζή κατά την ομιλία της σήμερα στο Agribusiness Forum, στις Σέρρες.
«Μετά τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν είτε θεσπιστεί είτε δρομολογηθεί, εξετάζουμε -εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος τον Νοέμβριο- την επανακαταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με τρόπο δίκαιο, εξορθολογισμένο και λειτουργικό», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στη μείωση του κόστους άρδευσης και ειδικότερα στον αρδευτικό χάρτη του Νομού Σερρών λέγοντας χαρακτηριστικά «με δεδομένο ότι στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενταχθεί μόλις ένα αρδευτικό έργο του Νομού μας, θέτουμε από τώρα ως στόχο την επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Σας καλώ λοιπόν να προετοιμαστούμε επαρκώς από τώρα, Δήμοι και ΤΟΕΒ, με την εκπόνηση μελετών τόσο από χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ διερευνούμε τη δυνατότητα ένταξης αρδευτικών έργων στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” του Υπουργείου Εσωτερικών».
Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρότεινε ακόμη τη «νομική κατοχύρωση ελάχιστης διαίρεσης της αγροτικής γης» γιατί, όπως εξήγησε, «η έλλειψή της οδηγεί σε απαξίωση της γεωργικής εκμετάλλευσης», ενώ στο θέμα της ρευστότητας επισήμανε: «έπρεπε να έλθει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να ενεργοποιήσει το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικού Τομέα με 400 εκατ. Ευρώ του ΠΑΑ, ξεκλειδώνοντας επιτέλους τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει στα αζήτητα». Παρέπεμψε μάλιστα και στο Ιρλανδικό μοντέλο, στο πλαίσιο του οποίου χορηγήθηκαν δάνεια στους αιγοπροβατοτρόφους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
«Ασπίδα» των παραγωγών οι επιδοτήσεις
Η κα Αραμπατζή έκανε ειδική αναφορά στις επιδοτήσεις υπογραμμίζοντας πως «αν και εύκολα λοιδορούνται από μια επιδερμική, αθηνοκεντρική αντίληψη, είναι απολύτως αναγκαίες. Είναι η “ασπίδα” των αγροτών και κτηνοτρόφων μας στην παγκοσμιοποίηση και τους εμπορικούς πολέμους αλλά και στους πολλαπλούς ρόλους (περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, εθνικούς), που καλούνται να επιτελέσουν. Γιατί ουσιαστικά και τελικά, οι επιδοτήσεις στην ίδια την κοινωνία επιστρέφουν ως διατροφική ασφάλεια, κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική προστασία».
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική τονίζοντας ότι «πρέπει να τρέξουμε με ταχείς ρυθμούς αφενός καταρτίζοντας το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο αφετέρου αντιπαλεύοντας τους διαμορφωμένους και αφημένους, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, κινδύνους της εξωτερικής σύγκλισης».
Μέσω της καθετοποίησης της παραγωγής, πολλαπλασιάζεται το εισόδημα
Για την αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε «”κλειδιά” την καθετοποίηση της παραγωγής, τη μεταποίηση, την εμπορία, την προστιθέμενη αξία του Αγροδιατροφικού Τομέα, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας από τη μικρή οικογενειακή κλίμακα μέχρι τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις».
Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε το κατσικίσιο γάλα σημειώνοντας ότι η τιμή του, που κυμαίνεται σε 50 έως 60 λεπτά για τον παραγωγό, πενταπλασιάζεται όταν πωλείται ως φρέσκο γάλα και δεκαπλασιάζεται μετά την επεξεργασία του ως τυρί, γιαούρτι ή ακόμη και γλυκό. «Συνεπώς, μέσω της μεταποίησης, ο κτηνοτρόφος μπορεί ακόμη και να πενταπλασιάσει το εισόδημά του. Φανταστείτε: σαν να έχει αυξήσει το κοπάδι του από τα 100 στα 500 ζώα», επισήμανε.
Η κα Αραμπατζή προσδιόρισε τους βασικούς παράγοντες για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος στους εξής:
-«Οικογενειακές, οικοτεχνικές, επιχειρηματικές μονάδες, σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού, που χρηματοδοτούνται από τα αντίστοιχα μέτρα της μεταποίησης, του LEADER, των πολύτιμων κονδυλίων του ΠΑΑ, ξεκλειδώνοντας τη ζητούμενη προστιθέμενη αξία».
-«Υγιή, δυναμικά, συνεταιριστικά σχήματα, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, που εξασφαλίζουν μέγεθος, οικονομίες κλίμακος, ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στη διαμόρφωση των τιμών, άμεση και ποιοτική ανταπόκριση στην ευρωπαϊκή και διεθνή ζήτηση αποτελώντας τον “κρίκο” που συνδέει την παραγωγή με την κατανάλωση».
-«Αξιοποίηση της Ευφυούς- Έξυπνης Γεωργίας, στην άρδευση, στη λίπανση, στη φυτοπροστασία, στην εξοικονόμηση πόρων, στη χρήση της Γνώσης και της Καινοτομίας, που αποτελούν προαπαιτούμενο και στρατηγικό στόχο της νέας ΚΑΠ».
-«Αξιοποίηση της Γεωθερμίας, ιδιαίτερα στον προικισμένο Νομό Σερρών, με δεδομένο ότι η νέα ΚΑΠ στρέφει πόρους και στρατηγική στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και των ΑΠΕ».
-«Εξωστρέφεια, με σχέδιο και αυτοπεποίθηση αλλά και προϊόντα με ονοματεπώνυμο στις αγορές (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ)».
-«Σύνδεση με τον Τουρισμό και τους 30 εκατομμύρια δυνητικούς “πελάτες” των αγροδιατροφικών μας προϊόντων –στόχος η προσέλκυση τουριστών με την αξιοποίηση του Μνημείου της Αμφίπολης.
Νέα δυναμική στην αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος, ενιαιοποιούνται οι βάσεις δεδομένων
«Η πολιτική μας βούληση – δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη - για πάταξη των ελληνοποιήσεων και η εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς ΥΠΑΑΤ κατάφερε ήδη να δημιουργήσει νέα δυναμική στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν ότι οι τιμές κινούνται και πάλι ανοδικά», υπογράμμισε η κα Αραμπατζή αναφερόμενη στις ελληνοποιήσεις και στο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπισή τους.
Επαναβεβαίωσε ότι «εργαζόμαστε ήδη για την ενιαιοποίηση των βάσεων δεδομένων των αρμόδιων φορέων του Υπουργείου μας (ΑΡΤΕΜΙΣ, TRACES, Κτηνιατρική βάση δεδομένων Ενιαίας Ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ) ώστε να ταυτοποιείται το κρέας “από το στάβλο έως το πιάτο του καταναλωτή”.
Ενώ δουλεύουμε με πυρετώδεις ρυθμούς για την σύνταξη, επιτέλους, των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης -που αποτελούν συν τοις άλλοις “ασπίδα” απέναντι στους κινδύνους της απόλυτης εξωτερικής σύγκλισης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.