Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Σέρρες : ¨¨Δαγκωτό ¨¨ Καραθανάση και Παρέμβαση Άδωνι ζητούν οι Σερραίοι τευλοεξαγωγείς

Έκκληση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη για την
τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης απευθύνει με επιστολή του ο Σύλλογος Τευτλοεξαγωγέων Σερρών.
Στην επιστολή οι τευτλοεξαγωγείς αφού αναλύουν την κατάσταση της ΕΒΖ τον τελευταίο 1,5 χρόνο και τους υποψήφιους επενδυτές, επισημαίνουν πως «κάποιοι παραγωγοί  παρασύρθηκαν από το όλο εγχείρημα και προχώρησαν σε σπορά χωρίς να έχουν καν συμφωνητικό στα χεριά τους» με συνέπεια να υπάρχουν 13.000 στρέμματα σπαρμένα τα οποία δεν γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν.
Παράλληλα, προκρίνουν την πρόταση του επενδύτη Χρήστου Καραθανάση της Royal Sugar για την εκμετάλλευση των εργοστασίων.
Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Τευτλοεξαγωγέων Σερρών προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη:
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Αφού σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο και σημαντικό έργο που έχετε αναλάβει, θα θέλαμε να σας καταθέσουμε την άποψή μας  για την πολύπαθη αυτή βιομηχανία. Έτσι λοιπόν 59 χρόνια μετά την ίδρυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της μεγαλύτερης καθετοποιημένης αγροτικής βιομηχανίας της χώρας, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ο εξευτελισμός και ο κατήφορος στον οποίο έχει περιέλθει η ιστορική αυτή βιομηχανία δεν έχει τέλος.
Το τελευταίο 1,5 χρόνο και ύστερα από τον διορισμό του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου (ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ-ΠΟΥΡΗ), η εταιρεία στην κυριολεξία έχει βαλτώσει, οι διοικούντες έχουν πέσει έξω σε όλα τα χρονοδιαγράμματα και δεν φαινόταν από τότε ικανοί να διαχειριστούν την όλη κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη μπορούσαν να φέρουν καμία αντίρρηση στο σχέδιο του τότε υπουργείου Οικονομίας και στον τότε υπουργό κ. Πιτσιόρλα για συνέχιση της καλλιέργειας κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και κάτω από αχαρτογράφητα  νερά.
Μέχρι τότε γνωρίζαμε το fund innovation brain (lucas fecker) για υποψήφιο επενδύτη στη ζάχαρη, στην πορεία προέκυψε μια κυπριακή εταιρεία (Zapana enterprices) η οποία υπέγραψε  συμφωνητικό παραλαβής σπόρων με την ΕΒΖ και τους παραγωγούς, και τέλος παρουσιάστηκε και μια εταιρεία Hellenic agri με κεφάλαιο 25.000 ευρώ που θα παραλάμβανε τα τεύτλα. Όλα αυτά έγιναν χωρίς ουδείς να βάλει ένα ευρώ στην εταιρεία.
Όπως ορθά αντιλαμβάνεται ο κάθε νοήμων άνθρωπος, όλα τα παραπάνω δε μας φάνηκαν καθόλου αξιόπιστα από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα προτείναμε στην τότε ηγεσία του υπουργείου οικονομίας ότι ήταν προτιμότερο να χαθεί μια καλλιεργητική χρόνια και να οργανωθεί η εταιρεία παρά να παρθούν πρόχειρες αποφάσεις. Εμείς βέβαια δεν εισακουστήκαμε και αναγκαστήκαμε να βγούμε και να πούμε στους παραγωγούς να είναι αρκετά επιφυλακτικοί με την όλη κατάσταση.
Δυστυχώς όμως κάποιοι παραγωγοί  παρασύρθηκαν από το όλο εγχείρημα και προχώρησαν σε σπορά χωρίς να έχουν καν συμφωνητικό στα χεριά τους και φτάσαμε σήμερα στο σημείο να έχουμε 13.000 στρέμματα σπαρμένα χωρίς να ξέρουμε τι θα τα κάνουμε.
Κύριε υπουργέ σας παρουσιάσαμε τη κατάσταση όπως ακριβώς είναι, χωρίς τυμπανοκρουσίες με πάσα ειλικρίνεια. ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ όμως να καταθέσουμε και εμείς τη δική μας πρόταση όπως ακριβώς κάναμε και με τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου.
Για εμάς τους Σερραίους καλλιεργητές, τόσο η συγκεκριμένη διοίκηση όσο και το fund innovation brain έχουν χάσει την εμπιστοσύνη μας. Με τον τρόπο  με τον οποίο κινούνται δεν φαίνεται πουθενά ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργιας αλλά ούτε βιώσιμο εργοστάσιο πουθενά στην Ελλάδα.
Εν αντιθέσει με όλα τα παραπάνω, τη τελευταία διετία έχει κατατεθεί στη τράπεζα Πειραιώς συγκεκριμένη πρόταση άκρως κοστολογημένη για την εξαγορά του εργοστάσιου Σερρών από την Ελληνική εταιρεία της ROYAL SUGAR, μιας εταιρείας που ήδη δραστηριοποιείται στο κομμάτι της εμπορίας ζάχαρης και δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να μπει δυναμικά και στο κομμάτι της παραγωγής. Μάλιστα απ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις τελευταίες μέρες κατατέθηκε και βελτιωμένη πρόταση που αφορά την εκμετάλλευση του  εργοστάσιου Πλατέως.
Το πρόβλημα σε όλα τα προαναφερθέντα  κύριε Υπουργέ,  είναι το γεγονός ότι αντί η Τράπεζα Πειραιώς που υποτίθεται θέλει να λέγεται και φιλοαγροτική τράπεζα, να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της βιομηχανίας που θα έδινε και μια προστιθέμενη αξία στην ίδια την εταιρεία, εν αντιθέτως δημιουργεί συνέχεια προβλήματα, αφήνοντας τον χρόνο να κυλάει απαξιώνοντας συνεχώς την ΕΒΖ και αδιαφορώντας προκλητικά για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και του ίδιου του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος.  Απορούμε και εμείς οι ίδιοι, πως μερικοί αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο  θα επιτευχθεί η ανάταση της εθνικής οικονομίας αλλά και η ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας.
Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει και εμείς οι παραγωγοί να αφήσουμε το αποτύπωμα μας, σας προτείνουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη την πρόταση του επενδύτη ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ (ROYAL SUGAR), για εκμετάλλευση των εργοστασίων.
Αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική λύση ,η όποια φέρνει ρευστό άμεσα στα ταμεία της εταιρείας και αφήνει πολλά περιθώρια ανάπτυξης της τευτλοκαλλιέργειας.
ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, είμαστε σίγουροι ότι και εσείς ο ίδιος θέλετε να συνδέσετε το όνομα σας με την  ανάπτυξη της πρωτογενής παράγωγης και τη συνέχιση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ. Είναι αδιανόητο να πιστέψουμε ότι κάποιοι το 1960 οραματιζόταν και δημιουργούσαν εργοστάσια με πενιχρά μέσα και 60 χρόνια αργότερα να γινόμαστε έρμαια των τραπεζών και να αδυνατούμε να παράξουμε για να δώσουμε προοπτική στα παιδιά μας και στο τόπο μας.
Γι αυτό τον λόγο λοιπόν προκρίνετε άμεσα τη λύση που σας προτείναμε και δώστε την ευκαιρία σε επιχειρηματίες που είναι υπαρκτοί, να επενδύσουν στον τόπο μας και να δώσουν νέα ώθηση στη πολύπαθη βιομηχανία ζάχαρης. Πιστεύουμε σε εσάς γιατί είστε και εσείς ένας άνθρωπος της αγοράς που ξέρετε από πρώτο χέρι το πώς μπορούμε να ανακόψουμε τη πορεία της χώρα μας από τον κατήφορο στον οποίο έχει περιέλθει.
πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.