Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών .Δαπανηρή η τακτοποίηση κληρονομιαίων ακίνητων

Αποτέλεσμα εικόνας για Δικηγορικός Σύλλογος ΣερρώνΕπιστολή προς τους Σερραίους βουλευτές απέστειλε ο δικηγορικός σύλλογος Σερρών με την οποία ζητά
την παρέμβαση τους για το αρ. 64 του   νομοσχεδίου ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  .Με το οποίο ορίζεται ότι : …1 β. Σε κάθε δήλωση αποδοχής κληρονομίας ή κληροδοσίας, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος, εφόσον με αυτή περιέρχεται στον κληρονόμο ή τον κληροδόχο ακίνητο της κληρονομίας ή εμπράγματο δικαίωμα επάνω σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του κληρονόμου ή κληροδόχου και βεβαίωση μηχανικού.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
"Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Βουλευτές ,
Ετέθη σε δημόσια διαβούλευση προ ολίγων ημερών το νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , που τιτλοφορείται «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» .
Στο αρ. 64 του εν λόγω νομοσχεδίου , μεταξύ των άλλων , ορίζεται ότι : …1 β. Σε κάθε δήλωση αποδοχής κληρονομίας ή κληροδοσίας, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος, εφόσον με αυτή περιέρχεται στον κληρονόμο ή τον κληροδόχο ακίνητο της κληρονομίας ή εμπράγματο δικαίωμα επάνω σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του κληρονόμου ή κληροδόχου και βεβαίωση μηχανικού.
Δηλαδή με την παραπάνω διάταξη επιδιώκεται η τακτοποίηση των αυθαιρέτων όλων των ακινήτων που αποτελούν περιεχόμενο της κληρονομίας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης προκειμένου να συνταχθεί η αποδοχή της κληρονομίας .
Όπως και εσείς γνωρίζετε , στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών , αλλά και γενικά σε όλη την ελληνική επαρχία , υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα , τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί ποτέ , λόγω της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας των κληρονόμων των ακινήτων αυτών . Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι αποποιήσεις των κληρονομιών που συντάσσονται είναι περισσότερες από τις αποδοχές .
Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι , παρότι υπάρχει ενεργής κτηματογράφηση στην Π.Ε. Σερρών , που περιλαμβάνει το σύνολο των κωμοπόλεων και των χωριών μας , εκατοντάδες ακίνητα δεν έχουν ακόμη δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους , αν και έχουν παρέλθει προ καιρού όλες οι σχετικές προθεσμίες . Και αυτό γιατί οι συμπολίτες μας αδυνατούν να καταβάλλουν τα έξοδα των αποδοχών κληρονομίας , αλλά και τα μεγάλα τέλη της κτηματογράφησης , για τα οποία κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί .
Αναγνωρίζοντας ο νομοθέτης όλα τα παραπάνω , μέχρι και σήμερα προέβλεπε την δήλωση του μηχανικού για την έλλειψη αυθαιρεσιών , μόνο στις περιπτώσεις των μεταβιβάσεων εν ζωή και δεν την απαιτούσε στις αποδοχές κληρονομίας . Διότι είναι τρομακτικά δαπανηρό και άδικο ταυτόχρονα , για ακίνητα που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά , χωριά που σβήνουν σιγά σιγά από τον χάρτη της Χώρας , να απαιτείται και η τακτοποίηση των αυθαιρέτων των οικοπέδων , προκειμένου να τα αποδεχτεί κάποιος . Ακόμη , στα χωράφια που η αξία τους έχει πέσει κατακόρυφα , φαντάζει παράλογο να απαιτεί ο Νόμος την υπεύθυνη δήλωση μηχανικού, προκειμένου ολοκληρωθεί η αποδοχή τους ως κληρονομιαίων ακινήτων .
Σχετική είναι και η υπ’ αριθμ. 633/1997 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. , όπου και αναφέρεται : « α) εάν οι παραπάνω διατάξεις απαγορεύουν την κληρονομική μεταβίβαση των παραπάνω αυθαιρέτων τους, θα παρέμενε έωλη, αφού η περιέλευση αυτής στους κληρονόμους του θα εξαρτιόταν από την αναβλητική αίρεση της κατεδάφισης των αυθαιρέτων αυτών, τα οποία οι κληρονόμοι δεν θα μπορούν να κατεδαφίσουν αφού δεν θα έχουν γίνει ακόμη κύριοι αυτών» . Και καταλήγει η παραπάνω Γνωμοδότηση ότι δεν μπορεί να υπάρχει η προϋπόθεση της προηγούμενης τακτοποίησης των αυθαιρέτων για να προχωρήσει κάποιος στην αποδοχή της κληρονομίας .
Μετά από όλα αυτά , όπως αντιλαμβάνεστε, η ρύθμιση την οποία θέλει να ψηφίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα οδηγήσει τους συμπολίτες μας να αφήσουν σε εκκρεμότητα τα κληρονομιαία ακίνητά τους, με ό τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του κράτους . Παράλληλα θα εξοντώσει οικονομικά τους συνεπείς εκείνους πολίτες που θα θελήσουν να προχωρήσουν στην αποδοχή της κληρονομίας τους .
Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι η παραπάνω ρύθμιση είναι απαράδεκτη, πιθανόν και αντισυνταγματική και θα πρέπει να αποσυρθεί από το υπό εισαγωγή στη Βουλή νομοσχέδιο .
Παρακαλούμε λοιπόν για τις δικές σας ενέργειες .
Με εκτίμηση ,
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών
Παναγιώτης Γ. Καρίπογλου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.