Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΕ Σερρών . Προτάσεις των δημάρχων στον Απόστολο ΤζιτΖικώστα για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Αποτέλεσμα εικόνας για αεροψεκασμοι κουνουπιαΥπόμνημα το οποίο υπογράφουν και οι 7 Σερραίοι δήμαρχοι εστάλη στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ Τζιτζικώστα για το πρόβλημα των κουνουπιών . Μεταξύ άλλων στην επιστολή οι δήμαρχοι προτείνουν την αύξηση των αεροψεκασμών στους ορυζώνες της Π.Ε Σερρών  και την δυνατότητα των δήμων να ελέγχουν την καλή εκτέλεση του προγράμματος των αεροψεκασμών 


ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ 

«Κύριε Περιφερειάρχη,
 
Εν όψει του επικείμενου διαγωνισμού της ΠΚΜ για την καταπολέμηση των κουνουπιών για την επόμενη 3ετία και δεδομένου ότι οι δήμοι είναι συνυπεύθυνοι βάσει του Ν. 3852/2010 για το εν λόγω θέμα, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε την άποψη μας και την πρόταση μας με την παράκληση η πρόταση αυτή να γίνει αποδεκτή.
 
Πολύ σύντομα παραθέτουμε μια σύντομη περιγραφή σχετικά με τις ενέργειες που υλοποιηθεί έως σήμερα.
Κατά τα έτη 2011 και 2012, δόθηκαν για την καταπολέμηση κουνουπιών από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων μέσω της ΠΚΜ στο Νομό Σερρών 480.000 € και 451.000 € αντίστοιχα.
 
Πέραν αυτών των ποσών η ΠΚΜ με ίδια έσοδα συνεισέφερε επιπλέον 100.000 € και 49.000 € αντίστοιχα για τα δύο αυτά έτη στον κοινό στόχο για το Νομό Σερρών, ενώ επίσης οι 7 Δήμοι του Νομού συνεισέφεραν άλλες 400.000 € συνολικά κάτ’ έτος για το 2011 και το 2012.
 
Με αυτές τις προϋποθέσεις, κατέστη δυνατή η εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης που έδωσαν άριστα αποτελέσματα, τόσο στο επίγειο όσο και στο εναέριο τμήμα τους.
 
Συγκεκριμένα διατέθηκαν για αεροψεκασμούς ποσά της τάξεως των 600.000 € και 550.000 € αντίστοιχα για τα δύο έτη, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στην περιοχή να καλύψει με 4 εφαρμογές το σύνολο των ορυζώνων αλλά και το σύνολο των φυσικών υγροτοπικών συστημάτων του νομού, χρησιμοποιώντας μάλιστα στις 2 από αυτές φάρμακα νέας τεχνολογίας, άριστης αποτελεσματικότητας, αλλά φυσικά ακριβότερα, με άριστα εντέλει αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδο μετρήσεων όσο και σε επίπεδο αίσθησης του κοινού.
 
Έκτοτε, και συγκεκριμένα από το έτος 2013, η ΠΚΜ έχει αναλάβει τη διενέργεια της καταπολέμησης κουνουπιών μέσω επίγειου προγράμματος αλλά και αεροψεκασμών, παρακρατώντας τα χρήματα που προορίζονται για το Νομό Σερρών, διενεργώντας ενιαίο πρόγραμμα στο σύνολο της περιφέρειας, χωρίς δυστυχώς να ζητά τη γνώμη των Δήμων του Νομού Σερρών (αλλά και των Δήμων των άλλων νομών), με αποτελέσματα που, εντέλει, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ανεπαρκή.
 
Κι αυτό, παρά την προσπάθεια των Δήμων του νομού Σερρών οι οποίοι λειτουργούν παράλληλο, συμπληρωματικό επίγειο πρόγραμμα καταπολέμησης, είτε μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Νομού, είτε με ίδια μέσα, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό ποσά από ίδιους πόρους της τάξεως των 250.000 € έως 370.000 € κατ’ έτος.
 
Το γεγονός της ελάχιστης όχλησης από κουνούπια που παρατηρείται στο σύνολο σχεδόν του νομού Σερρών, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εντονότατο πρόβλημα που παρατηρείται στους οικισμούς που γειτνιάζουν με τους ορυζώνες της περιοχής, με αποτέλεσμα να εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα της αναποτελεσματικότητας του εναέριου προγράμματος καταπολέμησης.
 
Οι δύο εφαρμογές αεροψεκασμών, οι οποίες μάλιστα δεν γίνονται στοχευμένα, είναι βέβαιο ότι δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος και καθιστούν επιτακτική τη διαφοροποίηση του εναέριου προγράμματος καταπολέμησης.
 
Οι διατιθέμενοι από το ΠΔΕ μέσω της ΠΚΜ πόροι (1.400.000 € ετησίως) για την εναέρια καταπολέμηση, αντιστοιχούν σε περίπου 1.000.000 στρέμματα ψεκασμένης επιφάνειας, δηλαδή σε 4 εφαρμογές για έκταση 250.000 στρεμμάτων. Δεδομένου ότι οι ορυζώνες της περιοχής του Δέλτα του Αξιού εκτείνονται σε μια έκταση περίπου 200.000 στρεμμάτων ενώ αυτοί της περιοχής των Σερρών σε 40.000 στρέμματα, μας επιτρέπει να πούμε ότι ο στόχος των 4 εφαρμογών ετησίως είναι εφικτός, ή τουλάχιστον ρεαλιστικός.
 
Επιπλέον, ο ουσιαστικά αυθαίρετος τρόπος ψεκασμού από τον ανάδοχο, ο οποίος ψεκάζει ομοιόμορφα κατακλυσμένες και μη περιοχές, χωρίς στοχευμένες παρεμβάσεις που να προκύπτουν από ενδελεχείς δειγματοληψίες, επιτείνουν το πρόβλημα και οξύνουν το αίσθημα όχλησης στους κατοίκους αλλά και – κυρίως- τον κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων.
 
Κύριε Περιφερειάρχη, μετά από τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη, στις προδιαγραφές του νέου διαγωνισμού για το εναέριο πρόγραμμα που προτίθεται να υλοποιήσει η ΠΚΜ με τα χρήματα του ΠΔΕ, να αυξήσει τις ελάχιστες εφαρμογές στο Νομό Σερρών ώστε από τις 60.000 – 70.000 στρέμματα να περάσουμε σε τουλάχιστον διπλάσιες ψεκασμένες εκτάσεις, και παράλληλα να υποχρεώσει μέσω κατάλληλων προδιαγραφών του διαγωνισμού, τον ανάδοχο να ενεργεί στοχευμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενδελεχών δειγματοληψιών στους ορυζώνες της περιοχής. Θα θέλαμε επίσης να συμπεριλάβετε στην πρόταση μας το εξής: πριν από την έκδοση οποιασδήποτε βεβαίωσης καλής εκτέλεσης των εργασιών του αναδόχου του έργου να ζητείται βεβαίωση – πιστοποίηση των δήμων για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων εργασιών που αναφέρονται στην προκήρυξη για την περιοχή τους.
 
Για κάθε περαιτέρω σχετική διευκρίνηση παραμένουμε στη διάθεσή σας».

Το υπόμνημα υπογράφουν οι:
 
Πέτρος Αγγελίδης – Δήμαρχος Σερρών
 
Ανδρέας Δαϊρετζής – Δήμαρχος Νέας Ζίχνης
 
Φώτης Δομουχτσίδης – Δήμαρχος Σιντικής
 
Αγνή Δουβίτσα – Δήμαρχος Βισαλτίας
 
Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης – Δήμαρχος Ηράκλειας
 
Κώστας Μελίτος – Δήμαρχος Αμφίπολης
 
Δημήτρης Νότας – Δήμαρχος Εμμ. Παπά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.