Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια
- Τσαρουχά, άνοιξε με την ομιλία της τη σειρά των ομιλιών στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Η διαχείριση των προσφυγικών ροών στη Βόρεια Ελλάδα”. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης) με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.Παραθέτουμε σημαντικά αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία της Υφυπουργού:
- Η απάντηση στη μεγαλύτερη πρόκληση (προσφυγικό) που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι στην ουσία αν το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη προσπάθεια ειρηνικής συνεύρεσης λαών και κρατών στην Παγκόσμια Ιστορία, μπορεί να ολοκληρωθεί. Αν η Ευρώπη όμως επιλέξει το δρόμο μιας ένωσης που θα υπηρετεί αριθμούς και όχι ανθρώπους, επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω για το τελικό αποτέλεσμα. [...]
- Θέλω να πιστεύω, ότι παρόλο που δεν έχουν κλείσει ακόμη οι πληγές της Προσφυγιάς των Ποντίων από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, που ήρθαν να αθροιστούν στις πληγές των Μικρασιατών, των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας, του Πόντου, των Βορειοηπειρωτών, της Πόλης, των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου, παρόλο που όλες αυτές οι πληγές είναι πρόσφατες και ακόμη ανοιχτές, και μας χαρακτηρίζουν βαθιά ως λαό, τελικά, δεν είναι μόνο αυτό το παρελθόν, των οικογενειών των περισσότερων από εμάς, που μας εμψυχώνει να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Είναι και η δύναμη που ξεπηδάει από μέσα μας και εναντιώνεται στην επανεμφάνιση της Βαρβαρότητας, του Ρατσισμού, και της Απαξίωσης του Ανθρώπου. Η εναντίωση δηλαδή σε αντιλήψεις που βρήκαν την ευκαιρία να σηκώσουν ξανά το κεφάλι τους, σε τόπους μάλιστα και χώρες που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, και να δείξουν ξανά την άσχημη πλευρά της Ανθρωπότητας.
Επιτρέψτε μου να πω, ότι η κοινή Ευρωπαϊκή Κληρονομιά και το όραμά που μας συνδέει, στηριγμένα στα πανανθρώπινα μηνύματα του Ελληνικού Πολιτισμού, δεν θα αφήσουν αυτές τις αντιλήψεις να επιβληθούν, αλλά τις απομονώνουν και τις τοποθετούν στο παρελθόν, όπου και πρέπει να ανήκουν. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι σε καμία περίπτωση το Μίσος, ο Φόβος, η Εχθρότητα. Το μέλλον μας είναι η Δημοκρατία, η Ελευθερία και οι μεγάλες πανανθρώπινες ιδέες.[...] - Θα θεωρούσα βέβαια, μάταια όσα σήμερα συζητούμε και όσα κάθε μέρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναντι της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, αν δεν αναδείξουμε όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και τα αίτια που το προκαλούν. Θα συμφωνήσουμε πιστεύω όλοι μας, ότι πρέπει να είναι κεντρική και άμεση επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των Διεθνών Φορέων, η άμεση ειρήνευση, και η εξασφάλιση ασφαλών όρων διαβίωσης, για τους λαούς των κρατών που πλήττονται από τους πολέμους.
Στην εκδήλωση, που κράτησε μέχρι τις 22:30, προσήλθε πλήθος επισήμων, εκπροσώπων φορέων, μελών ΜΚΟ και εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και πολίτες. Ανάμεσά τους παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι τοπικών αρχών (Ελληνική Αστυνομία, Ελληνικός Στρατός κ.ά.), οι Γενικοί Πρόξενοι των Η.Π.Α., της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, ο Πρόξενος της Ουκρανίας, εκπρόσωποι των Γενικών Προξενείων Αλβανίας, Γεωργίας και Ρωσίας, ο επικεφαλής του γραφείου ΠΟΕ της πΓΔΜ, οι επίτιμοι πρόξενοι Ουγγαρίας και Αυστρίας, κ.ά.
Τις ομιλίες συντόνισε ο καθηγητής κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας Θράκης και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο κ. Νίκος Παυλίδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Υφυπουργός ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ήταν παρούσα σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρακολούθησε τις ομιλίες και σχολίασε ή απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.
Τις ομιλίες συντόνισε ο καθηγητής κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας Θράκης και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο κ. Νίκος Παυλίδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Υφυπουργός ΥΜΑΘ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ήταν παρούσα σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρακολούθησε τις ομιλίες και σχολίασε ή απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.
Παραθέτουμε σε συνημμένα αρχεία α) την ομιλία της Υφυπουργού κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, β) τη σειρά των κύριων ομιλιών που ακολούθησαν και γ) φωτογραφίες.
Στη σελίδα του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ελλάδος (http://www.ihu.edu.gr/) παρατίθεται πλήρες και επιπλέον υλικό για την εκδήλωση.
Ομιλία Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, στην εκδήλωση “Η διαχείριση των προσφυγικών ροών στη Βόρεια Ελλάδα”, Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016.
Σεβάσμιοι Εκπρόσωποι των Μητροπόλεων, Κύριε Γενικέ Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Κυρία Αντιπεριφερειάρχη, Κύριοι Δήμαρχοι και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Στρατού, Πρόεδρε του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Αξιότιμα μέλη των εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων, Κύριοι καθηγητές, κυρίες και κύριοι...
Σας ευχαριστώ που βρεθήκατε σήμερα εδώ, στη σημερινή εκδήλωση, όπου θα συζητηθεί και θα αναλυθεί το πιο κρίσιμο θέμα της εποχής μας, και για τη χώρα μας, το Προσφυγικό.
Καταρχήν να ευχαριστήσω τον συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, για τη φιλοξενία μας στις εγκαταστάσεις του και για την εξαιρετική συνεργασία που αναπτύξαμε.
Κυρίες και κύριοι, η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι πρόσφυγες είναι γνωστή σε όλους μας. Οι λανθασμένες, σε πολιτικό αλλά κυρίως σε ανθρωπιστικό και ηθικό επίπεδο, μονομερείς αποφάσεις που έχουν λάβει κάποια κράτη, μέλη ή υπό ένταξη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κλείσανε τα σύνορά τους, έχουν εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους σε περιοχές που δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές για να τους υποστηρίξουν.
Η χώρα μας και οι Έλληνες πολίτες επιδεικνύουν υψηλό φρόνημα και αίσθημα ανθρωπισμού, βοηθώντας ουσιαστικά όλους αυτούς τους ανθρώπους. Η στάση τους μας κάνει περήφανους, δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για τις γείτονες χώρες, και κυρίως για την Τουρκία, που δείχνει μια συνεχή απροθυμία να συνεργαστεί μαζί μας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη διαχείριση του προβλήματος. Εξακολουθούμε όμως να ελπίζουμε, ότι αυτή τη φορά θα υλοποιήσουν τις πρόσφατες δεσμεύσεις τους.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω, σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι ευκαιρία για πολιτικές διαπραγματεύσεις και ανταλλαγές, ότι η συγκεκριμένη κρίση περιλαμβάνει αθώους ανθρώπους, και ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά, που βασανίζονται καθημερινά. Απέναντι στα Ιδανικά και τις Παραδόσεις του λαού μας, που αποτελούν μάλιστα την πολιτιστική βάση του Δυτικού Κόσμου, και που βάζουν πάνω από όλα τον ¢νθρωπο, δεν μπορεί να γίνει καμία έκπτωση αξιών και κανένα παζάρι υπονόμευσης της υπευθυνότητας.
Η απάντηση στη μεγαλύτερη πρόκληση (προσφυγικό) που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι στην ουσία εάν το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη προσπάθεια ειρηνικής συνεύρεσης λαών και κρατών στην Παγκόσμια Ιστορία, μπορεί να ολοκληρωθεί. Αν η Ευρώπη όμως επιλέξει το δρόμο μιας ένωσης που θα υπηρετεί αριθμούς και όχι ανθρώπους, επιτρέψτε μου να αμφιβάλω για το τελικό αποτέλεσμα.
Κυρίες και κύριοι, η κυβέρνησή μας, βρίσκεται σε ένα συνεχή αγώνα, μέσα από αλλεπάλληλες επαφές και συνόδους, ώστε να βρεθούν βιώσιμες και ανθρώπινες λύσεις που θα επιτρέψουν τη σωστή διαχείριση των προσφυγικών ροών.
- Η συμφωνία με το ΝΑΤΟ, που ήδη, από την αρχή της υλοποίησής της, μειώνει τις προσφυγικές ροές,
- η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ,
- η συνδρομή των περισσότερων Ευρωπαϊκών Κρατών στη μετεγκατάσταση των προσφύγων,
- και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης, με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σμύρνη, για να επιτύχει την υλοποίηση των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Τουρκία,
αποτελούν ουσιαστικά βήματα για την επίτευξη ενός αποτελεσματικότερου ελέγχου των προσφυγικών ροών.
Στη συνέχεια, η αποφασιστική ενίσχυση των κυβερνητικών προσπαθειών, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που από την πρώτη στιγμή υπερέβαλλε εαυτόν για να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα που εμφανίστηκαν στη δική μας χώρα, απέτρεψε τη πιθανότητα το φαινόμενο να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Πρέπει εδώ να τονίσουμε το εξαιρετικό έργο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που ανέλαβαν μεγάλο μέρος του βάρους και της ευθύνης, και των οποίων τα μέλη εργάζονται παντού και όπου υπάρχει ανάγκη.
Χωρίς τη βοήθεια τους, πολλά σημαντικά προβλήματα των Κέντρων ίσως να μη λύνονταν ποτέ. Η παρουσία τους δίπλα στους πρόσφυγες, είναι αποφασιστική για την επιτυχία των ανθρωπιστικών προσπαθειών μας.
Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας Θράκης), ήδη από το προηγούμενο έτος, προσπαθούμε και παρέχουμε ό,τι είναι δυνατόν, σε υλικά μέσα και έμπρακτη βοήθεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια, με όποιον τρόπο μπορούμε.
Σ' αυτό το σημείο θέλω επίσης να τονίσω και να εξάρω το σημαντικό έργο του Στρατού, που αντιμετωπίζει το θέμα των Προσφύγων με μεγάλη ευθύνη, πάντοτε κοντά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αναδεικνύοντας το υψηλό του φρόνημα, αλλά και τον κοινωνικό του ρόλο.
Τέλος, περισσότερο ίσως από όλους, πρέπει να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές, Έλληνες και ξένους, και τους κατοίκους όλων των περιοχών που υποδέχονται τους πρόσφυγες, που επιδεικνύουν εξαιρετική αλληλεγγύη στους συνανθρώπους τους, εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης στιγμής για τη χώρα μας.
Φίλες και Φίλοι, θέλω να πιστεύω, ότι παρόλο που δεν έχουν κλείσει ακόμη οι πληγές της Προσφυγιάς των Ποντίων από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, που ήρθαν να αθροιστούν στις πληγές των Μικρασιατών, των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας, του Πόντου, των Βορειοηπειρωτών, της Πόλης, των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου, παρόλο που όλες αυτές οι πληγές είναι πρόσφατες και ακόμη ανοιχτές, και μας χαρακτηρίζουν βαθιά ως λαό, τελικά, δεν είναι μόνο αυτό το παρελθόν, των οικογενειών μας, των οικογενειών των περισσότερων από εμάς, που μας εμψυχώνει να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Είναι και η δύναμη που ξεπηδάει από μέσα μας και εναντιώνεται στην επανεμφάνιση της Βαρβαρότητας, του Ρατσισμού, και της Απαξίωσης του Ανθρώπου. Η εναντίωση δηλαδή σε αντιλήψεις που βρήκαν την ευκαιρία να σηκώσουν ξανά το κεφάλι τους, σε τόπους μάλιστα και χώρες που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, και να δείξουν ξανά την άσχημη πλευρά της Ανθρωπότητας.
Επιτρέψτε μου να πω, ότι η κοινή Ευρωπαϊκή Κληρονομιά και το όραμά που μας συνδέει, στηριγμένα στα πανανθρώπινα μηνύματα του Ελληνικού Πολιτισμού, δεν θα αφήσουν αυτές τις αντιλήψεις να επιβληθούν, αλλά τις απομονώνουν και τις τοποθετούν στο παρελθόν, όπου και πρέπει να ανήκουν.
Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι σε καμία περίπτωση το Μίσος, ο Φόβος, η Εχθρότητα. Το μέλλον μας είναι η Δημοκρατία, η Ελευθερία και οι μεγάλες πανανθρώπινες ιδέες.
Κυρίες και κύριοι, θα θεωρούσα βέβαια, μάταια όσα σήμερα συζητούμε και όσα κάθε μέρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναντι της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, αν δεν αναδείξουμε όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και τα αίτια που το προκαλούν. Θα συμφωνήσουμε πιστεύω όλοι μας, ότι πρέπει να είναι κεντρική και άμεση επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των Διεθνών Φορέων, η άμεση ειρήνευση, και η εξασφάλιση ασφαλών όρων διαβίωσης, για τους λαούς των κρατών που πλήττονται από τους πολέμους.
Στη σημερινή εκδήλωση, πέραν των συμπερασμάτων και της καταγραφής των τρόπων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού φαινομένου, πιστεύω ότι πρέπει να καταδείξουμε ρητά και τις αιτίες που το προκάλεσαν. Εύχομαι και πιστεύω ότι η σημερινή πρωτοβουλία του Υπουργείου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου θα συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, συνδυάζοντας την προστασία των τοπικών μας κοινωνιών και της χώρας μας, με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.
ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
“Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ”
1. Ομιλία της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά με το θέμα της εκδήλωσης,
2. “Προσφυγική Κρίση και Ειδομένη” του Δήμαρχου Παιονίας, κ. Χρήστου Γκουντενούδη,
3. “Η θέση της ΕΕ στο προσφυγικό ζήτημα: Μια κριτική Ανάλυση” του καθηγητή κ. Δημήτριου Σκιαδά,
4. “Η διαχείριση των προσφυγικών ροών στη χώρα μας. Τι γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα”, του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, κ. Γεώργιου Παντελάκου,
5. “Η διαχείριση και αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό”, του Πρόεδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Αντώνιου Αυγερινού,
6. “Η προστασία των προσφύγων και ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες”, του Υπεύθυνου Προστασίας της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Πέτρου Μάστακα,
7. Η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, κ. Βασίλη Παπαδόπουλου, στην οποία αναλύθηκε η κυβερνητική δράση και ο σχεδιασμός για το Προσφυγικό.
8. “Η εμπειρία με τους πρόσφυγες μέσα από τη βιωματική διαδραστική έκθεση «Small Room»”, του project manager της έκθεσης, κ. Βασίλη Τσαρτσάνη.
9. “Δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη”, του συντονιστή του προγράμματος στην Ειδομένη, Δρ. Αντώνιου Ρίγα.
10. “Δράσεις της ΜΚΟ «Praksis» στην Ειδομένη”, της Συντονίστριας Επειγόντων Β. Ελλάδας της Praksis κ. Φωτεινής Κελεκτσόγλου,
11. “Γιατροί του Κόσμου, Ταξιδεύοντας με τους Πρόσφυγες”, του Γενικού Γραμματέα των Γιατρών του Κόσμου και συντονιστή του Κέντρου των Διαβατών, κ. Δημήτριου Μισιρλή,
12. “Το κύμα αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών στους πρόσφυγες της Ειδομένης”, του εκπρόσωπου της ομάδας εθελοντών Θεσσαλονίκης “Αγάπη Χωρίς Σύνορα”, κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.