Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Μιχάλης Τζελέπης η κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε

Ο Βουλευτής Σερρών κ. Μιχάλης Τζελέπης στον ΑγροΤύπο: η κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησεΣτον ΑγροΤύπο μίλησε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ της ΠΕ Σερρών και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης κ.
Μιχάλης Τζελέπης, στον απόηχο της συνάντησης κυβέρνησης και αγροτών την περασμένη Δευτέρα. Ο κ. Τζελέπης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν έχει κατανοήσει το αγροτικό πρόβλημα ενώ απουσιάζει από πλευράς της ένα σχέδιο ώστε να πείσει τον αγροτικό κόσμο ότι θα γίνει αρωγός στην προσπάθεια για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Ο ίδιος έθεσε ως κυριότερα προβλήματα του Πρωτογενούς Τομέα αυτή την περίοδο την αδυναμία ανταπόκρισης από πλευράς ΥπΑΑΤ στις πληρωμές των ενισχύσεων των παραγωγών σε καθορισμένες ημερομηνίες, την καθυστέρηση υλοποίησης του ΠΑΑ, καθώς και τη μη πληρωμή της αγροτικής παραγωγής από τις μεταποιητικές βιομηχανίες.
Κε Τζελέπη, θα θέλαμε το σχόλιό σας για την προ ολίγων ημερών συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαλο Μαξίμου
Άνθρακες ο θησαυρός. Στην συνάντηση αυτή απεδείχθη ότι η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει κατανοήσει το αγροτικό πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, γι' αυτό και δεν έχει ένα σχέδιο να προτείνει στους αγρότες ώστε να τους πείσει ότι είναι αρωγός στην προσπάθεια για στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Η συζήτηση ήταν προσχηματική και το αποτέλεσμα ήταν ότι η κεβέρνηση πήρε από τους αγρότες και αυτά που είχαν, όταν π.χ είχαν 12.000 αφορολόγητο για τις επιδοτήσεις που η ίδια η κυβέρνηση θέσπισε, παρότι ήταν αφορολόγητες παλαιότερα, τώρα το κατέβασε στις 9.500 ευρώ. Ο κ. Πρωθυπουργός θα πρέπει να καταλάβει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το αγροτικό ζήτημα, δημιουγήθηκε πρώτα απ' όλα εξ αιτίας της αδυναμίας του να κυβερνήσει. Οι πολιτικές που εφάρμοσε το 2015 στον Πρωτογενή Τομέα, όταν εκτίναξε το κόστος παραγωγής με την αύξηση της φορολογίας στα γεωργοεφόδια από το 13 στο 23%, με την κατάργηση του ΕΦΚ πετρελαίου, με τον διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου, όπου αυτή η φοροαφαίμαξη που έγινε μέσα στο 2015, ήταν καθοριστικές ώστε να ξεχειλίσει η οργή των αγροτών με τα προτεινόμενα μέτρα για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Αντί να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση υπήρξε ένας επικοινωνιακός διάλογος για να δείξει η κυβέρνηση ότι συζητάει, γιατί όπως τόνισα από την αρχή δεν έχει κατανοήσει το πρόβλημα. Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου ιδιαίτερα για το Ασφαλιστικό, που χτυπάει την παραγωγή και τους παραγωγικούς Έλληνες αγρότες, δημεύει το εισόδημά τους και οδηγεί τους νέους αγρότες σε μαρασμό. Ζητάμε αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, εξορθολογισμό στις κλίμακες του ΟΓΑ αφού πρώτα ο ΟΓΑ παραμείνει και πάλι αυτόνομος ασφαλιστικός οργανισμός αλλά υπάρξει διαχωρισμός του προνοιακού κομματιού από την ασφάλιση των κατ' επάγγελμα αγροτών.
Ποια είναι τα σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να τεθούν κατά την άποψή σας στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης;
Το πρώτο είναι οι πληρωμές των ενισχύσεων, των συνδεδεμένων ενισχύσεων, των αποζημιώσεων στην αγροτική παραγωγή όπου το Υπουργείο Γεωργίας δεν έχει πείσει ότι μπορεί να τις υλοποιήσει στις ημερομημίες που γίνονταν έως και το 2015. Αυτό το αλαλούμ με τις πληρωμές δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα στους αγρότες που δεν μπορούν να προγραμματίσουν πλέον τα πάγια έσοδά τους, αυτά που δικαιούνται, λόγω του ότι δεν υπάρχει αυτός ο καθορισμός στις ημερομηνίες πληρωμής από την πλευρά του υπουργείου. Επίσης, η μεγάλη καθυστέρηση στο ΠΑΑ, αυτό το πρόγραμμα που πέτυχε στην συμφωνία της νέας ΚΑΠ, υπουργός ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα ο κ. Αποστόλου διαφημίζει τα δισεκατομμύρια που έχει να διαχειριστεί χωρίς να έχει δρομολογήσει το πως αυτά θα αξιοποιηθούν. Και το τελευταίο: η μη πληρωμή πλέον της αγροτικής παραγωγής από τις μεταποιητικές βιομηχανίες έχει γίνει καθεστώς.  Πρώτο παράδειγμα η διαχείριση που έκανε  το ίδιο το κράτος στην βιομηχανία της ΕΒΖ όπου οι παραγωγοί έχουν λαμβάνειν 9 εκατομμύρια περίπου για την σοδειά του 2015 και δεν ξέρουμε αν θα τα πάρουν. Δεύτερον, η μη πληρωμή των καπνοπαραγωγών από συγκεκριμένο μεταποιητή. Ποσό περίπου στα 12 εκατομμύρια οφείλεται σε καπνοπαραγωγούς της Βορείου Ελλάδος την στιγμή που το υπουργείο  κάνει δημόσιες σχέσεις μαζί του χωρίς να θέτει το θέμα της πληρωμής των καπνοπαραγωγών που έπρεπε να ξεκινήσει σε 30 μέρες από την παραλαβή του καπνού, δηλαδή από τις αρχές του 2016. Τρίτον η μεγάλη χρονική διάρκεια αποπληρωμής των κτηνοτρόφων ως προς το γάλα που παραδίδουν στους μεταποιητές. Είναι ένα πλέγμα στην καθημερινή πολιτική του ΥπΑΑΤ που περνάει στους αγρότες την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια γι' αυτό και βλέπουμε ότι ο αγροτικός κόσμος σήμερα δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα που έχει ο Πρωτογενής Τομέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.