Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την ελαιοπαραγωγή της χώρας μας, εξαιτίας της πολύ επικίνδυνης ασθένειας
που οφείλεται στο βακτήριο Xylella fastidiosa και ήδη έχει προσβάλλει δεκάδες χιλιάδες δέντρα στη γειτονική Ιταλία, κρούει το Ποτάμι με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου. Παρά το γεγονός ότι η ασθένεια βρίσκεται κυριολεκτικά στη «γειτονιά» μας και η εξάπλωσή της έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας δυστυχώς εμφανίζεται για άλλη μια φορά απροετοίμαστη και «ουραγός» στην υιοθέτηση προληπτικών μέτρων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Γαλλία με μια παραγωγή ελαιολάδου που προσεγγίζει μόλις το 1,5 % της δικής μας παραγωγής, έχει απαγορεύσει προληπτικά την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού για πάνω από 150 είδη φυτών, πιθανών φορέων της ασθένειας, από την περιοχή της Απουλίας.
Το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι η ελιά αποτελεί διαχρονικά μια καλλιέργεια άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση και τον πολιτισμό μας, με τις ελιές και το ελαιόλαδο να αποτελούν δύο από τα πλέον εμβληματικά προϊόντα της ελληνικής γεωργίας. Πρέπει άμεσα να υπάρξει συντονισμός και προληπτικές δράσεις για να προστατευτεί η ελαιοπαραγωγή στη χώρα μας και να μη βιώσει για άλλη μια φορά η ελληνική γεωργία και οι παραγωγοί μας τις τραγικές επιπτώσεις από την εισαγωγή ενός ακόμα «παθογόνου καραντίνας» από το εξωτερικό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς: Tον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Κίνδυνος για την ελαιοπαραγωγή της χώρας εξαιτίας του βακτηρίου Xylella fastidiosa»
Αναστάτωση επικρατεί στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας, καθώς το βακτήριο Xylella fastidiosa έχει προσβάλλει ήδη δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα στη γειτονική μας Ιταλία, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν διαθέσιμα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισής του. Οι Ιταλοί ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή της Απουλίας και κυρίως στο Λέτσε, όπου εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα, υποχρεώθηκαν πρόσφατα να προβούν στην εκρίζωση και καύση των πρώτων ελαιόδεντρων που είχαν αρχικά επιλεγεί. Το βακτήριο έχει στην κυριολεξία καταστρέψει τις ελιές της Απουλίας οδηγώντας κατά το περασμένο έτος σε πτώση κατά 35% της ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου. Τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το βακτήριο εγκαθίσταται στις ρίζες, τους βλαστούς, τα φύλλα, καθώς και στα αγγεία τα οποία μεταφέρουν νερό και θρεπτικά συστατικά στα διάφορα μέρη του φυτού. Το αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η απόφραξη αυτών των αγγείων, ο μαρασμός των βλαστών και των φύλλων και προοδευτικά η ξήρανση όλου του ελαιόδεντρου. Συνοπτικά τα χαρακτηριστικά της ασθένειας που την καθιστούν εξαιρετικά απειλητική είναι: (α) μεγάλο εύρος ξενιστών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι προσβάλλει εκτός από την ελιά το αμπέλι, τα εσπεριδοειδή κ.α.), (β) η μετάδοση του παθογόνου μέσω προσβεβλημένου πολλαπλασιαστικού υλικού σε αμόλυντες περιοχές και μέσω μυζητικών εντόμων (τζιτζικάκια) και (γ) η απουσία συμπτωμάτων σε προσβεβλημένα φυτά, τα οποία λειτουργούν ως πηγές μολύσματος. Ιδιαίτερα δε για τη χώρα μας η απειλή για τη φετινή χρονιά καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς έχει βρεθεί ότι η ανάπτυξη του βακτηρίου ευνοείται με υγρούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια, συνθήκες που παρατηρήθηκαν κατά το φετινό χειμώνα και αναμένεται να επικρατήσουν και κατά το θέρος σε αρκετές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας. Συνεπώς απαιτούνται άμεσα δράσεις προληπτικού χαρακτήρα.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η εξάπλωση της ασθένειας έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας δυστυχώς εμφανίζεται για άλλη μια φορά απροετοίμαστη και «ουραγός» στην υιοθέτηση προληπτικών μέτρων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Γαλλία με μια παραγωγή ελαιολάδου που προσεγγίζει μόλις το 1,5 % της δικής μας παραγωγής έχει απαγορεύσει προληπτικά την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού για πάνω από 150 είδη φυτών, πιθανών φορέων της ασθένειας, από την περιοχή της Απουλίας. Αυτό που απαιτείται αυτή την στιγμή είναι: (α) η άμεση ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας, των ελληνικών φυτωρίων και των ελαιοπαραγωγών μέσα από συγκεκριμένες δράσεις όπως: διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων από εξειδικευμένους επιστήμονες, άμεση αποστολή η ανάρτηση στο διαδίκτυο πλήρους ενημερωτικού υλικού κ.α., (β) η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης κατά την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού προς φύτευση που να περιλαμβάνει αυστηρότατες διαδικασίες επιτήρησης, πιστοποίησης και διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων για την εξακρίβωση τυχόν μολύνσεων, όπως προβλέπουν οι κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Το γεγονός ότι πολλοί φυτωριούχοι δε γνωρίζουν ακόμα την επερχόμενη απειλή ή αναζητούν στην καλύτερη περίπτωση με αγωνία πληροφορίες, φανερώνει ότι τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί ως τώρα είναι αποσπασματικού χαρακτήρα και χωρίς αντίκρισμα.
Το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι η ελιά αποτελεί διαχρονικά μια καλλιέργεια άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση και τον πολιτισμό μας, με τις ελιές και το ελαιόλαδο να αποτελούν δύο από τα πλέον εμβληματικά προϊόντα της ελληνικής γεωργίας. Πρέπει άμεσα να υπάρξει συντονισμός και προληπτικές δράσεις για να προστατευτεί η ελαιοπαραγωγή στη χώρα μας και να μη βιώσει για άλλη μια φορά η ελληνική γεωργία και οι παραγωγοί μας τις τραγικές επιπτώσεις από την εισαγωγή ενός ακόμα «παθογόνου καραντίνας» από το εξωτερικό.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα η πολιτεία προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο της ασθένειας στη χώρα μας; Πως αξιολογεί το αρμόδιο Υπουργείο την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων;
2) Είμαστε έτοιμοι ως χώρα σε περίπτωση που εμφανιστούν οι πρώτες προσβολές; Ποιο είναι το σχέδιο που προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση;
Ο ερωτών βουλευτής:
Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου – Σερρών
Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου – Σερρών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.