Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Μια πόλη ολόκληρη στην τσέπη της Μαφίας

 


Αναφέρεται σε έκθεση του Ιταλικού Οργανισμού Εμπορίου: Η Καμόρα ελέγχει τις γαλακτοκομικές και τις βιομηχανικές εταιρείες ψαρικών, το εμπόριο καφέ και περισσότερους από 2.500 αρτοποιεία στη Νάπολι. Σήμερα!

Κατ’ αρχήν τι είναι Καμόρα; Η αρχαιότερη μαφιόζικη οργάνωση στην Ιταλία. Με ρίζες και δράση εδώ και τρεις αιώνες. Σήμερα δεν ενεργεί μόνο στο παρασκήνιο, τα λεφτά της είναι νόμιμα, σε φανερές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Η εποχή του Καπούτσο είναι μακριά, όσο κι αν νοσταλγούν τον βασιλιά της Νάπολι οι σημερινοί αρχιμαφιόζοι.

Τσίτσο Καπούτσο. Πρόσωπο θρυλικό. Φόρεσε το στέμμα του capo dei capi της Camorra το 1869. Απόλυτος κυρίαρχος στη Νάπολι. Έδινε μηνιαίως βοηθήματα στους αστυνομικούς, σύνταξη στους δικαστικούς. Αυτός αποφάσιζε ποιοι ναυτικοί θα μπαρκάρουν, τι κι αν θα φορτώσουν τα παπόρια. Έλεγχε λαθρεμπόριο και πορνεία (Στη φώτο, όταν τον οδήγησαν στη φυλακή).

Με την ευκαιρία. Μια είναι η προσωπική αποτυχία του Καπούτσο. Δεν του έκατσε ποτέ μια πόρνη με την οποία ήταν αθεράπευτα καψούρης. Και να σκεφτεί κανείς ότι ήταν κούκλος και αμέτρητες οι γυναίκες που πήγαν μαζί του. Γιος μαφιόζου, απίστευτα σκληρός, ψυχρός δολοφόνος, λατρεμένος λαϊκός ήρωας, πέθανε το 1892.

 

 https://www.apodytiriakias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.