Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ : Το Ποδόσφαιρο καθορίζει την τύχη του Κεντρικού Πάρκου της πόλης

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος άλλαξε το προς συζήτηση
θέμα κάνοντας την παραχώρηση της αιτούμενης έκτασης σε κατασκευή νέου γηπέδου που θα καλύπτει της ανάγκες τις ΠΑΕ ΠΑΝΣΕΡΑΙΚΟΣ στο αθλητικό πάρκο ΟΜΟΝΙΑΣ όμως σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο δεν αλλάζει και αυτό είναι η χρήση γης και οι όροι στο διαμορφωμένο είδη πάρκο ομόνοιας.

Πρώτη η ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ σταθερά εδώ και χρόνια ζητάει το γκρέμισμα του σημερινού γηπέδου και την κατασκευή καινούργιου σε άλλο χώρο έτσι ώστε να υλοποιηθεί το κεντρικό πάρκο της πόλης που το 2025 θα συμπληρώσει 100 χρόνια από τον χαρακτηρισμό της περιοχής σε Κεντρικό Πάρκο.

Αυτό δεν πρέπει να γίνει όμως σε βάρος του πάρκου ΟΜΟΝΙΑΣ όταν υπάρχουν άλλες λύσεις και εκτάσεις για αυτόν τον σκοπό και σε κάθε περίπτωση χωρίς να ζημιωθούν οι Σερραίοι πολίτες από την κατασκευή του νέου γηπέδου.

Συνοψίζοντας, κατά τη άποψη της Διάβασης Πεζών η αιτούμενη παραχώρηση:

- Η πρόταση του Συλλόγου θα έπρεπε να συνοδεύεται με τοπογραφικό σχεδιάγραμμα, στο οποίο να αποτυπώνονται το σύνολο των εγκαταστάσεων που πρόκειται να κτιστούν με αναφορά στην κάλυψη του οικοπέδου και τα τετραγωνικά μέτρα που θα κτιστούν.

- Η συγκεκριμένη παραπάνω πρόταση θα έπρεπε να έχει ελεγχθεί από την πολεοδομία και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και να συνοδεύεται από έκθεση των υπηρεσιών στην οποία να προσδιορίζεται με ακρίβεια και σαφήνεια «προς το Δημοτικό Συμβούλιο» αν και κατά πόσο επηρεάζεται η δυνατότητα δόμησης στο «Αθλητικό Πάρκο» στην περίπτωση που ο Δήμος αποφάσιζε την επέκταση των εγκαταστάσεων του Αυτοκινητοδρομίου ή των λοιπών εγκαταστάσεων και την δημιουργία νέων.

- Η ανυπαρξία ρυμοτομικού σχεδίου του Πάρκου επισύρει τον κίνδυνο να κατασκευαστούν κτίρια «χωρίς σχέδιο» που θα περιορίσει την σωστή σχεδίαση ή ακόμη χειρότερα θα επιβάλει την κατεδάφιση των κατασκευών προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο.

-Η Δημοτική Αρχή που για μήνες σχεδίαζε τα μεγάλα έργα που θα επιτελούσε στο Δήμο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Δημοτική Αρχή που εξάντλησε τις δυνατότητες που της παρέχει ο Νόμος για την πρόσληψη ειδικών συνεργατών, σαν να μην υπάρχει αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό που να υπηρετεί ήδη στο Δήμο και στα νομικά πρόσωπα συμφερόντων του Δήμου, στην περίπτωση του «Αθλητικού Πάρκου» έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο με μια πρόταση απόλυτα πρόχειρη, ασχεδίαστη, και ενάντια στα συμφέροντα των Σερραίων αθλούμενων πολιτών και τα συμφέροντα του Δήμου, που σκοπός του πρέπει να είναι η ανάπτυξη κάθε μορφής ερασιτεχνικού – μαζικού αθλητισμού και όχι η παραχώρηση δυσεύρετων πλέον χώρων σε ένα μόνο Σύλλογο, όταν δεν βρίσκεται σε θέση να καλύψει αντίστοιχες ανάγκες ή προτάσεις οποιοδήποτε άλλου Συλλόγου ή φορέα.

Η Δημοτική Αρχή αντί να καταθέσει τη δική της πρόταση για την ανάπτυξη του μαζικού – ερασιτεχνικού αθλητισμού στο μοναδικό «Αθλητικό Πάρκο» της πόλης, την πρώτη φορά που ασχολείται με αυτό «το Πάρκο» είναι για να ζητήσει την παραχώρηση ενός τεράστιου τμήματος αυτού σε έναν αθλητικό σύλλογο που με τη σειρά του σκέφτεται να παραχωρήσει τα «παραχωρημένα» σε ανώνυμη ποδοσφαιρική εταιρεία όταν και αν αυτή δημιουργηθεί ξανά.

Άλλωστε, ας μην κρυβόμαστε, το ξέρουμε όλοι και οι δημότες ακόμα καλύτερα ότι ο Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός που έχει πολυετή παρουσία σε πολλά αθλήματα τιμώντας την πόλη των Σερρών με τις επιδόσεις των αθλητών του και την παρουσία των τμημάτων του, ασχολήθηκε με το τμήμα του ποδοσφαίρου μόλις μετά τη διάλυση των ανωνύμων ποδοσφαιρικών εταιριών (ΠΑΕ Πανσερραϊκός» με σκοπό τη δημιουργία νέας Π.Α.Ε. και σε αυτό το σημείο η δράση του διαφοροποιείται από το σύνολο των άλλων ποδοσφαιρικών συλλόγων οι οποίοι πραγματικά προάγουν αποκλειστικά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό τον οποίο είναι καθήκον του Δήμου να συνδράμει με όποιον τρόπο μπορεί.

Συνοψίζοντας αντί προτάσεως σαν την σημερινή για την παραχώρηση χώρων του «Αθλητικού Πάρκου» σε ένα σύλλογο, περιμένουμε από τη Δημοτικό Αρχή να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο (αν φυσικά έχει σχέδιο) αναφορικά με το πως σκέφτεται να λειτουργήσει και αναπλέξει το «Αθλητικού Πάρκο Ομόνοιας», ώστε αυτό βέλτιστα να εξυπηρετήσει τους λόγους για τους οποίους το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών το 1984 έλαβε την απόφαση για τη δημιουργία του.

Να παρουσιάσει τις σκέψεις της για την καλύτερη οργάνωση και την καλύτερη λειτουργία του «Αθλητικού Πάρκου» και να μην επιτρέψει ποτέ ξανά να γίνουν σκέψεις από οποιονδήποτε, ότι εξαιτίας ολιγωρίας αν όχι ανικανότητας της όποιας Δημοτικής Αρχής, είναι συμφέρον για το Σερραίο πολίτη η παραχώρηση μέρους ή του συνόλου κάποιων αρμοδιοτήτων και δράσεων είτε σε ιδιώτες, είτε σε νομικά πρόσωπα.

Διότι κ. Δήμαρχε εκλεχθήκατε για να διορθώσετε τα κακώς κείμενα και δεν εκλεχθήκατε προκειμένου την ήδη άσχημα διαμορφωμένη κατάσταση να την κάνετε χειρότερη.

Συνοψίζοντας, κατά τη γνώμη της Διάβασης Πεζών η αιτούμενη παραχώρηση:

-Συνιστά υπέρμετρη δέσμευση, αφού τουλάχιστο για 35 χρόνια 4 γήπεδα από τα 6 του πάρκου θα βρίσκονται στην αποκλειστική χρήση ενός συλλόγου, με αποτέλεσμα οι υφιστάμενοι ποδοσφαιρικοί ή σύλλογοι που θα δημιουργηθούν, να μην είναι δυνατό να τύχουν της συνδρομής του Δήμου με την παραχώρηση σε αυτούς χώρου προπονήσεως και πραγματοποίησης αγώνων.

- Ενώ ζητά 45,5 στρέμματα τα οποία προτίθεται να αξιοποιήσει με την κατασκευή προπονητικού κέντρου κ.λ.π. ζητά να του παραχωρήσει ο Δήμος και το μοναδικό γήπεδο με κερκίδα, αποδυτήρια κ.λ.π. εγκαταστάσεις.

- Με την παραχώρηση που αιτείται θα αποκτήσει ο Μ.Γ.Σ. Πανσερραϊκός δεσπόζουσα θέση έναντι των υπολοίπων ποδοσφαιρικών συλλόγων του Δήμου.

- Ο Δήμος παραχωρώντας 45,5 στρέμματα σε ένα σύλλογο, θα αδυνατεί στη συνέχεια να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αίτηση οποιουδήποτε άλλου συλλόγου, αφού αντικειμενικά δεν θα μπορεί να συζητήσει για παραχώρηση εκτάσεων που δεν θα διαθέτει.

- Το γεγονός ότι σήμερα δεν φαίνεται να εκκρεμούν αιτήσεις άλλων συλλόγων για παραχώρηση χώρων στο «Αθλητικό Πάρκο» δεν σημαίνει ότι αύριο δεν θα υπάρξουν αντίστοιχες ή και πολύ πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη των αθλημάτων που επικουρούν οι διάφοροι σύλλογοι, τις οποίες αιτήσεις προφανώς ο Δήμος ούτε καν θα δέχεται να λαμβάνει, πολύ περισσότερο να ικανοποιεί γιατί απλά αντικειμενικά δεν θα υπάρχει αντικείμενο προς συζήτηση λόγω έλλειψης διαθέσιμου χώρου..

- Ο αιτών Σύλλογος είτε ως ερασιτέχνης είτε ως ΠΑΕ στο παρελθόν αιτήθηκε και του παραχωρήθηκαν χώροι 150 στρεμμάτων και 17,5 στρεμμάτων τους οποίους δέσμευσε, χωρίς να τους αξιοποιήσει όπως αιτήθηκε, γεγονός που συνδυαστικά με την μη υποβολή καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της πρότασης του και την ανυπαρξία αναφοράς του προγράμματος που σκοπεύει να ενταχθεί, καθιστά την πρόταση αόριστη και αβάσιμη στην ουσία της.

- Ακόμη και αν θα γινόταν δεκτό το αίτημα του Συλλόγου θα έπρεπε να δοθεί ενιαίος χώρος, δηλαδή τα 4 γήπεδα που συνορεύουν μεταξύ τους και όχι ο χώρος που βρίσκεται η κερκίδα, που στην ουσία «κόβει» το Αθλητικό Πάρκο στη μέση.

- Τέλος τι είναι αυτό που προτρέπει τον ΟΠΑΚΠΑ να προτείνει την συμπερίληψη όρων στο συμφωνητικό για ζητήματα που ούτε καν αιτήθηκε ο Σύλλογος αλλά και δεν συγκαταλέγονται στους σκοπούς του, όπως ενδεικτικά η διοργάνωση μουσικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Κατά τα ανωτέρω η Διάβαση Πεζών δεν συμφωνεί με την αιτούμενη παραχώρηση.







Γραφείο τύπου Διάβασης Πεζών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.