Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

ΟΠΑΚΠΑ : 17+1 όροι για την παραχώρηση των 45 στρεμμάτων στον Πανσερραικό

Συζητείται την Τετάρτη 27/5 στο Δημοτικό Συμβούλιο
Σερρών (με τηλεδιάσκεψη), το αίτημα του ΜΓΣ Πανσερραϊκός για την  παραχώρηση για 25+10 χρόνια χρήσης έκτασης στην περιοχή του Αθλητικού Πάρκου Ομόνοιας, για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.
Για το θέμα υπάρχει θετική ομόφωνη γνωμοδότηση από το ΔΣ του ΟΠΑΚΠΑ («OΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ») ο οποίος συζήτησε το θέμα στις 19/5, μετά από αίτημα του ΜΓΣ Πανσερραϊκός στις 14/5.
Να θυμίσουμε ότι το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΜΓΣ Πανσερραϊκός είχε υποβάλει και στο παρελθόν  (πριν 2 χρόνια) το ίδιο αίτημα για έκταση 52 στρεμμάτων, αλλά η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Πέτρου Αγγελίδη απέφευγε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, (παρά και την τότε θετική γνωμοδότηση του ΔΣ του ΟΠΑΚΠΑ), προφασιζόμενη αντιδράσεις άλλων Αθλητικών Σωματείων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών.
Το γεγονός είναι πως ενώ το αίτημα του ΜΓΣ Πανσερραϊκός προς το τελευταίο ΔΣ του ΟΠΑΚΠΑ έκανε λόγο για 40 περίπου στρέμματα, συνοδευόταν όμως από ένα πρόχειρο σκαρίφημα διαγράμματος, χωρίς την ορθή τοπογραφική αποτύπωση.
Η επίσημη τοπογραφική αποτύπωση της αιτούμενης έκτασης συντάχθηκε μόλις προχθές Δευτέρα 25/5 και με βάση αυτή η αιτούμενη έκταση στο Πάρκο της Ομόνοιας είναι 45.524,46τμ (45,5 στρέμματα)
Γι’αυτό και στα αποσπάσματα των πρακτικών που θα σας παραθέσουμε η συζήτηση αναφέρεται σε 40 στρέμματα.

Απορία προκαλεί η προχειρότητα της Διοίκησης του ΜΓΣ Πανσερραϊκός, να μην έχει έτοιμο το επίσημο Τοπογραφικό διάγραμμα, μαζί με το αίτημα της παραχώρησης της έκτασης.
Πάντως οι 18 όροι που πρότεινε ο Πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Γιάννης Δεσποτίδης και ομόφωνα ψήφισε το ΔΣ, φαίνεται διασφαλίζονται κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του Δήμου , του ΟΠΑΚΠΑ, των άλλων Αθλητικών Συλλόγων, αλλά και των πολιτών.

Σας παραθέτουμε αποσπάσματα από τα Πρακτικά της συζήτησης στο ΔΣ του ΟΠΑΚΠΑ για να σχηματίσετε καλύτερη άποψη επί του θέματος

Στις Σέρρες και στο γραφείο της Διοίκησης την 19η του μηνός Μαΐου του έτους 2020, ημέρα της  εβδομάδας Τρίτη και ώρα 18.00 συνήλθε σε  έκτακτη συνεδρίαση – δια περιφοράς για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο δέκα πέντε (15) Διοικητικών Συμβούλων παρόντες ήταν δέκα (10),δηλαδή
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
  • 1.   Δεσποτίδης Ιωάννης – Πρόεδρος
  • 2.   Πουλικίδου Χρύσα – Αντιπρόεδρος
  • 3.   Χαλκιόπουλος Αλέξανδρος – Μέλος
  • 4.   Χατζηδημητρίου Ιωάννης – Μέλος
  • 5.   Χρυσανθίδης Βασίλειος – Μέλος
  • 6.   Παλάζη – Τσοχατζίδη Χρυσάνθη – Μέλος
  • 7.   Καρακολίδης Παναγιώτης του Χρήστου – Μέλος
  • 8.   Κερέζη Ιωάννα – Μέλος
  • 9.   Ταρτσόγλου Γεωργία – Μέλος
  • 10. Παπαδόπουλος Αθανάσιος
ΑΠΟΝΤΕΣ
( ΕΑΝ ΚΑΙ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΝΟΜΙΜΑ )
  • 1.   Ρούμπος Ιωάννης – Μέλος
  • 2.   Ζαλιμίδου Ελισάβετ
  • 3.   Φωτιάδου Στυλιανή
  • 4.   Δούκας Γεώργιος – Μέλος
  • 5.   Παρατσουκίδης Πασχάλης – Μέλος
Κατά   την   συνεδρίαση   αυτή   προήδρευσε   ο   Πρόεδρος   του   Δ.Σ.   του   Ν.Π.   «OΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ  ΑΓΩΓΗΣ,  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΚΑΙ  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΣΕΡΡΩΝ»  κ.  Δεσποτίδης Ιωάννης.
O  Πρόεδρος του Δ.Σ.  λαμβάνοντας τον λόγο ανέφερε προς τα μέλη του Δ.Σ. ότι στην προηγούμενη απόφαση μας με αριθμ. 31\2020 αποφασίσαμε   το θέμα να επανέλθει προς συζήτηση  στο Δ.Σ. του ΟΠΑΚΠΑ για διατύπωση γνώμης   προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, αφού προηγούμενα προσκομιστούν όλα τα στοιχεία, πλήρης φάκελος με ακριβείς εργασίες και χρονοδιαγράμματα  από τον ΜΓΣ Πανσερραικό.
Ο ΜΓΣ Πανσερραικός  στις 14.05.2020 με αριθμ. πρωτ. 7561\14-05-2020 με την οποία αιτείται την δωρεάν παραχώρηση ( 40 ) σαράντα στρεμμάτων περίπου για (25)  εικοσιπέντε έτη  στο αθλητικό πάρκο Ομονοίας για την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα δέκα (10) έτη   οι οποίες αναλυτικά αναφέρονται στο παραπάνω έγγραφο τους, επίσης κατέθεσε τοπογραφικό διάγραμμα  για να δείξει ακριβώς  την έκταση που αιτείται να του παραχωρηθεί, καθώς επίσης και  το καταστατικό του συλλόγου, από το οποίο προκύπτει ότι ο σύλλογος είναι ερασιτεχνικός και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και κατέθεσε αυτούσια την επιστολή προς ενημέρωση των μελών του Δ.Σ.
«Κύριε πρόεδρε
Σας παρακαλούμε  όπως εισάγεται προς συζήτηση το θέμα  στο Δ.Σ. του ΟΠΑΚΠΑ για την παραχώρηση προς χρήση   έκτασης  περίπου 40 στρεμμάτων  εντός του Αθλητικού Πάρκου Ομονοίας   όπως απεικονίζονται  στο τοπογραφικό  διάγραμμα των πολυγώνων  ΑΒΓΔ και ΕΖΗΘ που σας επισυνάπτουμε. Η διάρκεια της παραχώρησης αιτούμαστε να είναι για εικοσιπέντε ( 25) έτη με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα δέκα (10) έτη.
Στον   παραπάνω    αθλητικό   χώρο   θα   κατασκευάσουμε  για την   λειτουργία   του ποδοσφαιρικού  μας τμήματος, εκτός από τις υπάρχουσες  αθλητικές κατασκευές,  ένα πρότυπο προπονητικό  κέντρο ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί  στις σημερινές ανάγκες  του αθλητισμού- ποδοσφαίρου,  το οποίο θα συμπεριλαμβάνει  γήπεδα ποδοσφαίρου, αποδυτήρια, βοηθητικοί χώροι,  κερκίδα  όπου  χρειάζεται, αίθουσα  πολλαπλών  χρήσεων, αίθουσα  γυμναστηρίου  και βαρέων   αθλημάτων,   φυσικοθεραπευτήριο   με  ατομικούς   χώρους,   χώρους   ανάπαυσης   των αθλητών, γραφεία, ιατρείο, υπαίθριο παρκινγκ,  τουαλέτες, κυλικείο, καφετέρια και ότι άλλο απαιτείται    για την εύρυθμη λειτουργία  ενός σύγχρονου  προπονητικού  κέντρου  ποδοσφαίρου στην πόλη μας που τόσο μεγάλη ανάγκη το έχει.
Όλες  οι  παραπάνω   κατασκευές     που  θα  γίνουν  και  τα  τυχόν  προβλήματα  που  θα προκύψουν όσον αφορά   τις υπάρχουσες κατασκευές   (επισκευών και αδειοδοτήσεων) θα αντιμετωπιστούν αποκλειστικά με ευθύνη του συλλόγου μας ,αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το οικονομικό κόστος αυτών, διασφαλίζοντας πρώτιστα την έγκριση των Τ.Υ. του Δήμου και φυσικά προσβλέποντας   στη  μη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος  και των κανόνων πολεοδόμησης που ισχύουν στην συγκεκριμένη περιοχή.
Το αθλητικό  προπονητικό  κέντρο   θα κατασκευαστεί     εντός των χρονικών  ορίων  που επιτρέπει  η σχετική  νομοθεσία  περί  παραχωρήσεων, όπως  επίσης  ο σύλλογος  μας  θα  είναι ανοικτός και πρόθυμος σε κάθε αθλητικό σύλλογο  του Δήμου μας και όχι μόνο που θα θελήσει να χρησιμοποιήσει   τις  εγκαταστάσεις   μας  με  την  προϋπόθεση  βέβαια     να  μην  δημιουργείται πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των δικών μας τμημάτων.
Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε  θετικά στο αίτημα μας  όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθόσον πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση των όσων  σας αναφέρουμε στην παρούσα επιστολή μας, καθόσον ήδη έχουν ανοίξει τα επιδοτούμενα προγράμματα στα οποία επιθυμούμε να ενταχθούμε.
Κλείνοντας την επιστολή – αίτημα μας κύριε Πρόεδρε  θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε εκ των προτέρων εσάς και τα μέλη του Δ.Σ.  και να θεωρείτε ως δεδομένο ότι το κύριο μέλημα μας είναι η ανάπτυξη – προβολή του Σερραϊκού ποδοσφαίρου , του αθλητικού πνεύματος και κατ επέκταση αυτό θα έχει ως συνέπεια   και   την αθλητική ποδοσφαιρική  ανάπτυξη- προβολή του Δήμου μας στο Πανελλήνιο και όχι μόνο.»
Ο Πρόεδρος                                   Ο Γ.Γραμματέας
Α. Παναγιώτου                                 Ζ. Γκράτζιος
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου ότι το θέμα το έφερε ως κατεπείγον καθότι ο σύλλογος θέλει να προλάβει τις ημερομηνίες για να καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο ώστε να ενταχθεί ο σύλλογος σε ανάλογο επιδοτούμενο πρόγραμμα, αλλά και να προλάβει το προσεχές δημοτικό συμβούλιο καθόσον το θέμα της παραχώρησης απαιτεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, εμείς ως διαχειριστές της λειτουργίας του Αθλητικού πάρκου Ομονοίας θα γνωμοδοτήσουμε, κατόπιν θα γνωμοδοτήσει το τοπικό συμβούλιο και τέλος η τελική έγκριση η μη θα δοθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών.
Συνεχίζοντας  ο   Πρόεδρος   την   ενημέρωση   του  ανέφερε   ότι   έχει   συζητήσει   για  το συγκεκριμένο θέμα με τον  Πρόεδρο του Ερασιτέχνη Πανσερραϊκού ο οποίος ανέφερε τους λόγους για τους οποίους αιτούνται την προχώρηση τού συγκεκριμένου χώρου, ότι δηλαδή  θέλουν την κατασκευή  και δημιουργία ενός  σύγχρονου αθλητικού κέντρου που θα μπορεί να εξυπηρετεί τις αθλητικές ανάγκες του συλλόγου και όχι μόνο, έτσι ώστε  ο σύλλογος να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά και αναπτυξιακά ( περιγράφονται  αναλυτικά στα επίσημα έγγραφα που κατατέθηκαν το τι ακριβώς θέλει να κάνει), όπως επίσης με την διαφοροποιημένη αίτηση σε σχέση με την προηγούμενη αφενός αιτείται μικρότερη έκταση , αφετέρου δεν δημιουργείται κανέναν πρόβλημα στην λειτουργία των άλλων συλλόγων( αθλητικοί σύλλογοι, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές)  οι οποίοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στα ίδια γήπεδα που τους είχαν παραχωρηθεί μέχρι σήμερα.
Ο κ. Πρόεδρος του ΜΓΣ Πανσερραϊκού  τον διαβεβαίωσε  ότι επιζητεί την συνεργασία όλων και σε καμιά των περιπτώσεων δεν θέλει ο Πανσερραικός να εκμεταλλευτεί τον αθλητικό χώρο αυτόν αποκλείοντας όλους τους άλλους συλλόγους που δραστηριοποιούνται  ποδοσφαιρικά και όχι μόνο επί χρόνια στο Αθλητικό πάρκο Ομόνοιας.
Ακόμη ο κ. πρόεδρος την τοποθέτηση του ανέφερε προς όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΑΚΠΑ ότι θα πρέπει να δούνε θετικά το Θέμα της παραχώρησης της παραπάνω έκτασης στο αθλητικό πάρκο ομονοίας  διότι δίνεται μια ευκαιρία δια μέσου της συνεργασίας Δήμου και Πανσερραϊκού να αξιοποιηθεί  ακόμη  καλύτερα  ο  χώρος  του  αθλητικού  πάρκου  ομόνοιας  αλλά  και  γενικά  της ευρύτερης περιοχής και της πόλης.  
Αμέσως μετά τον λόγο ζήτησε και έλαβε το μέλος του Δ.Σ. κ. Χρυσανθίδης Βασίλειος ο οποίος ανέφερε ότι βλέπει το θέμα θετικά και δεν θα πρέπει να ανησυχεί κανένας αθλητικός σύλλογος καθόσον θα διασφαλιστούν τα πάντα σχετικά με την συνέχιση της ομαλής τους  παρουσίας τους στο αθλητικό πάρκο ομόνοιας, χρησιμοποιώντας τα γήπεδα ποδοσφαίρου που ήδη χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα, η περίπτωση αυτή πλέον έχει εξασφαλιστεί διότι,   με το νέο αίτημα του   ο ΜΓΣ Πανσερραικός δεν αιτείται  αυτούς τους χώρους, αλλά και αν ακόμη αιτείτο δεν υπήρχε περίπτωση από μέρους του να συμφωνούσε εκπροσωπώντας την παράταξη του στην παραχώρηση, δίχως προηγούμενα να είχε εξασφαλιστεί σε απόλυτο βαθμό η λειτουργία των άλλων συλλόγων.

Συνεχίζοντας ο κ. Χρυσανθίδης ανέφερε ότι  πιστεύει  Ο ΟΠΑΚΠΑ θα είναι ο εγγυητής όλων των όσων θα αποφασιστούν είτε σήμερα με την γνωμοδότηση, είτε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , και αυτό διότι είναι πλέον θέμα λίγων μηνών να περιέλθει η κυριότητα όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του αθλητικού πάρκου ομονοίας στο Ν.Π. απομένει μια τυπική διαδικασία, άλλωστε αυτό προβλέπεται στο άρθρο 14 παρ. 2 του Ν.2880\2001 ότι η κυριότητα αυτή την στιγμή είναι ακόμη   στον Δήμο Σερρών, καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που προβλέπονται στον ως άνω νόμο και το Δ.Σ. του ΟΠΑΚΠΑ ως διαχειριστής της λειτουργίας του Αθλητικού πάρκου ομονοίας   εκ του   προαναφερθέντος νόμου 2880\2001 θα πρέπει να γνωμοδοτήσει.
Επίσης ο κ. Χρυσανθίδης ανέφερε προς τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΑΚΠΑ ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι τους σε μια τέτοια πρόταση η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει και να μην μείνουν σε μικρότητες και προσωπικούς εγωισμούς, τα οφέλη που θα έχει μια τέτοια αθλητική επένδυση θα είναι πολλαπλά και μεγάλα για τον αθλητισμό αλλά και γενικά για την πόλη των Σερρών, με την προϋπόθεση ότι  όλα θα γίνουν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των άλλων συλλόγων στο αθλητικό πάρκο ομόνοιας ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ.
Στην συνέχεια ο κ. Χρυσανθίδης  ανέφερε ότι  ο ΟΠΑΚΠΑ θα πρέπει να μεριμνήσει  για την διασφάλιση   χώρων   στο   αθλητικό   πάρκο   ομονοίας   για   τους   Σερραίους   πολίτες   οι   οποίοι διοργανώνουν διάφορες κοινωνικές εκδηλώσει ( 1η Μάιου , Καθαρά Δευτέρα κλπ. ) και τους ελεύθερους αθλούμενους, όπως επίσης δεν θα πρέπει να διαταραχθεί η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής , άλλωστε αυτό το αναφέρει και στο έγγραφο του ο ΜΓΣ Πανσερραικός. Στην προηγούμενη  θετική γνωμοδότηση του Ν.Π. το 2019  με αριθμ. 25/21.02.19 υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις είτε αθλητικών συλλόγων , είτε πολιτών, είτε παλαιμάχων ποδοσφαιριστών και πιθανόν ως ένα σημείο κάποιες να ήταν δικαιολογημένες, σήμερα όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, γιατί όπως προανέφερε το αίτημα του ΜΓΣ είναι διαφορετικό , αλλά και με την γνώση και εμπειρία που διαθέτει τόνισε ότι ο ΟΠΑΚΠΑ με τα έσοδα που διαθέτει δεν μπορεί να συντηρήσει
– αναβαθμίσει όλο αυτό το πάρκο αλλά ούτε και ο Δήμος, αυτό είναι μια  διαπιστωμένη διαχρονική πραγματικότητα και μάλιστα παρουσίασε εικόνες σημερινής  κακής κατάστασης που βρίσκεται το αθλητικό   Πάρκο Ομονοίας, για τον ίδιο είναι   πλέον μονόδρομος η παραχώρηση στον ΜΓΣ Πανσερραικός ο οποίος σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε     και εφόσον υλοποιηθούν θα αλλάξει όλη η εικόνα του πάρκου και γενικά θα αξιοποιηθεί- αναπτυχθεί η περιοχή και θα αποκτήσει υπεραξία,  δίχως  να  στερηθεί  κανένας  πολίτης  τον  περίπατο  του  ,  την  άθληση  του  και  θα παραμείνουν ελεύθεροι χώροι για τις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις κλπ.
Ακόμη ο κ Χρυσανθίδης ανέφερε ότι με στην νέα πρόταση του ΜΓΣ Πανσερραικός υπάρχουν νέα δεδομένα τα οποία είναι ότι, αφενός ζητάει μικρότερη έκταση και μάλιστα έκταση που επί χρόνια  την χρησιμοποιεί ο ίδιος μετά από παραχώρηση είτε του Δήμου αρχικά είτε του Ν.Π. αργότερα και μάλιστα με δικά του έξοδα την συντηρεί, έχει κατασκευάσει τα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, και αφετέρου δεν δημιουργεί κανέναν πρόβλημα στους νυν λειτουργούντες αθλητικούς συλλόγους καθόσον παραμένουν στο αθλητικό πάρκο και θα χρησιμοποιούν τα ίδια γήπεδα που χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα, όπως επίσης και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές διατηρούν το γήπεδο τους.
 Αυτό το οποίο θα πρέπει να προσεχθεί και να μην επαναληφθεί  είναι το φαινόμενο με την ΕΠΣΣ, δηλαδή να γίνονται συνεχώς διαβουλεύσεις – συζητήσεις μεταξύ συλλόγων
– Δήμου και ΕΠΣΣ για το αν θα δοθεί ένα γήπεδο είτε για την διεξαγωγή κάποιου αγώνα η προπόνησης, για τον λόγο αυτό   σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει     να έχει την αποκλειστικότητα ο ΜΓΣ Πανσερραικός , αλλά να έχει την δυνατότητα ο Δήμος σερρών αρχικά και αργότερα το Ν.Π. εφόσον χρειασθεί και όταν υπάρξει ανάγκη να μπορούν να εξυπηρετηθούν και άλλοι σύλλογοι του Δήμου τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις που απατούνται είτε για την κατάσταση του χλοοτάπητα , καιρικές συνθήκες , αγωνιστικές υποχρεώσεις του συλλόγου κλπ.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Χρυσανθίδης ανέφερε ότι  είναι σύμφωνος με την παραπάνω παραχώρηση,  καθόσον διαπίστωσε ότι ο φάκελος που κατέθεσε αυτή την φορά ο ΜΓΣ Πανσερραικός είναι πλήρης και δεν μπορεί να είναι αντίθετος σε μια τέτοια επένδυση και μάλιστα αθλητική η οποία θα πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή σε απόλυτο βαθμό της ισχύουσας νομοθεσίας και με την απαραίτητη προϋπόθεση να έχει διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία όλων των χρηστών ( συλλόγων , κοινού κλπ) στο Αθλητικό πάρκο ομονοίας,   αλλά και τα συμφέροντα του Δήμου κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για  την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του χώρου  και αυτό θα γίνει με τους όρους που θα καθορίσουμε σήμερα με την   θετική μας γνωμοδότηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, το οποίο αυτή την στιγμή είναι το τελευταίο και μόνο όργανο για την λήψη της απόφασης αυτής.
Πιστεύει ότι οι όροι που θα προταθούν και θα εγκριθούν σήμερα θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δήμου σε απόλυτο βαθμό αλλά εξυπηρετούν και τον σύλλογο του ΜΓΣ Πανσερραϊκού.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο το μέλος του Δ.Σ. κ. Παλάζη – Τσοχατζίδη Χρυσάνθη, η οποία ανέφερε τα παρακάτω:

Δεδομένου του ότι ο ΜΓΣ Πανσερραϊκού:

·   Κατέθεσε διαφοροποιημένη από την προηγούμενη αίτηση σε σχέση με την μικρότερη έκταση που αιτείται εκ νέου
·  Βεβαιώνεται ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην λειτουργία των άλλων συλλόγων(αθλητικοί σύλλογοι, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές), οι οποίοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στα ίδια γήπεδα που τους είχαν παραχωρηθεί μέχρι σήμερα
·   Διασφαλίζονται χώροι στο αθλητικό πάρκο Ομόνοιας για τους Σερραίους πολίτες για τη διοργάνωση διάφορων κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων (πχ. 1ηΜαΐου , Καθαρά Δευτέρα κλπ. ) και τους ελεύθερους αθλούμενους,
·  Διαβεβαιώνεται ότι δεν θα επιδιωχθεί αλλοίωση του φυσικού  περιβάλλοντος της περιοχής και
·   Διασφαλίζεται μέσω του Προέδρου του ΜΓΣ Πανσερραϊκού  ότι ζητούμενο είναι η συνεργασία όλων και ότι ο Πανσερραϊκός δεν πρόκειταισε καμία περίπτωση να εκμεταλλευτεί   τον   αθλητικό   χώρο   αυτόν,αποκλείοντας   όλους   τους   άλλους συλλόγους που δραστηριοποιούνται   ποδοσφαιρικά και όχι μόνο επί   χρόνια στο Αθλητικό πάρκο Ομόνοιας.
Ψηφίζω καταφατικά  στην καταρχάς παραχώρηση   από τον ΟΠΑΚΠΑ στον ΜΓΣ Πανσερραϊκός, τη χρήση έκτασης στην περιοχή του Αθλητικού Πάρκου Ομόνοιας σαράντα (40) στρεμμάτων για εικοσιπέντε (25) έτη με δυνατότητα παράτασης δέκα (10) επιπλέον ετών.

Το κείμενο της τελικής παραχώρησης θα οριστικοποιηθεί κατόπιν συζήτησης του θέματος στην ολομέλεια του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου.


Αμέσως  μετά  τοποθετήθηκε  η  κ.  Αντιπρόεδρος  Πουλικίδου  Χρυσή  η  οποία  ανέφερε  ότι συμφωνεί με την εισήγηση του Προέδρου η οποία από την εμπειρία και γνώση που έχει τόσο του αθλητικού Πάρκου Ομονοίας όσο και του ποδοσφαίρου μια και ασχολείται με το άθλημα  αυτό ως προπονήτρια την θεωρεί τεκμηριωμένη και πιστεύει ότι διασφαλίζονται κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του Δήμου , του ΟΠΑΚΠΑ, ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ  που δραστηριοποιούνται στο Αθλητικό πάρκο Ομονοίας και για αυτό ψηφίζει θετικά.
Κλείνοντας ο κ. πρόεδρος το θέμα ανέφερε τους όρους με τους οποίους πιστεύει ότι διασφαλίζονται όλοι αυτοί που δραστηριοποιούνται στο Αθλητικό πάρκο Ομόνοιας (Αθλητικοί σύλλογοι, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές , πολίτες κλπ) αλλά    και το Ν.Π και ο Δήμος, οι όροι που προτάθηκαν είναι προς την σωστή κατεύθυνση, και ότι τους ίδιους περίπου όρους θα πρότεινε και ο ίδιος εκφράζοντας  τον κ. Δήμαρχο και την  πολιτική της παράταξης του για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθόσον το  θέμα το είχε συζητήσει  όπως προανέφερε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αναλυτικά και εξονυχιστικά όλο το προηγούμενο διάστημα, άλλα ήθελε  πρώτα να ακούσει τις απόψεις- προτάσεις και των άλλων συναδέλφων του, ώστε να κλείσει τελευταίος την τοποθέτηση του προτείνοντας τους όρους του, ήδη όμως όπως ανέφερε καλύφθηκε από τους συναδέλφους του.   
Και συνέχισε λέγοντας ότι σε περίπτωση που διαφύγει κάτι σήμερα  οι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών έχουν το δικαίωμα να επανατοποθετηθούν και να τον προσθέσουν κάποιον ακόμη όρο, επίσης πιθανόν να υπάρξουν και άλλες απόψεις- προτάσεις συναδέλφων δημοτικών συμβούλων  κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών και να ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο της απόφασης.
Ακόμη ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΑΚΠΑ    ότι  όποιος θέλει  από τους άλλους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο αθλητικό πάρκο Ομονοίας μπορεί να παρευρεθεί και να τοποθετηθεί    στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Σερρών όταν θα έρθει το θέμα προς συζήτηση, ( αν βέβαια το συμβούλιο δεν γίνει με την διαδικασία της τηλεδιάσκεψης), διότι  το Δ.Σ. είναι το μόνο αρμόδιο όργανο εκ του νόμου που λαμβάνει την τελική απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα, όλοι γνωρίζεται ότι το αθλητικό πάρκο ομόνοιας ιδιοκτησιακά ανήκει στον Δήμο  Σερρών αυτή την στιγμή ο ΟΠΑΚΠΑ έχει την αρμοδιότητα για την  συντήρηση και λειτουργία του, το Δ.Σ. του Ν.Π. σήμερα δεν θα αποφασίσει αλλά  θα εκφράσει την γνώμη του προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερρών, όπως επίσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Σερρών θα εκφράσει την γνώμη του για το συγκεκριμένο θέμα και ζήτησε από τα μέλη να ψηφίσουν στην πρόταση του για την παραχώρηση του χώρου στον ΜΓΣ Πανσερραικός συμπεριλαμβάνοντας όλους τους παρακάτω όρους:

Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α  Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι,

Να γνωμοδοτήσει θετικά προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών εγκρίνοντας την εισήγηση του Προέδρου ως έχει για την παραχώρηση έκτασης (40) σαράντα στρεμμάτων που αιτείται ο αθλητικός σύλλογος ΜΓΣ Πανσερραικός  στο Αθλητικό πάρκο Ομονοίας για εικοσιπέντε (25) έτη,  με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα δέκα (10) έτη σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα που κατέθεσε, μαζί με φάκελο ο οποίος περιείχε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για το συγκεκριμένο αίτημα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με τους παρακάτω όρους:
1.- Όλες οι εργασίες που θα γίνουν στο υπό δημιουργία αθλητικό κέντρο θα πρέπει να έχουν την σύμφωνη γνώμη του ΟΠΑΚΠΑ , την έγκριση των τεχνικών υπηρεσιών του   Δήμου Σερρών, σύμφωνα με τους πολεοδομικούς – περιβαλλοντικούς κανόνες, όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις οι οποίες θα γίνουν αποκλειστικά και μόνο με ευθύνη και δαπάνες του ΜΓΣ Πανσερραϊκού.
2.- Όλες οι δαπάνες που θα απαιτηθούν για την συντήρηση και λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων θα αφορούν αποκλειστικά και μόνον τον ΜΓΣ Πανσερραικό.
3.- Ο ΜΓΣ Πανσερραικός και μόνον αυτός  θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της φύλαξης των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα δημιουργήσει.
4.- Όλες οι κατασκευές που θα γίνουν στο αθλητικό πάρκο ομόνοιας θα μείνουν μετά την λήξη του χρόνου παραχώρησης στον ΟΠΑΚΠΑ δίχως να υπάρχει καμιά οικονομική απαίτηση από τον ΜΓΣ Πανσερραικό.
5.- Ο ΟΠΑΚΠΑ θα μεριμνήσει για την διασφάλιση  χώρων  στο αθλητικό πάρκο ομονοίας για την άθληση και ψυχαγωγία  των Σερραίων πολιτών και θα φροντίσει να μην αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής τηρώντας όλους τους πολεοδομικούς κανόνες.
6.   Μετά την ολοκλήρωση του αθλητικού κέντρου ο ΟΠΑΚΠΑ θα έχει την δυνατότητα σε ειδικές περιπτώσεις να χρησιμοποιεί τα γήπεδα ποδοσφαίρου με τα αποδυτήρια για την εξυπηρέτηση έκτακτων αθλητικών γεγονότων κυρίως ποδοσφαίρου ( τιμωρία έδρας κάποιου σωματείου του Δήμου, φιλοξενία αγώνα η προπόνηση Εθνικής ομάδας, ΕΠΣΣ, συλλόγων του δήμου κλπ), πάντα βέβαια με συνεργασία και καλή διάθεση και των δύο πλευρών.
7.   Δεν επιτρέπεται η μίσθωση των παραπάνω χώρων σε τρίτους.
8.   Σε περίπτωση λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων , κυλικεία κλπ ο ΟΠΑΚΠΑ θα πρέπει να έχει ποσοστό επί των εσόδων το οποίο θα καθοριστεί με νέα συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.
9.   Σε περίπτωση δημιουργίας ΠΑΕ ο ΜΓΣ Πανσερραικός θα μπορεί να επιτρέπει την  χρήση των εγκαταστάσεων    στην ΠΑΕ κατόπιν συμφωνίας μεταξύ τους και με την προϋπόθεση ότι προηγούμενα θα υπάρξει ενημέρωση του ΟΠΑΚΠΑ.
10.  Επειδή η παραχώρηση προτείνεται να γίνει δωρεάν  προς τον ΜΓΣ Πανσερραικό σύμφωνα με τους όρους που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία τους οποίους βέβαια πληροί όλους ο συγκεκριμένος σύλλογος σε περίπτωση που εγκριθεί η παραχώρηση της έκτασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών,  θα πρέπει ο ΜΓΣ Πανσερραικός να καταβάλει τα εξής στο Ν.Π. α)Σε περίπτωση διεξαγωγής αγώνων στις νέες εγκαταστάσεις με  έκδοση εισιτήριων  το Ν.Π θα πρέπει να λαμβάνει ποσοστό του 15%, επί των εισπράξεων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία β)Σε περίπτωση τοποθέτησης διαφημίσεων στους αθλητικούς χώρους αυτούς επίσης το Ν.Π. θα πρέπει να λαμβάνει ποσοστό 15%  της υπογραφείσας σύμβασης μεταξύ του Συλλόγου με τον  διαφημιζόμενο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. ( Οι παραπάνω όροι θα ισχύουν και στην περίπτωση που δημιουργηθεί ΠΑΕ και χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις). H έναρξη της καταβολής όλων των παραπάνω  χρηματικών ποσών  εφόσον παραμένει ο σύλλογος ερασιτεχνικός  θα  αρχίσουν να καταβάλλονται στο τρίτο έτους της λειτουργίας του, σε περίπτωση που δημιουργηθεί ΠΑΕ η έναρξη της   καταβολής των συμφωνηθέντων θα γίνει άμεσα με την λειτουργία των εγκαταστάσεων.
11. Διεξαγωγή μουσικών συναυλιών  η άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων η διάφορων τουρνουά ποδοσφαίρου θα διεξάγονται κατόπιν  ενημέρωσης του Δ.Σ. του ΟΠΑΚΠΑ και σε περίπτωση έκδοσης εισιτηρίων θα καταβάλετε ποσοστό στον ΟΠΑΚΠΑ , κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών.
12. Όλες οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός πενταετίας σε διαφορετική περίπτωση αίρεται η παραχώρηση.
13.  Για τα κτίσματα που υπάρχουν εντός του  υπό παραχώρηση χώρου θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο μερών σχετικά με την διαχείριση τους ( συμπλήρωση εργασιών- ανακαίνιση κλπ.)
14. Όλα τα έσοδα που υποχρεούται να καταβάλει ο ΜΓΣ Πανσερραικός   η   Η ΠΑΕ   θα τα καταβάλει στον ΟΠΑΚΠΑ φυσικά μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων και την έναρξη λειτουργίας του, καθώς επίσης ο ΟΠΑΚΠΑ θα είναι υπεύθυνος για την όλη παρακολούθηση – εξέλιξη των εργασιών κλπ. με άμεση ενημέρωση την Δ.Τ.Υ. του Δήμου Σερρών.
15. Σε περίπτωση μη εφαρμογής ενός εκ των παραπάνω όρων παρούσα γνωμοδότηση παύει να ισχύει.
16. Μεταξύ των δύο μερών θα πρέπει να υπογραφεί συμφωνητικό το οποίο θα καταχωρηθεί επίσημα στην ΔΟΥ Σερρών.
17. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της μεταβίβασης της κυριότητας στον ΟΠΑΚΠΑ που είναι θέμα χρόνου τυπικής διαδικασίας το συμφωνητικό θα επασυνταχτεί με τους ιδίους ακριβώς όρους και θα υπογραφεί μεταξύ του ΜΓΣ Πανσερραικός και του ΟΠΑΚΠΑ.
18. Ο ΜΓΣ Πανσερραικός οφείλει να λειτουργεί τις εγκαταστάσεις του σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό λειτουργίας του Ν.Π.



 https://www.anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.