Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Το σούπερ κανόνι έσερναν 120 επίλεκτα βόδια

Χωρίς πυροβολικό δεν πας σε πολιορκία. Πρώτα θα αρχίσουν
να κελαϊδάνε τα κανόνια και ανάλογα με τη ζημιά στον αντίπαλο, θα μπαίνουν στη μάχη οι πεζικάριοι ή οι καβαλαραίοι. Τζάμπα αίμα ο επιτιθέμενος αν τα κανόνια του δεν χαλάνε τα τείχη του αμυνόμενου. Και πτώση του ηθικού από τη μια πλευρά του πολιορκητή, και από την άλλη παίρνει θάρρος ο πολιορκούμενος.
Ένας Ούγγρος, στο όνομα Ορβάν, είναι κανονιοχύτης στην πλευρά του Βυζαντίου. Μαστοράκος β΄ εθνικής, γι΄αυτό τον είχαν στη ξεφτύλα, ούτε το μισθό του πληρώνανε στην ώρα του. Ο μπαγάσας την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια και πήρε μεταγραφή στην πλευρά του σουλτάνου. Τέτοια ώρα, τον είδαν κελεπούρι. ''Μπορείς να φτιάξεις μεγάλο κανόνι, το πιο μεγάλο που έχει γίνει ποτέ;'' τον ρώτησε ο σουλτάνος αυτοπροσώπως.
- Αυτή είναι η δουλειά μου, μεγαλειότατε, κι εγώ που ξέρω πέτρα στην πέτρα όλα τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, μπορώ να φτιάξω κανόνι να κάνω σκόνη κάθε φρούριο ανίκητο.
Μετά από τρεις μήνες έτοιμο το σούπερ κανόνι. Και για να το δοκιμάσουνε, σημαδεύσανε ένα εχθρικό καράβι και το αποτέλεσμα ήταν να το βυθίσουν με τη μία. Ορμήσανε οι οθωμανοί, αιχμαλώτισαν τον πλοίαρχο και 30 περίπου ναύτες που γλύτωσαν στη θάλασσα και τους πήγαν στον σουλτάνο. Αυτός παλούκωσε τον πλοίαρχο, φυλάκισε το πλήρωμα και κράτησε κοντά του μονάχα έναν ναύτη, το πιο μπάνικο νεαρό.
Το γκραν κανόνι έσερναν 30 άμαξες με 120 διαλεγμένα βόδια, με τη συνοδεία 200 αντρών, μη και ντεραπάρει. Άλλοι 200 σκαφτιάδες και μαραγκοί περπατούσαν μπροστά από το κανόνι, για να στρώνουν το δρόμο, αν χρειαστεί να φτιάχνουν και γέφυρα. Για δρόμο που χρειάζεται κανείς να διανύσει σε 2-3 μέρες η κουστωδία με το κανόνι έκανε δυο μήνες. Τελικά, το κανόνι θηρίο έφτασε τέλη Μαρτίου 1453 πέντε μίλια έξω από την Κωνσταντινούπολη. Και τη φύλαξη του ανέλαβε έμπιστος αξιωματικός του σουλτάνου με 10.000 στρατιώτες.
Για να ''γεμίζει'' το κανόνι χρειαζόντουσαν δυο ώρες και δεν μπορούσε να ρίξει περισσότερες από 7 φορές την ημέρα. Κάθε βολή προκαλούσε τρόμο στους Κωνσταντινουπολίτες, τερατώδης ο θόρυβος, ακουγόταν μέχρι 4 χιλιόμετρα μακριά. Κάθε μπάλα του κανονιού, από μαύρο ασβεστόλιθο, ήταν ενάμισυ τόνο βάρους, και αν έσκαγε στο έδαφος χωνόταν μέσα κοντά στα δυο μέτρα.
''Τι μαλακίες κάνεις;... '' ρεζίλεψε τον συμπατριώτη Ορβάν ένας εκπρόσωπος του Ούγγρου βασιλιά στη αυλή του σουλτάνου. ''Για να γκρεμιστεί το τείχος που έχεις στόχο, δεν θα πυροβολάς στο ίδιο σημείο, πρώτα θα κοπανάς μια στην άκρη δεξιά, μια μετά στην άκρη αριστερά και την τρίτη και φαρμακερή στο κέντρο''.
Στη διάρκεια της πολιορκίας το γαμηστερό κανόνι του Ούγγρου... ράγισε. Ο σουλτάνος διάταξε να φτιάξουν καινούργιο και για να μη πάθουν ζημιά μετά από κάθε βολή το κουκούλωναν με μάλλινα ρούχα.


 http://www.apodytiriakias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.